Antena 3 CNN Politică Kelemen Hunor: "Guvernul Boc abuzează de ordonanţele de urgenţă şi de asumarea răspunderii"

Kelemen Hunor: "Guvernul Boc abuzează de ordonanţele de urgenţă şi de asumarea răspunderii"

Kelemen Hunor: "Guvernul Boc abuzează de ordonanţele de urgenţă şi de asumarea răspunderii"
Sursa foto: Kelemen Hunor
31 Iul 2009   •   11:03

Guvernul Boc abuzează de ordonanţele de urgenţă şi de atribuţiile sale privind asumarea răspunderii conţinute de o Constituţie care nu este altceva decât oglinda fidelă a viziunii politice a Frontului Salvării Naţionale, a afirmat joi seară, Kelemen Hunor, candidat UDMR la preşedinţie.
"Guvernul Boc abuzează de ordonanţe de urgenţă şi de posibilităţile oferite de asumările responsabilităţilor constituţionale. Acest lucru înseamnă - din punct de vedere al statului democratic - un pericol real", a susţinut Kelemen Hunor, în cadrul taberei de vară a Asociaţiei Studenţilor Maghiari la Facultatea de Ştiinţe Politice din Cluj, organizat la Rimetea.
Liderul udemerist a pledat pentru elaborarea unei noi Constituţii, apreciind că în România este nevoie de o reformă mai adâncă decât cea oferită de actulul cadru constituţional care oglindeşte viziunea politică a fostului Front al Salvării Naţionale, afat la putere la începutul anilor ?90.
În opinia candidatului UDMR la preşedinţie pentru clasa politică românească actuală există două posibilităţi: fie cârpirea Constituţiei vechi, fie elaborarea uneia noi pentru restabilirea echilibrului instituţiilor democratice.
"Guvernul, ca putere executivă, şi-a asumat şi rolul de legislativ. Emite pe bandă rulantă ordonanţele de urgenţă, prin evitarea, tot mai des, a dezbaterilor şi aprobărilor parlamentare, instituţia de bază a democraţiei fiind astfel înjosită şi transformată în remorcă. A putut să facă acest lucru prin întinderea până la capăt al posibilităţilor oferite de Constituţie", mai arată Kelemen Hunor.
Unul din punctele pe care Hunor le-ar dori eliminate din Constituţie este abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe de urgenţă şi limitarea dreptului de asumare a răspunderii guvernamentale.
"Guvernul a adoptat deja Codul Penal şi Codul Civil, prin asumarea răspunderii, cu toate că, la drept vorbind, nici nu au fost dezbătute. Acum ar urma, primul ministru a semnalat intenţia adoptării în acest mod, legea salarizării unitare şi legea învăţământului", a spus Kelemen care crede că ceastă practică contribuie la dezechilibrul instituţional.
Antena3.ro

×
Parteneri
Sărbătoarea Paştelui în lume. Tradiţii şi obiceiuri inedite, în mai multe țări
x close