Antena 3 CNN Politică Legea votului uninominal a trecut de Parlament

Legea votului uninominal a trecut de Parlament

Legea votului uninominal a trecut de Parlament
04 Mar 2008   •   08:14

Legea votului uninominal a trecut de Parlament. Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege cu 231 de voturi ?pentru?, 11 ?împotrivă? şi 16 abţineri. Următorul pas este ca proiectul de lege să ajungă pe masa şefului statului, care are la dispoziţie 30 de zile pentru a promulga legea sau pentru a o trimite la reexaminat. Traian Băsescu a anunţat astăzi că nu va ataca la Curtea Constituţională articolul privind alegerea uninominală a preşedinţilor de Consilii Judeţene. Aşadar, dacă şi acest pas este trecut fără probleme, putem spune că avem vot uninominal, care ar putea fi aplicat chiar la alegerile locale.

Ce aduce nou uninominalul la alegerile următoare

Viitoarele alegeri legislative ar putea să de desfăşoare aşadar după sistemul de vot uninominal adoptat marţi în Camera Deputaţilor. Legea a fost adoptată la mai bine de un an de la momentul în care preşedintele Traian Băsescu anunţa ca va declanşa un referendum pe această temă. O noutate a proiectului adoptat marţi este aceea că preşedinţii consiliilor judeţene vor fi aleşi prin vot uninominal, la fel ca şi parlamentarii. Propunerea a aparţinut parlamentarilor social-democraţi, iar amendamentul fusese iniţial respins de către Comisia de cod electoral.
Pentru partide, pragul electoral este de 5%, iar pentru alianţele politice variază între 8 şi 10 procente, în funcţie de numărul formaţiunilor componente ale alianţelor, la fel ca şi până acum. Totuşi, în cazul partidelor care obţin la alegeri sub 5 procente, respectivele formaţiuni vor putea intra în Parlament. Potrivit legii, acest lucru va fi posibil dacă partidul va avea 6 candidaţi plasaţi pe primul loc în colegii pentru Camera Deputaţilor şi 3 pentru Senat.

Un deputat va reprezenta 70.000 de locuitori, iar un senator, 160.000. Partidele sau alianţele vor putea înscrie un singur candidat într-un colegiu uninominal. Din acest punct de vedere, prevederile legii sunt aceleaşi ca şi până acum.
Textul legii nu face referiri la listele electorale suplimentare, alegerea senatorilor şi deputaţilor făcându-se prin vot uninominal, într-un singur tur de scrutin. Este o variantă contrară celei susţinute de Traian Băsescu. Şeful statului ar fi dorit sistemul votului uninominal majoritar în două tururi.

Uninominalul a încins spiritele în Camera Deputaţilor

Şedinţa Camerei Deputaţilor consacrată introducerii votului uninominal a început cu zece minute întârziere, dar s-a prelungit cu cinci ceasuri faţă de ora stabilită pentru votul final. Între dispute tehnice pe amendamentele legii şi acuze reciproce asupra intereselor pe care le-ar avea partidele pentru votul uninominal, deputaţii s-au contrazis până la votul final. Discuţiile cele mai aprinse au fost provocate de amendamentele pe care deputaţii au dorit să le modifice. Singurul partid care nu a susţinut adoptarea legii uninominalului a fost PRM.

Antena3.ro

×
Parteneri
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare
x close