Antena 3 CNN Politică Legile siguranţei naţionale, finalizate în 2010 pentru a scăpa de ?conotaţiile politice? actuale

Legile siguranţei naţionale, finalizate în 2010 pentru a scăpa de ?conotaţiile politice? actuale

Legile siguranţei naţionale, finalizate în 2010 pentru a scăpa de ?conotaţiile politice? actuale
Sursa foto: Cezar Preda
16 Sep 2009   •   11:45

Pachetul de legi privind securitatea naţională va fi finalizat la comisia de resort până la data de 1 septemebrie 2010 tocmai pentru a nu fi influenţat major de factorul politic şi electoral din acest an, a declarat miercuri, preşedintele acestei comisii parlamentare, democrat-liberalul Cezar Preda.
"Termenul comisiei este de 18 luni, noi credem că vom prezenta Parlamentului României un pachet de legi la 1 septembrie 2010, să intre în dezbaterea parlamentară. Până atunci nu există nicio premiză să poată fi încheiat mai repede (procesul de elaborare-n.r.), pentru că, iată, urmează camapania electorală. Pentru mine ca preşedinte şi pentru membrii comisiei este obiectivul numărul 1. În această legislatură ne-am propus să dăm României un pachet de securitate naţională care să fie viabil 10-15 ani pentru viitorul României", a explicat Preda.
Lucrările propriu zise pe acest pachet legislativ vor fi începute după alegerile prezidenţiale în data de 1 ianuarie 2010. În acest sens, toate iniţiativele legislative de profil,aflate în dezbaterea Parlamentului României până la înfiinţarea acestei comisii, au fost îngheţate în procesul de legiferare şi vor fi folosite ca sursă de documenatre pentru noul pachet de legi.
"După 1 ianuarie cred că această comisie va lucra foarte aplicat şi ceea ce va rezulta trebuie să fie un pachet de legi alesecurtăţii naţionale, care întradevăr să asigure securitatea naţională a României şi nu în ultimul rând drepturile fundamentale ale fiecărui cetăţean al României, pentru că este nevoie de aşa ceva", a mai spus deputatul PDL.
Preda a ţinut să dea asigurări că acest pachet de legi nu va avea niciun fel de "conotaţii sau influenţe politice majore", el sperând la înregistrarea unui consens politic.
"Aceste legi nu vor avea sub nicio formă conotaţii sau influenţe majore politice, ci va fi un pachet legislativ care şi îmi propun acest lucru ca preşedinte să întrunească consensul politic în România", a conchis Cezar Preda.
În prezent, legile siguranţei naţionale se odihnesc în Parlament in anul 2006, an în care su fost trimise legislativului de către Cotroceni. Periodic, preşedintele Traian Băsescu a emis semnale spre legislativ să grăbească procedura în cazul lor şi şi-a exprimat totodată, propriile viziuni cu privire la funcţionare unor servicii de informaţii. Astfel, la şedinţa de bilanţ a SRI pe 2008 din luna martie acestui an, şeful statului s-a pronunţat pentru demilitarizarea acestui serviciu.

În cadrul discurusului ţinut ieri seară în faţa plenului reunit al camerelor legislative, şeful statului a vorbit şi despre reforma serviciilor de informaţii, susţinând că, în mandatul său, a dorit să elimine "orice suspiciune asupra unor structuri ale statului, care trebuie să servească în primul rând siguranţa naţională a ţării". Băsescu a amintit că a numit directori SRI şi SIE din partide care se aflau în opoziţie faţă de preşedinte şi că a asigurat continuarea înlocuirii cadrelor de conducere ale celor două servicii cu oameni tineri, din noua generaţie de profesionişti a informaţiilor.

În plus, preşedintele a amintit şi de episodul din martie 2005, al răpirii celor trei jurnalişti români în Irak, subliniind capacitatea instituţiilor cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale de a lucra eficient cu partenerii vest-europeni în rezolvarea unor chestiuni sensibile.

Antena3.ro

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close