Antena 3 CNN Politică Liderii sindicali invitaţi duminică, la Cotroceni, pentru consultări cu preşedintele Băsescu

Liderii sindicali invitaţi duminică, la Cotroceni, pentru consultări cu preşedintele Băsescu

Liderii sindicali invitaţi duminică, la Cotroceni, pentru consultări cu preşedintele Băsescu
Sursa foto: Cotroceni
07 Mai 2010   •   15:18

Preşedintele Traian Băsescu a convocat pentru ziua de duminică, la ora 11:00, pe liderii confederaţiilor sindicale pentru discuţii pe tema negocierilor cu FMI şi a măsurilor pe care Guvernul intenţionează să le implementeze pentru prevenirea creşterii deficitului bugetar. Întâlnirea de la Cotroceni este menită să prevină intrarea în grevă generală a federaţiilor sindicale, acţiune cu care sindicalişti ameninţă să sancţioneze guvernul pentru măsurile care amninţă veniturile şi posturile bugetarilor.
Conform unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, Traian Băsescu i-a invitat, duminică, la ora 11.00,la Palatul Cotroceni, pe liderii celor cinci centrale sindicale care au solicitat o întâlnire cu şeful statului: Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa", Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România - Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Naţională Sindicală Meridian.

Cele cinci confederaţii sindicale i-au solicitat, vineri, preşedintelui Traian Băsescu o întâlnire de urgenţă, înaintea finalizării unui acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), la care să participe şi premierul Emil Boc, anunţând că luni vor stabili calendarul protestelor.

"Vă solicităm stabilirea de urgenţă, înainte de finalizarea înţelegerii cu FMI, a unei întrevederi pentru medierea conflictului social dintre Guvern şi mişcarea sindicală pe măsurile propuse, în vederea evitării unor tensiuni sociale ce pot degenera în situaţii conflictuale similare celor din Grecia", arată sindicaliştii într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Traian Băsescu.
Liderii celor cinci confederaţii au anunţat, după întâlnirea de vineri, că vor decide luni calendarul de proteste, care va cuprinde mitinguri şi greve generale.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, joi, că, după negocierile cu FMI, pensiile şi ajutoarele de şomaj vor scădea cu 15%, salariile din sistemul bugetar cu 25%, inclusiv salariul minim, şi vor fi reduse "masiv subvenţiile", banii urmând să fie alocaţi ţintit "către cei care au nevoie de sprijin financiar".
El a adresat liderilor sindicali un apel la decenţă, menţionând că aceştia uită că membrii acestor organizaţii sunt cei care gestionează banii în instituţiile publice ale statului.
Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat, vineri, că ştie "pe surse" că la nivelul Guvernului s-ar fi luat decizia diminuării şi a alocaţiilor pentru copii cu 15%.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close