Antena 3 CNN Politică Lidia Bărbulescu, preşedinte CSM: Magistraţii nu au ce căuta în birourile electorale

Lidia Bărbulescu, preşedinte CSM: Magistraţii nu au ce căuta în birourile electorale

Lidia Bărbulescu, preşedinte CSM: Magistraţii nu au ce căuta în birourile electorale
07 Mai 2008   •   14:18

Preşedinta Consiliului Superior al Magistraturii, Lidia Bărbulescu a afirmat că magistraţii nu ar trebui implicaţi în procesul electoral, decât în cazul în care ar trebui să rezolve anumite contestaţii.

?Din anul 2004, atât Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cât şi Consiliul Superior al Magistraturii au făcut solicitări ca magistraţii să nu mai facă parte din aceste birouri şi oficii. Procurorul poate să desfăşoare numai activităţi jurisdicţionale ce ţin de profesia respectiva, sau activităţi didactice. Celelalte activităţi sunt contrare statutului său. Prezenţa sa acolo (n.r- în birouri electorale) încalcă principiul separării puterilor în stat.? a declarat preşedinta CSM, invitată la emisiunea ?Live cu Anca Florea? de la News Fm.

Cu toate acestea, Curtea Costituţională a decis că magistraţii pot face parte din birourile electorale şi ca acest lucru nu contravine constituţiei şi principiului separării puterilor în stat.

Preşedinta CSM a explicat că o astfel de implicare a magistraţilor în procesul electoral nu este de dorit, cu atat mai mult cu cât reprezentanţii puterii judecătoreşti sunt minoritari în aceste birouri iar hotărârile care se iau, contravin adesea formării lor profesionale.

Lidia Bărbulescu este de părere că justiţia este folosită adesea pentru a distrage atenţia opiniei publice de la subiecte delicate.?Pentru a abate atenţia de la lucruri foarte importante, justiţia este cel mai la îndemână să fie criticată. Opinia publică trebuie să înţeleagă că intrăm în tot felul de jocuri în care nu ne-am dori să intrăm. Ne trimite însă legea.? a declarat aceasta în emisiunea Ancăi Florea.

?Sper ca până la viitoarele alegeri să fim auziţi, şi Ministerul Justiţiei să facă demersurile necesare pentru modificarea acestei legi.? a adăugat aceasta.

Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close