Antena 3 CNN Politică Lista miniștrilor din partea PSD care ar putea face parte din noul Guvern, alături de PNL

Lista miniștrilor din partea PSD care ar putea face parte din noul Guvern, alături de PNL

PSD simte că e într-o poziție de forță, așa că negociază dur funcțiile din viitorul Executiv.

Lista miniștrilor din partea PSD care ar putea face parte din noul Guvern, alături de PNL
Sursa foto: Hepta
de Laura Dinu    |    09 Noi 2021   •   11:19

Social-democrații vor ministrul de finanțe și secretarul general al Guvernului, dacă PNL insista să păstreze premierul. În plus, cer măsuri sociale care trebuie implementate rapid, despre care adversarii politici spun că ar împovăra prea mult bugetul.

PSD așteaptă sa fie contactat de PNL, după decizia liberalilor de aseară, pentru a continua negocierile pentru o guvernare comuna. Astăzi ar trebui sa aibă o nouă întâlnire între liderii celor doua partide. PSD a stabilit strategia de la negocieri si masurile principale pe care le vrea în programul de guvernare și luate până la finalul anului. În privința portofoliilor, PSD va pune PNL sa aleagă: funcția de premier sau ministerul de Finanțe si secretarul general al Guvernului.

Așadar, PSD este dispus sa cedeze premierul, dar vrea ministerul de Finanțe si secretarul general al guvernului, însă nu este interesat de Justiție, al doilea minister avizator, pentru că Justiția a fost o piatră de moară pentru PSD, care i-a adus multe prejudicii de imagine și actuala conducere nu vrea să mai fie asociată cu măsuri în Justiție.

Citu nu vrea să cedeze însă Finanțele și vrea să dea PSD ului Justiția, pentru că ar pierde controlul din Guvern în totalitate, odată cu instalarea lui Ciucă premier și cu ministrul de Finanțe la PSD.

Condițiile PSD pentru a intra la guvernare

În ce privește programul de guvernare, PSD vrea sa fie luate, rapid, mai multe măsuri sociale: chiar de la 1 decembrie să fie indexate pensiile cu 11%, urmând ca diferența de 15% creștere să fie aplicata anul viitor, iar alocațiile să fie dublate.

Coordonatorul echipei PSD pe programul de guvernare este Sorin Grindeanu.

O altă echipa de negociere a fost stabilita pentru modificarea Constituției. Aici PSD vrea modificarea formei de guvernământ din republică semi-prezidențială în republică parlamentară sau amputarea atribuțiilor președintelui României.

Marcel Ciolacu: S-a discutat de domnul Rafila. Din punctul meu de vedere e cel mai îndreptățit să preia acum Ministerul Sănătății.

Mihai Gâdea: Eu aici am mai multe informații, pe care jurnaliștii le-au aflat pe surse. Că veți avea un vicepremier de la dumneavoastră, în condițiile în care nu aveți premierul, iar numele vehiculate sunt Sorin Grindeanu sau Vasile Dâncu. Domnul Dâncu ar mai fi varianta care ar putea prelua Ministerul Culturii. 

La Ministerul Finanțelor, din partea PSD, viceguvernatorul BNR, Leo Badea. Sorin Grindeanu la Transporturi, Gabriela Firea la Ministerul Muncii, Alexandru Rafila la Ministerul Sănătății, Paul Stănescu la Ministerul Agriculturii, din partea PSD. 

Puteți să îmi conformați dacă numele acestea sunt, în momentul de față, în mintea dumneavoastră și în discuțiile pe care le aveți cu colegii? 

Marcel Ciolacu: Colegii cer ca prima linie a partidului, oamenii cu cea mai bună expertiză, și Mihai Tudose și Sorin Grindeanu au fost prim-miniștri, Rafila e un specialist, și domnul Dâncu a fost vice-premier, a condus ministerul Dezvoltării, are o experiență și doamna Gabriela Firea și în administrativ, în primul rând, dar eu o să solicit colegilor să mergem cu prima linie în acest moment dificil.

 

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu PSD Sinteza Zilei
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close