Antena 3 CNN Politică Luptă în PNL: Schimbarea, promovată de Antonescu sau asumarea responsabilităţii, cerută de Tăriceanu?(VIDEO)

Luptă în PNL: Schimbarea, promovată de Antonescu sau asumarea responsabilităţii, cerută de Tăriceanu?(VIDEO)

Luptă în PNL: Schimbarea, promovată de Antonescu sau asumarea responsabilităţii, cerută de Tăriceanu?(VIDEO)
Sursa foto: Calin Popescu Tariceanu si Crin Antonescu
11 Mar 2009   •   23:04

Confruntare liberală de vârf, în direct la Antena 3, între actualul preşedinte al Partidului Naţional Liberal, Călin Popescu Tăriceanu, şi Crin Antonescu. Cei doi lideri PNL au prezentat proiectele cu care consideră că pot să ducă Partidul Naţional Liberal la un scor electoral mai bun, şi mai ales, cu care ar putea intra într-o confruntare cu Traian Băsescu. Schimbării profunde promovate de Crin Antonescu, actualul preşedinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu îi opune ideea de continuitate în planul acţiunilor politice, precum şi proiectul de a face din România a şaptea putere economică a Europei.

?Vreau să duc PNL, după ce am fost mulţi ani în categoria partidelor mici, în zona de peste 30%, cred că se poate acest lucru, că putem profita de faptul că ne aflăm în opoziţie. Puterea erodează, şi cu toate acestea, noi fiind la putere am reuşit să atingem cel mai mare scor din istora PNL, din '89 încoace. Obiectivul pe care trebuie să şi-l asume PNL este să devină alternativa de centru dreapta la coaliţia PSD-PDL. Trebuie să propunem o viziune, un proiect. Am convingerea că România trebuie şi poate să devină a şaptea putere economică a Europei. Trebuie să punem în acord potenţialul uman, geografic, demografic, cu capacitatea noastră de a progresa. România va deveni nu numai o ţară respectată, dar va avea un cuvânt de spus în plan european si îşi va putea apăra interesele cetăţenilor. Trebuie să dăm românilor un ţel pentru a munci, un ţel care să mobilizeze acest popor.? a declarat Călin Popescu Tăriceanu.



Schimbările propuse de Crin Antonescu ţin atât de PNL cât şi de clasa politică în general. ?La nivelul întregii clase politice, inclusiv în PNL este nevoie de o schimbare. Este o situaţie politică, economică socială specială. Sunt simptome a degradării şi a dezordinii. PNL este singurul partid de opoziţie care împreună cu presa şi cu societatea civilă trebuie să se achite de misiunea de a apăra ceea ce este de apărat şi să pună ordine în aceste lucruri, fie şi din opoziţie. Cred că este nevoie de un lider nou.? a spus Crin Antonescu.




?Trebuie să facem o serie de deschideri imediate. În România sunt mult mai mulţi liberali în convingeri, decât sunt în partid sau în electorat. Trebuie să îi aducem în comunicare cu PNL. O deschidere cu societatea cu membrii societăţii, cu grupurile de interese. E nevoie ca în PNL respectarea procedurilor, normelor, mecanismului de luare a decizilor să fie respectate, să fie mai multă democraţie, mai multă comunicare? a adăugat acesta.

Crin Antonescu: Grupurile de interese sunt absolut necesare


În replică, Tăriceanu l-a acuzat pe crin Antonescu de faptul că a refuzat să îşi asume responsabilitatea în timpul guvernării, când i-au fost propuse două portofolii ministeriale, şi, mai mult, a fost parlamentarul cu cele mai multe absenţe de la şedinţe. "Un partid valoros, dincolo de critica adusă puterii, trebuie să se bazeze pe munca serioasă unei întregi echipe şi trebuie să propună soluţii, pentru ca lumea să vadă că există alternative. Putem să facem mai bine, dacă în loc să refuzăm preluarea unor responsabilităţi pe umerii proprii, cum a fost cazul lui Crin Antonescu, căruia i-am propus de două ori funcţia de ministru. Nu se poate imagina să conduci un partid în condiţiile în care nu are experienţa necesară, nu vrea să îşi asume responsabilităţile." a spus acesta.



Crin Antonescu i-a răspuns lui Călin Popescu Tăriceanu că nu cantitatea prezenţelor la şedinţele parlamentare contează, ci calitatea lor. "Atunci când trebuia am fost în parlament şi acest lucru l-a simţit toată lumea", a spus Antonescu.



Totuşi, Tăriceanu consideră că, în lupta cu un adversar precum Traian Băsescu, nu este de ajuns să ai un discurs politic. "Când ştii că bătălia se dă cu un adversar redutabil, trebuie să o facă cineva care se angajează. PNL trebuie să se ducă cu un candidat care să îl înfrângă pe Băsescu. Băsescu nu este oricare adversar politic. Pentru a-l învinge trebuie să ai soluţii, nu doar discurs politic. Încrederea colegilor noşti liberali nu este suficientă, trebuie să convingem milioane de români." a arătat liderul PNL.

Tăriceanu: Obiectivele PNL nu pot fi atinse prin politica de cafele


Cu toate acestea, Tăriceanu dovedeşte că stăpâneşte arta discursului politic, înţepându-l pe colegul său Crin Antonescu. El a declarat că metaforele, pe care Antonescu le foloseşte des în discursurile sale, sunt frumoase, dar inutile într-un mod politic.



Antonescu crede însă că îl poate înfrunta pe Traian Băsescu. Pentru a reuşi, el consideră că trebuie "să aducă în această bătălie alegători care şi-au întros spatele de la actul politic.". Mai mult, în politicp, în opinia lui Crin Antonescu trebuie să existe şi un strop de nebunie, "nebunia să spui lucrurile în care crezi. Noi trebuie să avem discursul nostru despre preşedinţie, cu un candidat care să ne reprezinte. Vreau să îl înfrunt pe Traian Băsescu.? spune hotărât Antonescu. El răspunde la acuzaţiile fostului premier: "Despre aritmetica prezenţelor în Parlament, nu am numărat de câte ori am fost, însă atunci când trebuia am fost în Parlament şi lucrul ăsta l-a simţit toată lumea."

Vedeţi şi care este profilul unui lider politic, în optinia lui Crin Antonescu



Antena3.ro









×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close