Antena 3 CNN Politică Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Independenței Naționale a României: "Nimic nu a fost obținut ușor"

Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Independenței Naționale a României: "Nimic nu a fost obținut ușor"

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis românilor un mesaj cu prilejul Zilei Independenței Naționale a României.

Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Independenței Naționale a României: "Nimic nu a fost obținut ușor"
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Alexandra Axinia    |    10 Mai 2023   •   10:44

De Ziua Independenței Naționale, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj în care vorbește despre curajul poporului român și ambiția elitelor vremii care, cu dăruire și patriotism, au știut să fructifice contextul internațional pentru a transforma în realitate un ideal.

"Declararea independenței României a reprezentat un moment decisiv, temelia pe care ulterior s-au conturat evoluțiile politice, economice, culturale și sociale care au marcat dezvoltarea națiunii noastre.

Proclamarea independenței, în urmă cu 146 de ani, a fost gestul hotărâtor care a deschis calea către desăvârșirea unității naționale, modernizarea statului român și intrarea țării noastre în procesul european de construire a națiunilor.

Societatea românească și-a manifestat cu tărie dorința clară și arzătoare de a obține independența, contribuind prin toate mijloacele posibile la susținerea acestui deziderat.

Rememorarea evenimentelor definitorii ale națiunii române – Unirea de la 1859, Războiul de Independență, Marea Unire de la 1918 – reprezintă o reafirmare a legăturii indestructibile dintre trecut și prezent și un permanent îndemn de a face mereu alegerea corectă pentru parcursul României, care este fără echivoc pro-european.

Pentru modernitate și dezvoltare, istoria ne-a arătat că nimic nu a fost obținut ușor și că a fost mereu nevoie de responsabilitate și eroism", spune Iohannis.

Citește și: Mesajul lui Klaus Iohannis, de Ziua Europei: "Am convingerea că România își va primi locul binemeritat în cadrul spațiului european de liberă circulație

Conform Mediafax, Klaus Iohannis ține să amintească de faptul că pe data de 10 mai îi comemorăm și îi cinstim pe eroii care au făcut posibilă materializarea idealului de suveranitate statală.

"Nu trebuie să uităm niciodată curajul și sacrificiul celor cărora le datorăm existența ca națiune independentă și avem responsabilitatea să ne asigurăm că următorii noștri pași vor fi inspirați de aceeași pasiune pentru libertate și democrație.

În contextul actual al conflictului militar de la granițele noastre, onorarea actelor de curaj ale înaintașilor care au condus la câștigarea independenței României capătă valențe profunde.

Suntem martorii unui război ilegal și nejustificat, în care o națiune suverană este invadată și atacată de o putere agresivă. Este fundamental ca statele occidentale să rămână unite în fața oricăror amenințări și să coopereze intens pentru a proteja drepturile și libertățile, precum și valorile democratice pe care le prețuim atât de mult", a mai spus președintele României.

Potrivit lui Iohannis, România, ca stat membru al familiei euro-atlantice, rămâne neclintită în angajamentul său față de democrație, față de drepturile și libertățile omului. În plus, președintele le mulțumește înaintașilor noștri pentru această moștenire, pe care trebuie să o prețuim și să o apărăm fiecare dintre noi.

×
Subiecte în articol: mesaj Klaus Iohannis Ziua Independentei
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close