Antena 3 CNN Politică Mesajul lui Iohannis, de ziua NATO: Aderarea, unul din cele mai remarcabile succese ale politicii externe contemporane

Mesajul lui Iohannis, de ziua NATO: Aderarea, unul din cele mai remarcabile succese ale politicii externe contemporane

Mesajul lui Iohannis, de ziua NATO: Aderarea, unul din cele mai remarcabile succese ale politicii externe contemporane
Sursa foto: Foto: www.facebook.com
de M.Z.    |    03 Apr 2016   •   11:07

Aderarea la NATO constituie unul dintre cele mai remarcabile succese ale politicii externe contemporane a țării noastre, afirmă președintele Klaus Iohannis, duminică, într-un mesaj transmis cu ocazia sărbătoririi "Zilei NATO în România".

Iohannis amintește că, în urmă cu 12 ani, România a devenit membru cu drepturi depline al Alianței Nord Atlantice, context în care ziua de duminică reprezintă o sărbătoare publică dedicată democrației și spiritului euro-atlantic, precum și apartenenței țării noastre la cea mai puternică alianță politico-militară din lume.

"Aderarea la NATO constituie unul dintre cele mai remarcabile succese ale politicii externe contemporane a țării noastre. Ea este, totodată, un moment cu puternice reverberații istorice, consacrând atât apartenența la sistemul de valori euro-atlantice, cât și asigurarea celor mai puternice garanții de securitate pentru România", susține șeful statului, conform unui comunicat de presă difuzat de Administrația Prezidențială, potrivit agerpres.ro.

El vorbește în mesajul său despre provocările și evoluțiile imprevizibile ce caracterizează actualul mediu de securitate, fapt care determină Alianța Nord-Atlantică să treacă printr-un proces de adaptare la noile condiții geostrategice.

"În acest context, România, pentru care întărirea relevanței și eficacității NATO ca pilon fundamental al securității euro-atlantice este un obiectiv central, își valorifică profilul strategic bine conturat și contribuie activ la misiunile și operațiile Alianței", mai afirmă Iohannis.

În contextul noilor realități geopolitice ale Europei și ale imediatei vecinătăți, indică el, țara noastră se aliniază demersurilor NATO de consolidare a apărării colective, în special în flancul estic al Alianței.

"Pentru aceasta, în perspectiva Summitului NATO de la Varșovia, România urmărește îndeaproape consolidarea relației transatlantice și promovarea valorilor euro-atlantice în vecinătate, pentru asigurarea unui mediu de securitate stabil și predictibil, în spiritul Declarației comune privind Solidaritatea Aliată și Responsabilitatea Comună a șefilor de stat din

Europa Centrală și de Est, adoptată cu ocazia reuniunii de la București, din luna noiembrie 2015", arată președintele.
Șeful statului subliniază că în această zi trebuie să aducem un pios omagiu militarilor români care s-au jertfit pentru valorile și principiile lumii democratice, în cadrul misiunilor și operațiilor Alianței.

"Exemplul lor de curaj și devotament, felul în care și-au slujit țara necondiționat, chiar cu prețul propriei vieți, reprezintă repere de demnitate și onoare pentru noi toți. Prin modul în care vom ști să milităm și în viitor pentru valorile civilizației noastre pe care ei le-au apărat, vom dovedi că sacrificiul lor nu a fost în zadar", mai arată președintele Klaus Iohannis.
 

×
Subiecte în articol: NATO Klaus Iohannis
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close