Antena 3 CNN Politică Ministrul de Interne răspunde atacurilor șefei DNA. „Nu am făcut nimic, nu am de ce să mă tem”

Ministrul de Interne răspunde atacurilor șefei DNA. „Nu am făcut nimic, nu am de ce să mă tem”

Ministrul de Interne răspunde atacurilor șefei DNA. „Nu am făcut nimic, nu am de ce să mă tem”
27 Sep 2017   •   23:10

Ministrul de Interne, Carnen Dan, a răspuns în emisiunea „Sinteza Zilei”, de la Antena 3, atacurilor șefei Direcției Naționale Anticorupție. Laura Codruța Kovesi a declarat public că a cerut Ministerului de Interne să le detașeze un număr de cinci polițiști.

„Am cerut Ministerului de Interne să ne detaşeze un număr de cinci poliţişti. De obicei, aceste cereri se semnau după o săptămână, după două săptămâni. Avem cereri din iunie, avem cereri din august la care nu am primit răspuns de la Ministerul de Interne. Am avut o discuţie instituţională cu doamna ministru, care mi-a explicat că au o situaţie mai deosebită, că au fost foarte multe pensionări şi că resursele în minister sunt altele şi că trebuie să-şi prioritizeze activitatea în funcţie de resursele ministerului. Sigur, replica mea a fost că, sigur, e decizia dumneaei, dar nu cred că cinci oameni care ar trebui să lucreze în DNA influenţează într-un mod categoric activitatea Ministerului de Interne, care are zeci de mii de angajaţi, da?”, a declarat Kovesi, pentru Europa FM.

În acest sens, Carmen Dan spune că a discutat deja cu șefa DNA, iar o astfel de decizie „trebuie să fie luată în mod rațional”. 

„Este adevărat, a existat o discuție telefonică, cu câteva zile înainte am avut o discuție și cu procurorul șef adjunct, cu domnul Iacob. Dânsul a avut aceeași rugăminte, să analizăm cererile de detașare. I-am explicat și dânsului ce i-am explicat și doamnei procuror șef. Lucrul acesta s-ar fi oprit la o discuție instituțională, așa cum este normal să se întâmple. Însă, mie mi s-a părut nejustificat ca după aceste discuții să ieși public cu declarații și să spui că Ministerul Interne, pentru că nu nu aprobă detașare pentru cinci polițiști, blochează activitatea unei instituții ca Direcția Națională Anticorupție. Eu i-am explicat doamnei procuror șef că este o decizie pe care trebuie să o ia rațional orice conducător de instituție care 23 de mii de persoane”, a spus ministrul de Interne.

„Noi am gestionat toate problemele de care se ocupă Ministerul de Interne cu acest deficit. Normal că trebuie să luăm și niște măsuri. Și una dintre deciziile pe care le-am luat a fost și aceea de a analiza solicitările de detașare. Nu cred că ar fi tocmai în regulă să ies public și să spun că nu îmi pot gestiona aria de responsabilitate pentru că am un deficit substanțial și pentru că mi se pare normal să solicit altor instituții să îmi detașeze personal pentru a-mi putea gestiona reponsabilitățile”, a mai explicat Carmen Dan.

Întrebată dacă pentru faptul că nu a răspuns imediat solicitării șefei DNA nu îi este teamă că îi va face dosar, Carmen Dan spune că nu a făcut nimic și că nu are de ce să se teamă. „Eu nu sunt o fire conflictuală, nu eu sunt cea care a ieșit public să spună că am o problemă cu DNA. Dânsa a ținut să facă publică această discuție instituțională și a trebuit să ies să fac precizări, să spun care sunt considerentele. Într-o societate normală, fiecare om ar spune așa: nu am făcut nimic, nu am de ce să mă tem. Acum, rămâne să vedem dacă suntem într-un stat normal”.

Pe de altă parte, întrebată de ce în România polițiștii sunt niște ținte vii, Carmen Dan a spus că se fac demersuri pentru rezolvarea acestei probleme.

„Pentru mine este o prioritate rezolvarea acestor probleme. Am avut întâlniri să știu cu ce situații se confruntă. Luptăm pentru întărirea autorității polițistului. Am înțeles că e important să pornești în acest demers alături de sindicate. Am constatat apoi că polițiștii nu pun pe primul loc drepturile salariale, ci Echipăm și mijloacele de intervenție, protecția judiciară, când ei sunt în fața instanței”, a spus ministrul de Interne.

×
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close