Antena 3 CNN Politică Ministrul Plăcintă, acuzată de Tolontan că a acordat contracte de 50 milioane de euro unui consilier PDL

Ministrul Plăcintă, acuzată de Tolontan că a acordat contracte de 50 milioane de euro unui consilier PDL

Ministrul Plăcintă, acuzată de Tolontan că a acordat contracte de 50 milioane de euro unui consilier PDL
Sursa foto: Sorina Plãcintã
01 Apr 2010   •   14:36

Seria scandalurilor în care sunt implicaţi miniştri ai Tinretului şi Sportului continuă. După Monica Iacob Ridzi şi Sorina Plăcintă, actuala deţinătoare a acestui portofoliu ministerial, are de dat explicaţii cu privire la managementul unor contracte de stat. Un consilier local PDL de Turda a primit contracte de zeci de milioane de euro de la bugetul MTS pentru investiţii făcute în domeniul sportului: bazine de înot şi patinoare deschise. Jurnalistul Cătălin Tolontan reclamă, pe blogul său, că în ultimele 6 luni, firme ale consilierului local PDL Gabriel Silagyi au primit 50 de milioane de euro pentru contracte legate de pationoare şi bazine de înot, chiar dacă ofertele acestuia erau mai slabe calitativ şi mai scumpe decât cele ale altor concurenţi. Politicianul democrat-liberal ameninţă cu acţiuni în sintanţă împotriva dezvăluirilor de presă.

?Această serie de dezvăluiri nu se referă la Monica Iacob-Ridzi. Faptele care vor fi publicate azi şi în peri
oada următoare s-au petrecut începînd cu venirea Sorinei Plăcintă ca şefă a sportului şi continuă şi azi. Ridzi a plecat, metodele de distribuire a banilor publici au rămas. Pe mize crescute? atrage atenţia Tolontan.
În postarea sa, Tolontan susţine că "în ultimele şase luni, 50 de milioane de euro investiţi în patinoare şi bazine au mers către firma unui politician PDL", Gabriel Silagyi, consilier local PDL la Turda.
"În ultimele 6 luni, firmele lui Silagyi erup în afacerile din bani publici. Iau contracte în toată ţara, unele uriaşe", scrie Tolontan
El trece în revistă, printre contractele atribuite firmelor lui Silagyi, "Patinoarul olimpic din Braşov, 10 milioane de euro", "Bazinele din Otopeni, 30 de milioane de euro", "Patinoarele din plastic, 1 milion de euro".
Potrivit jurnalistului GSP, Gabriel Silagyi şi-a surprins cunoscuţii, care-l ştiu drept ?un tip retras, care a început ca agent de vînzări la firmele de echipamente sportive din Cluj?, prin intrarea în politică şi, mai apoi, prin expansiunea ?stelară? a afacerilor sale.
Fostul director de vînzări de la Artimex a fost ales în 2008 consilier local în Turda pe lista PD-L. În acel moment, MBS Group, firma unde deţine 60% din acţiuni, realizase o singură investiţie sportivă majoră: bazinul de la Oradea, care a costat aproximativ 4 milioane de euro.
În ultimele 6 luni, afacerile sale au cunoscut o expansiune de invidiat: a primit construcţia patinuarului olimpic din Braşov , o investiţie care a crescut de la 8 milioane la 10,5 milioane de euro din banii publici.
Pe 9 februarie 2010, firma sa, MBS primeşte 30 de milioane de euro pentru construirea unui complex de nataţie undeva la marginea Otopeniului, între depozitele industriale şi calea ferată. Ordonatorul de credite este Compania Naţională de Investiţii, aflată acum în subordinea Elenei Udrea.
În paralel, Silagyi cîştigă modernizări de drumuri în valoare de alte zeci de milioane.
MTS scoate la licitaţie apoi 7 contracte de construirea a unor patinoare în toată ţara.Procesul începe în octombrie 2009, sub mandatul Sorinei Plăcintă. Din 7 patinoare a cîte 150.000 de euro fiecare, firmele lui Silagyi cîştigă 6. Specialişţtii contactaţi de GSP susţin că patinoarele construite pot fi folosite doar pentru agrement, dar nu pentru învăţare, antrenament sau competiţii, fiind comparabile cu cele care există în mall-uri, care ?pot costa cel mult 40.000 de euro?.
Puse în aer liber, ele devin aproape imposibil de folosit. De fapt, ?ele ne-au fost băgate practic pe gît?, după cum susţin şefii sportului judeţean din Călăraşi şi Suceava.
Omul de afaceri Gabriel Silagyi, consilier local PDL la Turda, consideră că acuzaţiile care i s-au adus, legate de anumite contracte cu Ministerul Tineretului şi Sportului, reprezintă "o abordare tendenţioasă şi neadevărată".
Silagyi a reacţiionat dur afirmând că nu le cunoaşte pe Monica Iacob Ridzi şi pe Sorina Plăcintă şi că studiază, împreună cu avocaţii săi, o modalitate de a răspunde la acuzaţiile care i s-au adus în presă.
"Este o abordare tendenţioasă şi neadevărată. Lucrările au fost câştigate prin licitaţie deschisă sau procedură deschisă de atribuire. Eu sunt om de afaceri dinainte de a deveni politician. Nu o cunosc nici pe Monica Iacob Ridzi, nici pe Sorina Plăcintă", a declarat consilierul citat de Mediafax.
El a negat şi veridicitatea informaţiilor potrivit cărora firma sa ar fi beneficiara a 50 de milioane de euro, bani de la bugetul de stat şi a a susţinut că licitaţiile menţionate nu au avut loc în ultimele şase luni, aşa cum s-a scris în presă.
Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close