Antena 3 CNN Politică Scandal pe organizarea referendumului. Mircea Drăghici: "Legea nu ne permite decât secții de votare diferite". Ce prevede însă legea

Scandal pe organizarea referendumului. Mircea Drăghici: "Legea nu ne permite decât secții de votare diferite". Ce prevede însă legea

Scandal pe organizarea referendumului. Mircea Drăghici: "Legea nu ne permite decât secții de votare diferite". Ce prevede însă legea
28 Mar 2019   •   12:08

E scandal pe tema secțiilor de votare în cazul organizării unui referendum în aceeași zi cu alegerile europarlamentare din 26 mai. Și asta pentru că șeful campaniei electorale a PSD, Mircea Drăghici, susţine că în cazul unui referendum organizat simultan cu europarlamentarele legea nu permite decât secţii de votare diferite.

"Legea nu ne permite decât secții de votare diferite. Aduceți-vă aminte că atunci când a fost organizat un referndum în paralel cu orice alt scrutin electoral, au fost secții de votare diferite", a anunțat Mircea Drăghici, trezorierul PSD, referitor la organizarea unui eventual referendum.

Trezorierul PSD a mai spus, tot legat de un posibil referendum, că în teritoriu, toată lumea le-a spus "că ar fi bine ca să lăsăm cetățeanul să gândească liber, după propria conștiință".

Drăghici nu a fost singurul care a militat pentru secții diferite. Și deputatul PSD Cătălin Rădulescu susține același lucru. "Obligatoriu că trebuie să fie secții separate. Nu poți să faci la aceeași secție, pentru că dacă este să fim corecți, sunt alegerile europarlamentare, noi ne pregătim pentru aceste alegeri europarlamentare și toate partidele s-au pregătit și se pregătesc (...). Desigur că vor fi secții separate, nu poate să fie o secție, în aceeași secție lumea să vină să voteze la europarlamentare și după aceea să primească o listă cu o întrebare. Deci vor fi secții separate, cine vrea să meargă la acest referendum, care oricum, toate instituțiile europene, așa cum știți, nu-l recomandă, toate instituțiile europene spun foarte clar că un referendum nu trebuie făcut în același moment cu niște alegeri, pentru că denaturează și sensul alegerilor", a spus Rădulescu, citat de RFI.

Legea referendumului îl contrazice pe Drăghici

Numai că Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului îl contrazice pe Drăghici:

art. 15/1

(1) În situația în care referendumul are loc simultan cu procesul electoral desfășurat pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului, respectiv pentru alegerea Președintelui României ori alegerile pentru Parlamentul European sau alegerile locale, organizarea și desfășurarea referendumului se realizează potrivit prevederilor Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului și pentru modificarea și completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a Legii administrației publice locale nr. 215/2001 și a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare, ale Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, cu modificările și completările ulterioare, respectiv ale Legii nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, cu modificările și completările ulterioare, după caz.

(2) În situația prevăzută la alin. (1), ambele scrutine se realizează în cadrul acelorași secții de votare, operațiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleași birouri electorale, constituite potrivit legii.

 

×
Parteneri
Imagini spectaculoase în România - Aurora boreală surprinsă în Bacău
x close