Antena 3 CNN Politică Moțiunea de cenzură a trecut. Executivul Orban a fost demis. Cum vrea PSD să preia frâiele Guvernului

Moțiunea de cenzură a trecut. Executivul Orban a fost demis. Cum vrea PSD să preia frâiele Guvernului

După un joc al nervilor între PSD și PNL, Parlamentul a decis miercuri ca Guvernul Orban să fie demis cu 261 voturi pentru și 139 împotrivă. Moțiunea de cenzură a fost depusă de PSD după ce Guvernul și-a angajat răspunderea pentru alegerea primarilor în doua tururi.

Moțiunea de cenzură a trecut. Executivul Orban a fost demis. Cum vrea PSD să preia frâiele Guvernului
Sursa foto: Foto: Marcel Ciolacu.Facebook
05 Feb 2020   •   15:45

Votul a fost secret, cu bile. Pentru a trece moțiunea de cenzură erau necesare 233.

Guvernul Orban rămâne, potrivit legii, să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. În această perioadă nu poate să adopte ordonanţe şi nici să inițieze proiecte de lege.

Orban apără cele 25 de ordonanțe: Dacă dai OUG 13 ”Noaptea, ca hoții”, ca să scape Dragnea din pușcărie, aia într-adevăr este o ordonanță revoltătoare și anticonstituțională

Preşedintele trebuie să convoace la consultări partidele parlamentare și să desemneze un candidat pentru funcţia de premier. În termen de 10 zile de la desemnare, candidatul propus pentru funcția de prim-ministru trebuie să vină în Parlament cu echipa guvernamentală, pentru votul de încredere.

Care este planul PSD:

După această hotărâre a picat alegerea primarilor în două tururi și edilii vor fi aleși în continuare într-un singur tur.

De asemenea, nu vor fi alegeri anticipate pentru că PSD va forma o majoritate pentru votarea unui nou guvern. PSD vrea să negocieze cu PMP și ALDE, de exemplu, care în opinia social-democraților ar fi marii perdanți ai anticipatelor. Discuții vor fi și cu liderii Pro România.

Guvernul Orban a fost demis. Moțiunea de cenzură a trecut cu 261 de voturi favorabile

 

×
Subiecte în articol: motiune de cenzura Guvernul Orban PSD
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close