Antena 3 CNN Politică Moţiunea PD-L vrea să demită Guvernul. Tăriceanu: Asta e politică de doi bani

Moţiunea PD-L vrea să demită Guvernul. Tăriceanu: Asta e politică de doi bani

Moţiunea PD-L vrea să demită Guvernul. Tăriceanu: Asta e politică de doi bani
29 Oct 2008   •   13:51

Cabinetul Tăriceanu "ignoră drepturile cetăţenilor" şi "generează o criză socială de proporţii? se arată în moţiunea de cenzură intitulată "Educaţia rămâne, Guvernul pleacă", prin care PD-L cere demisia Executivului.
În opinia celor 132 de semnatari ai textului moţiunii depuse la Parlament, Cabinetul Tăriceanu II, "sfidează o lege votată în unanimitate de Parlamentul României, ignoră drepturile cetăţenilor acestei ţări şi generează o criză socială de proporţii", fapt pentru care ar trebui retrasă încrederea Parlamentului.
Replica premierului Călin Popescu Tăriceanu nu a întârziat să apară. Acesta a declarat la scurt timp după anunţul PD-L că partide precum cel democrat-liberal "nu fac decât politică maruntă de doi bani". Acesta susţine că, în timp ce Guvernul încearcă să susţină învăţământul din România prin proiecte concrete, PD-L se ocupă de cu totul altceva.
Salarizarea profesorilor şi pomenile electorale
Textul moţiunii PD-L atrage atenţia asupra "tratamentului nedemn" la care au fost supuşi profesorii, care au fost siliţi să-şi părăsească meseria. "Această lege nu constituie o pomană electorală aşa cum o prezintă actualmente Guvernul, ci o formă de reparaţie morală şi financiară acordată uneia dintre cele mai importante categorii profesionale din România", se arată în textul moţiunii de cenzură a PD-L.
Prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu este acuzat la rândul său că încercă să învrăjbească cetăţenii împotriva profesorilor, spunând că mărirea salariilor a generat criza din România, "în condiţiile în care niciun leu nu a fost încă plătit în plus la salariile celor din educaţie". PD-L îl mai pune pe şeful Guvernului în faţa propriilor declaraţii referitoare la creşterea economică fără precedent pe care a cunoscut-o România în acest an.

Parlamentul a votat, Guvernul a modificat
Documentul mai arată că premierul ar fi ascuns faptul că fondurile alocate pe anul în curs sistemului de educaţie nu au fost "nici pe departe" cheltuite. "Guvernul a făcut o practică din cheltuiala discreţionară a fondurilor publice trimise în buzunarele clientelei politice şi ale bugetarilor de lux din agenţiile guvernamentale", acuză PDL.
Un alt motiv pentru care primul-ministru ar trebui demis, susţin iniţiatorii moţiunii, ţine de încălcarea în mod flagrant a regulilor constituţionale, legea de majorare a salariilor profesorilor fiind votată în unanimitate de Parlamentul României, "unicul posesor de drept al suveranităţii naţionale".
Se cere demiterea cabinetului Tăriceanu
"În încercarea de a se opune aplicării ei, Guvernul a trimis legea în faţa Curţii Constituţionale, care a găsit-o conformă cu Constituţia. Şi chiar după ce Preşedintele României a promulgat-o, primul-ministru Tăriceanu a hotărât să nu o pună în aplicare", mai susţine textul moţiunii, care mai critică pe Cabinetul Tăriceanu că "se pune singur în afara legii".
"Noi cerem ca Guvernul Tăriceanu să fie demis. În primul rând pentru că a minţit şi minte în continuare. În al doilea rând, pentru că sfidează instituţia suveranităţii naţionale - Parlamentul României. Şi în al treilea rând, pentru că îşi acoperă minciunile încearcă să învrăjbească diverse categorii sociale", , se precizează în finalul proiectului moţiunii de cenzură democrat-liberale, precizează moţiunea.
Premierul acuză "alianţa PD-L - PRM"
În replică la demersul PD-L, premierul Tăriceanu a susţinut că nu prin moţiune şi greve se poate obţine un rezultat concret, ci numai prin dialog, acesta referindu-se la ameninţările sindicatelor din învăţământ.
Tăriceanu a mai declarat că, prin alianţa dintre PD-L şi PRM se creează o confuzie. "Nu mai înţelege nimeni nimic", a declarat acesta.
PD-L a depus miercuri la cele două Camere ale Parlamentului moţiunea de cenzură, semnată de 132 de parlamentari. Documentul poartă şi semnături ale unor parlamentari PSD, PC şi PRM,precum social-democraţii Traian Mândru şi Ionel Ciuclea şi senatorul conservator Rodica Stănoiu, lista de semnături rămânând deschisă.

Discutarea textului moţiunii de cenzură a PD-L in plenul reunit pare a avea loc pe data de 10 noiembrie, cele două Birouri Permanente ale Parlamentului urmând să ia o decizie pe data de 4 a viitoarei luni.
Textul moţiunii (pdf)
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: guvernul Tariceanu demisie
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close