Antena 3 CNN Politică Năstase: "Băsescu, termină cu şmecheriile. Bărbatul Băsescu a impresionat doar colegele din partid"

Năstase: "Băsescu, termină cu şmecheriile. Bărbatul Băsescu a impresionat doar colegele din partid"

Năstase: "Băsescu, termină cu şmecheriile. Bărbatul Băsescu a impresionat doar colegele din partid"
Sursa foto: Adrian Nãstase
24 Iul 2009   •   15:09

Ieşirea lui Traian Băsescu este o încercare de a acoperi scandalurile din jurul său şi al familiei sale cu ţinte false, afirmă deputatul PSD, Adrian Năstase pe blogul său despre "bărbatul de stat" capabil să impresioneze "poate doar pe colegele sale cărora a încercat azi să le facă o favoare". Sub titlul, "Băsescu, termină cu şmecheriile", Năstase scrie că raportul CE nu conţine nicio referire la adresa sa, nu îi aduce niciun reproş şi că aluziile ?transparente? reclamate de preşedinte referitoare la blocarea dosarului Năstase în Parlament sunt greşite. Parlamentarul PSD îl acuză pe şeful statului că a ?citit? din raportul de ţară ceea ce ar fi vrut el să fie scris în acest document şi că de faptul CE face referire la imixtiunile preşedinţiei în treburile justiţiei.
Caracterizând discursul lui Traian Băsescu, drept unul "golănesc", Năstase îşi justifică reacţia în numele "românilor care vor merge, din nou, la vot, în toamnă şi care trebuie să înţeleagă riscul ca România să mai rămână cinci ani sub conducerea unui personaj care acţioneaza iresponsabil".

Băsescu, acuzat că a comentat ceea ce ar fi vrut să fie scris în raportul de ţară

"Băsescu, termină cu şmecheriile! Aşa am fost tentat să comentez afirmaţiile lui Băsescu de ieri (joi, n.r.). Sau să spun, simplu, că a fost un discurs golănesc. Nu am dorit însă să întru în scenariul celui care ar trebui să se ocupe, de fapt, de conducerea României, dar care a dorit, în realitate, să schimbe agenda zilei, dându-i o nouă direcţie. Am preferat un răspuns serios. Nu pentru Băsescu. El, oricum, nu înţelege aşa ceva. Ci pentru românii care vor merge, din nou, la vot, în toamnă şi care trebuie să înţeleagă riscul că România să mai rămână cinci ani sub conducerea unui personaj care acţionează iresponsabil", scrie Năstase.
"Nu mai repet că dosarele mele sunt politice, fiind întocmite la comanda lui Băsescu. Toate aceste detalii sunt cunoscute acum la Comisia Europeană. Tocmai de aceea, nu există referiri la mine în ceea ce Comisia a publicat miercuri. Comisia nu a vrut să fie complice cu Băsescu în campania electorală. De aceea, Traian Băsescu a spus, în direct, ceea ce ar fi vrut el să scrie în raportul de ţară, indiferent de ceea ce ar trebui să fie interesul naţional. În raport nu există niciun reproş la adresa mea cu privire la blocarea justiţiei. Dimpotrivă, se fac referiri la imixtiuni în justiţie, dar acestea nu cred că pot fi făcute de un simplu deputat, ci poate de cel care chiar conduce, cu o mână care a început să cam tremure, sistemul", mai notează Năstase.

Diversiune şi ţinte false

În opinia lui Năstase, intervenţia preşedintelui de ieri nu reprezintă altceva decât o încercare de a schimba temele de discuţie de pe agenda publică pentru a acoperi scandalurile din jurul său şi al familiei sale cu ţinte false. "În loc să vorbească despre ce se întâmplă în jurul său (amintesc doar trei ştiri de ieri: dorinţa de înfiinţare a comisiei de anchetă în cazul Udrea, urmărirea penală a dnei Ridzi şi anchetarea de către ANI a noului ministru, Plăcintă), era evidentă nevoia de o diversiune. Asta a făcut cel care mai este, sper doar pentru câteva luni, preşedintelele României.. De 12 ori a rostit numele meu într-un discurs referitor la raportul de ţară, deşi Comisia Europeană nu mă acuză de nimic", continuă liderul PSD.

Năstase mai susţine că Traian Băsescu a fot cel care a încercat să fie bărbat, eventual bărbat de stat, însă nu a reuşit să le impresioneze decât pe colegele din jurul său, - gen Elena Udrea, Monica Iacob Ridzi sau Luminiţia Plăcintă. "Traian Băsescu este cel care a încercat, în aceşti ani să fie bărbat. Eventual bărbat de stat. Pe mine nu m-a impresionat. Poate le-a impresionat pe colegele sale cărora a încercat azi să le facă o favoare. Însă, Traian Băsescu nu mai reuşeşte de mult timp să schimbe agenda publică", mai scrie Năstase.

Băsescu se fereşte de procurori, nu Năstase de justiţie

Preşedintele CN al PSD mai susţine că nu s-a ascuns niciodată de justiţie. "În România de azi, Traian Băsescu este puterea, nu eu. Eu sunt în opoziţie. Indiferent de ce crede Băsescu. Eu nu mă ascund de justiţie. Am deja un dosar în instanţă. Nu mă feresc nici de procurorii DNA, deşi ştiu care este misiunea lor. Traian Băsescu, în schimb, se fereşte de procurori, în dosarul Flota, de ani de zile, ascunzându-se în spatele unei imunităţi absolute. De fapt, ca să spunem lucrurilor pe nume, la ce asistăm? La încercarea unui preşedinte de a acoperi scadalurile din jurul său şi al familiei sale cu ţinte false", continuă fostul premier.
În ceea ce priveşte dosarul menţionat de raportul CE drept restant, Năstase reiterează că acesta a fost votat, în august, anul trecut. "Doar un idiot ar mai putea spune acum că acest este în Parlament. Acest , după votul Parlamentului, nu mai există. S-a încercat un nou abuz politic, cerându-se aplicarea retroactivă a unei decizii a Curţii Constituţionale, desi Constituţia stabileşte explicit că aceste decizii nu se aplică decat pentru viitor. Cei de la Comisia Europeană au înţeles că este vorba de un abuz", arată liderul social-democrat.

Retorica a la Geoană

Deputatul PSD îl face la rândul său, pe Trian Băsescu direct responsabil pentru situaţia din sistemul de justiţie, adoptând retorica liderului său de partid, Mircea Geoană. "După 5 ani de preşedinţie, în care a avut guvernul pe care şi l-a dorit, a numit premierul precum şi toţi miniştrii justiţiei din acest timp, a avut procurorii pe care i-a vrut, anchetatorii şi judecatorii pe care i-a vrut, şi-a pus şef la DNA şi la Parchet pe cine a vrut, la fel la serviciile secrete, în care a numit miniştrii cei mai importanţi şi în care a dominat tot ce înseamnă zona de putere din România, Traian Băsescu vine acum public şi spune că vinovat sunt eu pentru ceea ce se întamplă cu justiţia din România. Au trecut 5 ani. Eu sunt în opoziţie, iar el e la putere. Şi tot eu sunt de vină?", se întreabă retoric Năstase, căruia şeful statului i-a certut ieri să fie ?bărbat politic? şi să nu se mai ascundă după Parlament de procurori deoarece face rău României.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cea mai detaliată hartă a creierului uman realizată vreodată
x close