Antena 3 CNN Politică Nemirschi, "înălbit" în comisia de anchetă. PDL acuză PSD că vrea să-l scoată "basma curată" pe Ministrul Mediului

Nemirschi, "înălbit" în comisia de anchetă. PDL acuză PSD că vrea să-l scoată "basma curată" pe Ministrul Mediului

Nemirschi, "înălbit" în comisia de anchetă. PDL acuză PSD că vrea să-l scoată "basma curată" pe Ministrul Mediului
Sursa foto: Nicolae Nemirschi
28 Iul 2009   •   16:17

Comisia parlamentară în cazul ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi a încheiat astăzi audierile şi consultarea documentaţiei privind atribuirea, fără licitaţie, a unui contract de 500.000 de euro firmei Ars Advertising pentru prestarea unor servicii de difuzare de publicitate. Raportul final bate în direcţia dorită de PSD. Dacă membrii PSD şi PNL par să considere că tranzacţia s-a facut "la limita legii" iar Nemisrchi este curat în materie, cei din PDL îşi acuză colegii că ar încerca "să-l scoată basma curată pe ministrul Mediului". Lucrările comisiei de astăzi nu au fost scutite de schimb de replici acide, la un moment dat preşedintele Mircea Duşa avertizându-l cu evacuarea in sală pe democrat-liberalul Petru Călian. Comisia a decis la final să elaboreze raportul în acest caz până la data de 12 august, fiind de aşteptat ca reprezentanţii democrat-liberali să formuleze o opinie scrisă separată ca şi în cazul Ridzi.

Preşedintele acestei comisii parlamentare, social-democratul Mircea Duşa s-a declarat la final mulţumit de audierile efectuate şi de documentele primite în acest caz. După modelul Ridzi, deputatul PDL, Petru Călian a propus însă ca membrii comisiei să ceară DNA să informeze acest for dacă cercetează contractele semnate de ministrul mediului Nicolae Nemirschi. Majoritatea membrilor comisiei au respins această solicitare, stabilind că ar fi mai bine să se consulte, mai întâi, cu comisia juridică pentru a afla dacă pot face o astfel de solicitare.

"Am audiat toate persoanele implicate. Am stabilit acest lucru în comisie. Audierile şi documentele primite sunt suficiente pentru a formula nişte concluzii? a afirmat Duşa, după ce astăzi membrii acestui for au analizat raportul raportul Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Public privind atribuirea fără licitaţie a unui contract de 500.000 de euro firmei Ars Advertising şi i-au audiat pe Adrian Ştefănescu, directorul acestei societăţi şi pe directoarea ANRMAP, Cristina Trăilă.

Două agenţii, două opinii diferite asupra legalităţii contractului de la Ministerul Mediului

Membrii comisiei au dorit să afle cum această societate a obţinut contractul de jumătate de milion de euro, în condiţiile în care primul contract de 1,2 milioane de euro a fost derulat necorespunzator.

Trăilă le-a comunicat deputaţilor că ANRMAP a efectuat un control la solicitarea Ministerului Mediului, în 24 iunie şi a constatat unele încălcări ale prevederilor legale, echipa de control sancţionând cu amendă de 35.000 de lei această instituţie contractantă.

Informaţiile prezentate de reprezentanta ANRMAP au împărţit comisia în două. Democrat-liberalul Petru Călian a acuzat că "o tabără vrea aflarea adevărului, în timp ce o altă tabără vrea să-l scoată basma curată pe ministrul Mediului".

Duşa a atras atenţia că cele două instituţii care se ocupă de achiziţiile publice, ANRMAP şi UCVAP (Unitatea pentru Coordonare şi verificare a Achiziţiilor Publice), au prezentat Comisiei puncte de vedere opuse privind legalitatea încheierii contractului de la Ministerul Mediului.

Până acum cei audiaţi, în frunte cu ministrul Nemirschi, au insistat asupra caracterului legal al atribuirii acestui contract. Chiar şi Unitatea pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice (UCVAP) ar fi constatat că s-au respectat prevederile legale. Reprezentanţii PDL din comisia Nemirschi au pus însă sub semnul întrebării profesionalismul observatorului UCVAP care a întocmit raportul.

Social-democraţii au ascultat dealtfel fără nici o tresărire cum, în cursul audierilor de astăzi, reprezentantul firmei care a beneficiat de contractul atribuit de Ministerul Mediului, Gabriel Ştefănescu, se lăuda că Nemirschi a făcut o "afacere extraordinară", întrucât contractul a fost în avantajul statului.

PNL: Nemirschi, la limita legii

Şi reprezentanţii PNL par a se declara convinşi că Nemirschi a respectat prevederile legale privind achiziţia de servicii publice. Vicepreşedinta Comisiei parlamentare, Diana Duşa (PNL), a declarat că, în urma audierilor, concluzia liberalilor este că încheierea contractului de la Ministerul Mediului s-a făcut cu respectarea prevederilor legale, "la limita legii".

Ea a subliniat că pentru acest program au fost folosiţi bani europeni şi, din acest motiv, "nu este corect ca lupta politică dintre PSD şi PDL să afecteze modul în care este percepută gestionarea fondurilor europene".

Iz de scandal: Călian, ameninţat de Duşa cu evacuarea de la lucrările comisiei

Lucrările comisiei de anchetă au fost destul de animate de replicile acide aruncate reciproc de tandemul Duşa-Călian. Enervat că deputatul liberal se ţine de declaraţii politice în loc să discute probleme procedurale, preşedintle comisiei l-a ameninţat cu evacure din sală.

?Nu mă întrerupeţi domnul Călianu că vă evacuez din sală. Eu vă dau cuvântul upă ce -mi termin speech-ul? s-a indignat la un moment dat Duşa.

Călian a pus însă paie pe foc, comparând comportamentul şefului de comisiei cu cel al secretarilor PCR.

?V-aş ruga să vă menţineţi în procedura comisiei, nu suntem la declaraţii politice? s-a mai stropşit Duşa la colegul mai slobod de gură.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Cutremur în România, în această seară, în zona seismică Vrancea
x close