Antena 3 CNN Politică Cine este Nicolae Ciucă, cel care ar putea fi, începând de astăzi, premierul desemnat al României

Cine este Nicolae Ciucă, cel care ar putea fi, începând de astăzi, premierul desemnat al României

Potrivit surselor politice, președintele Klaus Iohannis le-ar fi transmis lui Florin Cîțu și celor patru prim-vicepreședinți că îl va desemna pe Nicolae Ciucă, ministrul demis al Apărării, pentru funcția de premier.

Cine este Nicolae Ciucă, cel care ar putea fi, începând de astăzi, premierul desemnat al României
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    21 Oct 2021   •   09:26

Nicolae Ionel Ciucă, în vârstă de 54 de ani, propunerea liberalilor pentru funcția de prim-ministru, fost șef al Statului Major al Armatei, este un militar de carieră care s-a făcut remarcat prin prezența la numeroase misiuni militare în afara țării, precum Irak, Afganistan sau Bosnia.

Ciucă a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (Scorpionii Roșii) pe care l-a condus în Afganistan și apoi în Irak.

Bătălia de la Nassiria, în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldații români au fost combatanți activi după al doilea Război Mondial.

Fost Șef al Statului Major al Armatei

Nicolae Ciucă este fost Șef al Statului Major al Armatei, militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată.

Anterior, Ciucă a fost șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie, cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan și Antica Babilonia, Irak.

Ciucă face parte din categoria ofițerilor care și-au câștigat gradele în teatrele de operații, el fiind singurul general român care a condus personal o misiune de luptă.

Ce spunea generalul Nicolae Ciucă într-un interviu din 2014 despre operațiunile Armatei Române în Afganistan:

"Dacă ar fi să expun o lecție pe care Afganistanul a reușit să ne-o reamintească, ar fi aceea că, deși ne aflăm în era informațională și a cunoașterii, a evoluției tehnologice ultrarapide, în mod paradoxal, resursa umană – militarii din forțele terestre – au fost cei care au făcut posibile toate reușitele şi succesele obținute alături de partenerii noștri. Prin pregătirea profesională de excepție, capacitatea de adaptare deosebită, agilitatea şi creativitatea extraordinară manifestate, militarii români au depășit cu bine dificultățile emergente, specifice unui teatru de operații atât de complex şi imprevizibil cum este cel din Afganistan”. 

Este doctor în științe militare

Nicolae Ciucă s-a născut pe 7 februarie 1967 în localitatea Plenița, județul Dolj. A terminat Liceul Militar "Tudor Vladimirescu" din Craiova, în 1985 și apoi a absolvit Școala Militară de Ofițeri Activi "Nicolae Bălcescu" de la Sibiu, în 1988. A fost comandant de pluton de lansare, apoi comandant de pluton de cercetare și instrucție, pentru ca în 1993 să ajungă ofițer de stat major în biroul operații.

Ciucă a participat la misiuni pe cele mai importante fronturi de operațiuni din afara țării și la numeroase exerciții militare: în Bosnia și Herțegovina, Afganistan și Irak.

În anul 2003 a obținut titlul de doctor în științe militare, iar pe 25 octombrie 2010 a fost înaintat la gradul de general de brigadă.

De-a lungul carierei, Nicolae Ciucă a fost distins cu Ordinul Național "Pentru Merit", în Grad de Ofițer, Ordinul Național "Pentru Merit" în Grad de Cavaler, Semnul Onorific în Serviciul Patriei, XV, XX, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de Onoare a Armatei României și Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre.

Averea lui Nicolae Ciucă

Potrivit declarației de avere, Nicolae Ciucă ar avea două terenuri intravilane, cu o suprafață de 3600 mp, o casă de 232 de mp, două mașini, depozite de 198 de mii de lei și credite în valoare de 230 de mii de lei. 

Ciucă are un salariu anual de 168.613 lei la MApN și o pensie de serviciu de 215.880 lei. 

 

×
Subiecte în articol: Nicolae Ciucă Klaus Iohannis
Parteneri
Cătălin Cîrstou, candidatul comun PSD-PNL în Bucureşti
x close