Antena 3 CNN Politică Nicolae Ciucă are mână liberă să negocieze cu PSD și USR pentru susținerea Guvernului

Nicolae Ciucă are mână liberă să negocieze cu PSD și USR pentru susținerea Guvernului

Nicolae Ciucă are mână libera sa negocieze cu USR şi PSD pentru susţinerea noului Guvern în Parlament. Premierul desemnat nu exclude totuși varianta de a-şi depune mandatul, dacă nu va reuși să găsească sprijin din partea partidelor. Potrivit unor surse, la întâlnirea crucială de la Palatul Cotroceni dintre liderii PNL, premierul desemnat şi președintele Klaus Iohannis le-a cerut acestora sa fie mai flexibili în cadrul negocierilor şi să încerce refacerea coaliției cu USR.

Nicolae Ciucă are mână liberă să negocieze cu PSD și USR pentru susținerea Guvernului
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    Xenia Croitoru    |    26 Oct 2021   •   09:43

Este scandal mare printre liberali. Nicolae Ciucă e gata să-şi depună mandatul dacă nu găsește o majoritate.

Surse din PNL spun că acesta a crezut că lucrurile sunt deja tranșate cu cei din PSD care ar fi trebuit să voteze guvernul minoritar PNL UDMR.

După ce PSD a cerut intrarea la guvernare, Ciucă ar vrea mai degrabă cooptarea USR-ului înapoi. Însă Cîțu și mai mulți din tabăra lui se opun acestei variante, conform deciziei BEx. Cîțu spune că PNL vrea doar guvern minoritar.

Surse din PNL spun că președintele PNL ar prefera ca Ciucă să nu aibă o majoritate şi merge mai degrabă pe varianta alegerilor anticipate cu el la butoane, ca premier demis.

Nici negocierile cu UDMR nu stau foarte bine, și asta pentru că, potrivit surselor, aceștia și-ar dori la împărțirea guvernului minoritar, un minister care să aibă putere în CSAT, precum Ministerul Apărării sau Ministerul de Interne, pe când liberalii nu sunt dispuși să cedeze un astfel de minister. 

Nicolae Ciucă amenință că își va depune mandatul. Florin Cîțu ar putea fi noul premier desemnat

În timp ce Nicolae Ciucă spune că va cere mandat pentru o eventuală intrare a USR la guvernare, Florin Cîțu exclude categoric această variantă. Spune chiar că ar putea prelua din nou frâiele negocierilor. Chiar la această oră, cei doi sunt în ședință. 

Potrivit primelor calcule, Nicolae Ciucă nu ar reuși să strângă o majoritate, motiv pentru care și-ar depune mandatul.

În acel moment, președintele Klaus Iohannis va trebui să desemneze un nou premier, iar acesta va fi Florin Cîțu, spun surse Antena 3. Potrivit surselor citate, acestea sunt planurile liberalilor. 

Însă strategia PNL ar mai viza două puncte. Liberalii ar mai cere în cadrul ședinței Biroului Permanent Național din această seară un mandat flexibilizat, în sensul în care Nicolae Ciucă nu va reușit să întrunească o majoritate pentru votul de învestitură, cu un guvern minoritar, și atunci să flexibilizeze mandatul astfel încât să poată coopta din nou USR la guvernare, sau chiar pe social democrați. Acestea sunt cele două direcții analizate de liberali, potrivit surselor Antena 3. 

De aici însă apar și divergențele între cei doi, pentru că Florin Cîțu spunea foarte clar că mandatul dat de conducerea partidului este pentru un guvern minoritar, cu susținere în Parlament din partea social-democraților. Pe când Nicolae Ciucă spunea ceva mai devreme, după întâlnirea pe care a avut-o cu Dacian Cioloș, că își dorește flexibilizarea acestui mandat ținând cont de faptul că negocierile nu merg foarte bine. 

Nicolae Ciucă, discuții aprinse cu Dacian Cioloș

Mai mult decât atât, apar informații incendiare și din discuția purtată de premierul desemnat, Nicolae Ciucă și liderul USR, Dacian Cioloș. 

Nicolae Ciucă l-a atenționat pe Cioloș că, dacă nu ajung la un numitor comun, își va depune mandatul și se va ajunge la anticipate. 

Potrivit surselor Antena 3, a fost o discuție rapidă, în care Nicolae Ciucă a trecut direct la subiect și l-a întrebat pe Cioloș care sunt condițiile în care cei din USR ar accepta, în acest moment, să se întoarcă la guvernare, astfel încât Partidul Național Liberal să reușească să formeze o majoritate și noul guvern să treacă de votul Parlamentului. 

Dacian Cioloș i-a transmis premierului desemnat că există o listă de condiții, printre care un calendar de reforme asumat, un buget pe anul 2022 astfel încât să nu mai existe certuri în momentul în care se vor împărți banii, un protocol de funcționare al coaliției bine pus la punct dar și o structură a guvernului. 

 

×
Subiecte în articol: Nicolae Ciucă negocieri Klaus Iohannis
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close