Antena 3 CNN Politică Nicușor Dan, la „Un președinte în fața națiunii”: „Gestul făcut azi de USR e absolut corect”

Nicușor Dan, la „Un președinte în fața națiunii”: „Gestul făcut azi de USR e absolut corect”

B.C. 20 minute de citit Publicat la 21:11 09 Apr 2025 Modificat la 07:28 10 Apr 2025
nicusor dan
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale din mai 2025, a fost invitat la „Un președinte în fața națiunii”, la Antena 3 CNN. FOTO: Antena 3 CNN
32 Update-uri
Afișează

Mesajul lui Nicușor Dan pentru români

10 Apr

„Urmează niște alegeri foarte importante. Se alege direcția în care România va merge mulți ani de acum încolo, de aceea îi invit pe români să se informeze, să despartă informația, fondul de zgomot și e foarte simplu ce avem de ales. Avem de ales Rusia, nu facem nimic, continuăm așa cum a mers până acum sau avem de ales schimbarea. Nu promit multe lucruri, dar promit schimbarea, cu păstrarea direcției occidentale. Îi rog pe români să nu se uite foarte mult la ce propun candidații, ci la ce au făcut în viața lor socială de până acum și să continue să creadă în România, pentru că țara asta are un mare pontențial”, le-a transmis Nicușor Dan românilor.

Ce spune Nicușor Dan despre faptul că panourile publicitare folosite de el sunt ale unei firme care deține ilegal acele spații

10 Apr

Întrebare Adrian Ursu, jurnalist Antena 3 CNN: „De ce ați acceptat ca fața dvs. să fie prezentă pe panourile publicitare ale unei firme care deține ilegal acele spații?”

Nicușor Dan: „Este un lanț care este foarte lung de la „câți bani avem pentru panouri, cine decide, unde le punem etc”. Este un lanț foarte lung ca informația că ar fi niște panouri la ALPAB și că exact pe alea le folosesc eu să ajungă la mine.”

De ce nu s-a rezolvat problema traficului în București

09 Apr

Întrebare Robert Kiss, jurnalist Antena 3 CNN.ro: „De ce nu s-a rezolvat problema traficului?”

Nicușor Dan: „Când ai o boală lungă și vindecarea e la fel de lungă. În orașul ăsta s-a aruncat cu blocuri fără să ne gândim care sunt drumurile care duc la blocurile alea, școlile la care copiii vor învăța. Un lucru pe care l-am făcut a fost ca măcar dacă suntem într-o situație așa de dificilă să nu continuăm în felul ăsta, și de aici toată presiunea și dezbaterea pe urbanism. Am adus tramvaie, am adus autobuze elctrice, troleibuze, am lucrat la infrastructura lor și avem o creștere de 40% a folosirii transportului public, pentru că este singura soluție pe care o au capitalele de dimensiunea Bucureștiului. Avem o întârziere pe semaforizarea inteligentă și așteptăm deblocarea programului operațional regional pentru a începe reparația la liniile de tramvai și pentru a extinde infrastructura de tramvai, pentru că are cea mai mare capacitate și se intersectează cel mai puțin cu traficul. Ne va ajuta foarte tare și Ministerul Transporturilor, când va finaliza Autostrada A0.”

„România trebuie să fie activă în ceea ce privește prezența sa în structurile UE”

09 Apr

Întrebare Sabina Iosub, Antena 3 CNN: „Care sunt principalele măsuri pe care le-ați lua în zona de politică externă?”

Nicușor Dan: „România trebuie să-și îmbunătățească imaginea. Trebuie să le explicăm partenerilor noștri cât mai mult despre anularea alegerilor. Președintele are datoria să cheme toate instituțiile ca să aibă un tablou complet despre ce s-a întâmplat. România trebuie să fie activă în formatele în care activează și în ceea ce privește prezența sa în structurile UE, pentru că dincolo de faptul că am avut un angajament de care ne-am achitat, în ceea ce privește ideile și participarea noastră la procesul de decizie în cadrul UE am fost extrem de tăcuți.”

Cine sunt finanțatorii lui Nicușor Dan

09 Apr

Întrebare Sabina Iosub, Antena 3 CNN: „Cine sunt finanțatorii dvs.?”

Nicușor Dan: „Precampania a costat șase milioane de lei, dar cât au cheltuit candidații în 2024 este de cel puțin patru, cinci ori mai mult. Veniturile din campania asta au fost trei milioane de lei, care au venit de la aproape 10.000 de oameni. În afară de asta, au fost doi oameni de afaceri care au donat 810.000 lei, suma maximă care poate fi donată, alți doi oameni de afaceri - 500.000 de lei și un om de afaceri care a donat 250.000 de lei. Nu am promis nimic pentru aceste sume.”

„E nevoie de educație sexuală în școli pentru a proteja copiii”

09 Apr

„În opinia mea, e nevoie de educație sexuală în școli pentru a proteja copiii și estimarea mea e ca acest lucru să înceapă undeva în clasa a 6-a, a 7-a, atunci când copiii sunt vulnerabili”, întrebat despre ce părere are referitor la introducerea educației sexuale în școli.

Cum explică Nicușor Dan problemele cu căldura și apa caldă din București

09 Apr

Întrebare Andreea Sava, jurnalist Antena 3 CNN: „De ce peticim și nu folosim un plan de schimbare cu retehnologizări în București, în ceea ce privește apa caldă”?

Nicușor Dan: „În momentul în care ai o gaură în conductă trebuie să o repari și când ai 10.000 de găuri trebuie să faci tot atâtea reparații, dar au fost întârziate 30 de ani. Trebuie să ne uităm la doi indicatori. Unul e câți km de conductă ai schimbat și noi am schimbat 200 în patru ani și jumătate, și toți primarii înainte au schimbat 120. Al doilea indicator, trebuie să ne uităm la graficul pierderilor și vom vedea că din 2010 se pierde tot mai mult și din 2022 am început să inversăm această curbă și să pierdem mai puțin, pentru că am început să schimbăm conducte. Nu faceți o diferențiere între transport și producție. Este o aspirație a bucureștenilor de 15 ani ca transportul și producția de energie termică să fie în aceeași companie. Pentru asta, soluția e simplă - Primăria Capitalei să aibă în buzunar un miliard și jumătate de lei, să plătească la ELCEN, să ia CET-urile și să unifice producția cu transportul. Nu a existat niciodată miliardul, pentru că s-a dus pe borduri și panseluțe.”

„Oamenii au donat și pentru că în această campanie lucrurile sunt transparente”

09 Apr

Întrebare Andreea Sava, jurnalist Antena 3 CNN: „Când a dispărut instituția licitației publice în Primăria Capitalei?”

Nicușor Dan: „Zgomotul în cazul de față e ce ar fi suspect la finanțările lui Nicușor Dan, iar chestiunea serioasă e că această campanie a convins aproape 10.000 de oameni să doneze din buzunarul lor pentru o campanie politică. Oamenii au donat și pentru că în această campanie lucrurile sunt transparente, lucruri pe care nu le-ați văzut la candidați care cheltuie bani publici în campania lor. Avem extrem de puține achiziții directe în Primăria Capitalei și unul dintre motivele pentru care m-au votat a doua oară la Primărie este ăsta.”

Cum explică Nicușor Dan decizia USR-ului

09 Apr

Întrebare Mircea Badea, jurnalist Antena 3 CNN: „Vă ajută cineva (n.r. în contextul retragerii susținerii din partea USR pentru Elena Lasconi)?”

Nicușor Dan: „Când a apărut perspectiva de Ponta-Simion multă lume din societate a pus presiune. Așa citesc eu schimbarea poziției USR-ului față de această urgență care a venit peste România. Acum două săptămâni nu exista perspectiva Simion-Ponta și este foarte reală.” 

„Nu i-am cerut Elenei Lasconi să se retragă”

09 Apr

„M-am întâlnit de multe ori cu Elena Lasconi, au fost evenimente de campanie ale USR-ului unde am fost invitat. Nu i-am cerut să se retragă și nu i-am transmis niciun mesaj de la domnul Zuckerman”, a explicat Nicușor Dan, referitor la declarațiile Elenei Lasconi, care a afirmat că el i-a transmis să se retragă.

Nicușor Dan, despre fondurile pentru persoanele în vârstă: „Alocăm bani în fiecare an”

09 Apr

„Când am venit la Primărie situația financiară era foarte rea și foarte multe lucruri au fost întrerupte, dar imediat ce ne-am revenit financiar, am deschis o linie de finanțare pentru toate ONG-urile, în fiecare an alocăm bani, și pe baz de concurs, toate ONG-urile sociale interesate vin și aplică. În zona de protecție socială, statul român și multe administrații locale cheltuie mulți bani și uneori fără mare folos. Eu am militat să existe o colaborare cât mai instituțională între aparatul de stat național sau local și ONG-uri”, a explicat Nicușor Dan.

„Nu a fost nicio negociere între mine și USR pe ce s-a întâmplat azi”

09 Apr

Întrebare Ana-Maria Roman, jurnalist Antena 3 CNN: „Elena Lasconi a sugerat că i-ați fi promis sprijin politic lui Ionuț Moșteanu în vederea unei posibile candidaturi la Primăria Capitalei în viitor, în schimbul organizării acestui puci. E adevărat?”

Nicușor Dan: „Nu, nu a fost nicio negociere între mine și USR pe ce s-a întâmplat azi. Am un parteneriat cu USR, lucrăm foarte bine la Primărie, dar nu am vrut să interferez în discuțiile lor interne. Cunosc oameni de acolo, ei vorbesc, inclusiv cu mine, știam că există discuțiile astea de mult timp, dar despre cele de azi am fost informat de Dominic Fritz aseară, printr-un telefon.

Nu i-am spus vreodată Elenei Lasconi să se retragă.”

Ce ar schimba Nicușor Dan la serviciile de informații

09 Apr

Întrebare Radu Tudor, jurnalist Antena 3 CNN: „Ce vreți să schimbați la serviciile de informații?”

Nicușor Dan: „Trebuie să punem un șef civil la SRI. N-o să avansez nume, pentru că e o propunere a președintelui, care trebuie aprobată de Parlament. Ar fi o persoană cu experiență, care ar veni mai degrabă din societatea civilă, decât din lumea politică, să aibă un simț al dialogului și un echilibru necesar pentru funcția asta. E nevoie și de o optimizare a activității, sunt activități conexe, cum e poșta militară, care n-au ce să caute, sau oamenii de la aeroport. Dincolo de eșecul pe care l-au avut la alegerile anulate din noiembrie, e și meritul lor că avem o țară sigură.”

Ce se întâmplă cu Parcul Herăstrău și șoselele din București

09 Apr

Întrebare Radu Tudor, jurnalist Antena 3 CNN: „Nu s-a făcut nimic în legătură cu Parcul Herăstrău. De ce nu l-ați salvat?”

Nicușor Dan: „Dacă am fi avut discuția asta acum 3 ani sunt sigur că m-ați fi întrebat de Parcul Cișmigiu, care acum arată impecabil. Parcul Herăstrău e curat, vegetația e îngrijită. Are o problemă foarte mare, alunecările malurilor de lac. Am pus 10 milioane, cât am avut anul ăsta și vom începe lucrările la malurile de lac.”

Radu Tudor: „E și starea deplorabilă a carosabilului din București, care se răsfrânge asupra opiniei despre dvs.”

Nicușor Dan: „Așa e. E și vina primarilor de sector pentru că nu au folosit materialul potrivit pentru deszăpezire, după ninsori. E o chestiune de bani și aici. A trebuit să tăiem foarte mult din toate locurile. Avem cu 30% bani mai puțini decât acum doi ani. Plombări din astea de o jumătate de metru pătrat o să tot facem. Din astea mai consistente, mai puține, că nu avem bani”.

Ce crede Nicușor Dan despre relația României cu UE și SUA

09 Apr

Întrebare Dragoș, București: „Ce credeți că vă califică să fiți președintele României, din punctul de vedere al politicilor externe ale țării noastre?”

Nicușor Dan: „Cred că problema noastră e politica internă, cum funcționează statul, corupția, viziuna de țară, lista reformei armatei. Toate astea sunt lucruri care țin de intern și cred că în evaluarea candidaților trebuie să ne uităm la ce au făcut pentru societatea românească. Există un întreg colectiv care în mod voluntar mă ajută să-mi formulez și înțelegerea și pozițiile publice pe chestiuni de politică externă și în colectivul ăsta sunt și oameni academici.

Pe partea de securitate este foarte important parteneriatul strategic pe care îl avem cu SUA. Pe partea economică și instituțională e foarte importantă apartenența noastră la UE și există o schimbare de direcție a politicii externe a SUA, însă așteptarea mea e ca dialogul dintre Europa și SUA să continue pentru că avem și același set de valori, interese comune și cred că România va avea de foarte puține ori de ales între una sau alta, și atunci va fi o decizie pragmatică pe elementele concrete.”

Cum ar îmbunătăți Nicușor Dan educația din România

09 Apr

Întrebare Andrei, Cluj: „Cum doriți să îmbunătățiți educația din România?”

Nicușor Dan: „Trebuie să ne uităm la statutul cadrului didactic și e o chestiune de bani și care merge până la care sunt prioritățile de cheltuieli ale statului român. Au fost niște îmbunătățiri, dar nu este motivant pentru un proaspăt absolvent de facultate să se facă profesor, deși unii au vocația asta. Trebuie să ne uităm la ce formăm în școală și nu există suficientă atenție pentru gândirea critică. Nu există suficientă atenție și nimeni n-a făcut asta - corespondența între ce te învață școala și ce așteaptă piața muncii de la noi. Nu am reușit să stimulăm suficient de mult învățământul profesional și să transmitem societății că a avea o meserie e ceva foarte important pentru societate. În ceea ce privește învățământul superior, trebuie să identificăm zonele unde avem un avantaj competitiv și nu putem face, în 10 ani, o universitate generalistă care să se bată de la egal la egal pe toate disciplinele. Numai că trebuie să identificăm acele zone în care avem un avantaj competitiv și să le stimulăm pe acelea, astfel încât în niște domenii România să fie competitivă în lume și asta să se transpună și în economia pe care noi o să o avem.”

Cum a plătit Nicușor Dan doar 100.000 de euro pe lună pentru 330 de panouri publicitare

09 Apr

Întrebare Cătălina Porumbel, jurnalist Antena 3 CNN: „Cum a plătit PNL 500.000 de euro pe lună pentru 400 de panouri, și dvs. doar 100.000 de euro pe lună pentru 320-330 de panouri?”

Nicușor Dan: „Noi ne-am dus pe un tarif comercial.”

De unde vine porecla „Plicușor Ban”

09 Apr

Întrebare Cătălina Porumbel, jurnalist Antena 3 CNN: „De ce vi se spune „Plicușor Ban”?

Nicușor Dan: „Același și același lucru. Sunt lucruri serioase și mult zgomot pe care oamenii încearcă să-l facă. Am aflat de unde, am deranjat mulți oameni, în special rechini imobiliari.”

Cum a cunoscut-o Nicușor Dan pe partenera sa

09 Apr

Întrebare Mihai Gâdea: „Când ați cunoscut-o pe partenera dvs.?”

Nicușor Dan: „Acum 20 de ani. Eu terminasem facultatea, ea era studentă.”

Mirabela, partenera lui Nicușor Dan: „Îmi este foarte greu să fiu în față. Mereu mi-a plăcut în spate. Din popularitatea lui Nicușor, am devenit peste noapte vizibili, și eu, și copiii. Tot ce am învățat este să trăiesc prezentul, pentru că avem cele mai mari bucurii și am fost binecuvântați cu copiii. Ce se va întâmpla mâine vom trăi împreună. Când ne-am cunoscut avea părul mare, nu purta cravată, avea una singură și un costum foarte larg. 

Nu mi-a fost frică de profesorii de matematică, în schimb i-am iubit pe cei de geografie și franceză.”

Mihai Gâdea: „Când v-a spus că vrea să candideze ce ați simțit?”

Mirabela: „Am zâmbit, am numărat până la cinci și am spus că îi vom fi alături, iar unul dintre copii a întrebat dacă vom locui tot aici, iar el i-a promis că da. Fetița nu vrea să ne mutăm. L-a pus să semneze pe o hârtie că nu ne vom muta. Cel mai important e ca cei doi copii să crească într-o familie normală și recunosc că fetița, care e deja la școală, resimte presiunea faptului că e fiica lui Nicușor Dan și am avut niște discuții destul profunde și nu mă așteptam să resimtă această presiune. Cel mai trist e că ultima dată când tatăl ei a dus-o la cursurile de engleză i-a cerut s-o lase la 50 m de poarta școlii, ca să n-o vadă colegii, dar copiii îl iubesc mult. Îmi doresc ca în viitor ei să trăiască în România.”

Mihai Gâdea: „Nu v-ați căsătorit niciodată. De ce?”

Nicușor Dan: „La momentul potrivit.”

„Există lucruri serioase și există zgomot într-o campanie electorală”

09 Apr

Întrebare Iasmine, studentă SNSPA: „Într-o emisiune ați spus că nu le spuneți copiilor „te iubesc” și că acest lucru trebuie arătat. Cum credeți că le puteți arăta românilor că iubiți această țară?”

Nicușor Dan: „Există lucruri serioase și există zgomot într-o campanie electorală. E ceva extras din context și rostogolit ca să facă zgomot. Nu vreau să spun mai multe despre relația cu copiii mei. Cred că vorbiți de empatie, de fapt. Trebuie să facem diferență între empatie și empatie de televizor. Când vorbim de empatie să ne uităm și la pasul imediat următor, care înseamnă acțiune.”

A primit Nicușor Dan bani de la Soros?

09 Apr

Întrebare Sabrina Preda, jurnalist Antena 3 CNN: „Ați primit sau nu bani de la George Soros?”

Nicușor Dan: „În anul 1991-1992, la fel ca zece mii de oameni din România, am luat 400 de dolari cu care mi-am cumpărat biletul dus-întors până la o conferință de matematică în Italia și asta e tot. Asociația Salvați Bucureștiul nu a avut vreodată vreo finanțare de la fundația Soros.

Am avut două burse ale guvernului francez, fără nicio legătură cu Soros.

Nu am avut niciun fel de legătură cu George Soros, în afară de ce am spus.”

„Sunt mii de oameni care au lucrat pentru campania asta. Vorbim de destinul României”

09 Apr

Întrebare Mădălina Mihalache: „Credeți că va ajută faptul că USR și-a retras sprijinul politic pentru Elena Lasconi”

Nicușor Dan: „Nu e o chestiune de persoane. Lumea a crezut că eu m-am speriat, că sunt slab când am vorbit de eventualitatea ca eu să mă retrag. Sunt mii de oameni care au lucrat pentru campania asta. Una-i una, alta-i alta. Vorbim de destinul României. Și faptul că USR a luat această decizie e foarte corectă față de situația în care ne aflăm, așa cum o spun sondajele.”

„Nu exclud să nominalizez un prim-ministru de la PSD”

09 Apr

Întrebare Mădălina Mihalache, jurnalist Antena 3 CNN: „Ce veți face dacă PSD nu vrea să renunțe la Ciolacu sau dacă PSD nu va mai vrea să rămână la guvernare dacă nu dă premierul României?”

Nicușor Dan: „Sunt multe ipoteze pe masă. E o discuție care trebuie să fie foarte serioasă, cu componente tehnice importante. Nu exclud posibilitatea să nominalizez un prim-ministru de la PSD, dar nu-mi doresc.”

Ce spune Nicușor Dan despre o majoritate pro-europeană fără PSD

09 Apr

Întrebare Mihai Gâdea: „Cum poate România să aibă o majoritate pro-europeană fără PSD?”

Nicușor Dan: „Noi după alegerile din 24 noiembrie și 1 decembrie am avut declarații ale mai multor lideri politici care au spus că ne-am învățat lecția dată de români, dar nu cred că au învățat-o. Atunci i-am crezut. Modul în care au guvernat de la 1 decembrie până azi nu s-a deosebit cu nimic de modul în care au guvernat înainte de 1 decembrie și atunci am spus că România are nevoie de un guvern stabil, cu o majoritatea parlamentară în spate. Și ca să fie așa, PSD-ul nu poate lipsi. Întrebarea e cum va acționa acest guvern, ca PSD sau cum le vor spune românii la alegerile din 4 mai. Și eu cred că nu poate să guverneze mai departe cum a făcut-o până acum. Eu cred că un guvern care nu mai are legitimitate populară are o problemă mare de a guverna și de a lua niște măsuri curajoase care sunt necesare în această situație gravă în care se află România.

Noul președinte, împreună cu reprezentanții majorității pro-occidentale parlamentare, trebuie să aibă o discuție foarte serioasă care să contureze o guvernare viitoare. Din discuția asta, în echilibrul de putere care există între președinte și executiv și Parlament, vor fi schimbări importante în modul în care funcționează guvernul.”

Nicușor Dan: „Diferența fundamentală dintre mine și Crin Antonescu e dorința de a schimba modul în care s-a făcut politică în România”

09 Apr

Întrebare Crin Antonescu: „Ce majoritate parlamentară care să genereze un guvern în lipsa PSD-ului vedeți?”

Nicușor Dan: „Politica nu e pe plăceri, ci pe opțiuni politice și pentru societate. Eu sunt un om de dreapta și asta înseamnă să-ți placă munca și să prioritizezi munca față de lene, înseamnă de a milita pentru libertăți, a milita pentru respectarea legii, pentru dreptate. Pe atributele astea ne diferențiem de PSD. Ultimii ani au fost dominați de PSD și cred că diferența fundamentală dintre mine și domnul Antonescu e dorința de a schimba modul în care s-a făcut politică în România, pentru că domnia sa a declarat că vrea să continue guvernarea bună pe care a făcut-o PSD în ultimii ani. Aici ne despărțim radical.”

„Rusia nu e deloc un vecin prieten al României”

09 Apr

Întrebare Sebastian, student SNSPA: „Care ar trebui să fie relațiile de comunicare dintre România și Rusia în contextul actual?”

Nicușor Dan: „Orice discuție cu Rusia trebuie să țină cont de sancțiunile internaționale pe care le are din partea comunității internaționale. Noi suntem ținta unui război hibrid din partea Rusiei, care înseamnă încercarea de a influența și de a induce dubii în societate asupra democrației românești. Această influență e mult mai puternică și a fost dovedită foarte clar în alegerile din R. Moldova, deci e clar că Rusia nu e deloc un vecin prieten al României, așa că eu consider că nivelul relațiilor cu Rusia e cel corect în momentul ăsta.”

Nicușor Dan: „Nu am de gând să aleg consilieri dintre foștii președinți”

09 Apr

Întrebare Andreea Dumitrache, jurnalist Antena 3 CNN: „Ce admirați la Klaus Iohannis, din moment ce ați spus că l-ați lua consilier?”

Nicușor Dan: „A fost o emisiune de divertisment, în care au fost întrebări ipotetice și absurde. Printre aceste întrebări a fost și de a alege dintr-un număr finit de președinți ai României un consilier. Nu am de gând să aleg consilieri dintre foștii președinți. De admirat admir rar, dar un lucru bun pe care l-a făcut a fost că a insistat pentru majorarea cheltuielilor militare.”

Ce spune Nicușor Dan despre menținerea de trupe americane pe teritoriul României

09 Apr

Întrebare Sergiu Cora, jurnalist Antena 3 CNN: „Veți negocia menținerea de trupe americane pe teritoriul țării noastre și ce veți oferi la schimb?”

Nicușor Dan: „Nu e un anunț oficial de la Casa Albă, ci de presă. Evident că cu cât mai mulți soldați americani sunt în România, cu atât garanția de securitate e mai mare. Evident că e o disponibilitate pentru negociere, mai departe cum se va întâmpla, suntem departe... Într-o negociere ipotetică vor fi condiții ipotetice, nu ne putem referi la ele acum.”

„Voi fi președintele tuturor românilor”

09 Apr

Întrebare Nicolae, Deva: „Veți fi președintele tuturor românilor sau doar al celor din București?”

Nicușor Dan: „Dacă românii mă aleg, voi fi președintele tuturor românilor, pentru că societatea românească are nevoie de un mediator, pentru că este ruptă între mai multe categorii sociale, cu mai multe opinii. Societatea românească are nevoie de cineva care să coaguleze diferite energii, pentru că avem specialiști, dar sunt departe de procesul de decizie politică, și pentru că societatea are nevoie de un președinte care să preseze pentru schimbare, pentru că miza acestor alegeri, dincolo de păstrarea direcției occidentale, este ca România să facă acea schimbare pe care oamenii o așteaptă. Schimbare înseamnă un stat în care instituțiile funcționează, în care cetățeanul e respectat, în care justiția funcționează, în care nu există corupție, care are o direcție economică bine definită, care să creeze prosperitate, ecosisteme economice care să-i țină în România pe români, să nu fie tentați să meargă în străinătate.”

„M-am pregătit pentru politică într-o junglă suficient de mare, Bucureștiul”

09 Apr

Întrebare Cosmin, Iași: „Aveți adesea un aspect de om nepregătit în ale politicii și mulți oameni se întreabă dacă vă veți descurca în jungla asta. Ce le spuneți acestor oameni?”

Nicușor Dan: „Cred că m-am pregătit într-o junglă suficient de mare, Bucureștiul. Primăria Capitalei, cu o administrație foarte complicată, în conexiune cu multe instituții, cu sectoare, cu județul Ilfov, cu inspectorae, cu fel de fel de administrații, cu Guvernul. Faptul că am preluat o primărie care era în faliment și am dus-o la un indice cu patru trepte peste indicele României asta înseamnă că am făcut lucruri bune.”

Relația lui Nicușor Dan cu Matei Păun

09 Apr

Mihai Gâdea, jurnalist Antena 3 CNN: „Elena Lasconi spune că aveți în proximitatea dvs. pro-ruși și vorbește despre Matei Păun, spunând că vă întâlniți cu domnia sa mai mult decât mergeți la sediul de campanie. Este adevărat?”

Nicușor Dan: „Haideți să ne uităm la fapte, nu la bârfe. Că există un domn pe care îl cheamă Matei Păun și despre care am spus că, din când în când, mă întâlnesc cu el pe diferite lucruri nu are nimic de-a face cu direcția pro-Rusia sau pro-Occident. M-am întâlnit cu el de trei ori în patru ani. Am spus că pe anumite chestiuni tehnice de campanie mă consult și asta e tot.”

Ce spune Nicușor Dan despre decizia USR-ului

09 Apr

„Nu am avut niciun fel de implicare (n.r. în decizia USR-ului de a-și retrage sprijinul pentru Elena Lasconi), dar cred că povestea merită povestită. Pentru Elena Lasconi îmi închipui că e extrem de dificil, însă cred că e vorba despre o chestiune foarte serioasă pentru România. Există R. Moldova și acolo e o mare luptă între pro-europeni și pro-ruși. Parcursul european al R. Moldova depinde de alegerile parlamentare din toamnă. Noi avem acolo un partid fondat de primarul Chișinăului, despre care departamentul de stat al SUA spune că e finanțat de Rusia și noi avem un candidat, Victor Ponta, care se duce în R. Moldova ca să culeagă niște voturi.

E vorba despre posibilitatea ca România să aibă un președinte Victor Ponta, un președinte George Simion. Și Simion și Ponta au spus că l-ar numi pe Călin Georgescu premier. Nu e vorba de Crin Antonescu, Elena Lasconi, de mine, ci de direcția în care va merge România. Și gestul făcut de USR e unul absolut corect”, a spus Nicușor Dan. 

x close