Antena 3 CNN Politică Non-paper. O hârtie prin care Băsescu refuză să critice oficial măsurile guvernului italian

Non-paper. O hârtie prin care Băsescu refuză să critice oficial măsurile guvernului italian

Non-paper. O hârtie prin care Băsescu refuză să critice oficial măsurile guvernului italian
31 Iul 2008   •   18:21

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Roma, alături de premierul italian Silvio Berlusconi, Traian Băsescu, preşedintele României, a declarat că nu susţine nici în mare parte, nici în totalitate măsurile pe care guvernul italian le ia împotriva imigranţilor, dar s-a declarat convins că aceste măruri de securitate au fost luate de italieni "pentru protejarea propriilor cetăţeni" şi că nu au fost îndreptate împotriva cetăţenilor români.

"Atunci când a fost cazul măsurile au fost îndreptate împotriva celor care nu au avut acte de identificare sau a celor care, într-un fel sau altul, au încălcat legea", a declarat Traian Băsescu. Această declaraţie a fost urmată însă de una care, conform analistului Valentin Stan, mută celelalte declaraţii făcute de Băsescu în sfera ridicolului. Preşedintele României a spus că ministrului de interne italian, Roberto Maroni, i-a dat "şi un non-paper cu comentariile noastre legate de legislaţia italiană din ultima perioadă, legată de siguranţa cetăţenilor".

Traian Băsescu, despre non-paper


Analistul politic Valentin Stan a atras atenţia, într-o intervenţie telefonică la Ordinea Zilei, la Antena 3, că "un non-paper se traduce printr-o poziţie neoficială a unui diplomat sau a unui oficial al statului, care nu doreşte să îşi asume responsabilitatea urmărilor unei poziţii oficiale". "Arată că tot ce a spus în conferinţa de presă este o minciună. Înseamnă că sesizezi în poziţia celuilalt probleme grave. Că ai tu la rândul tău nişte solicitări de făcut, dar în loc să le faci în clar, să îţi asumi poziţia de şef de stat şi să îţi aperi cetăţenii, le pui într-un non-paper. Le spune că de fapt că este ceva în neregulă, dar că nu vrea să îşi asume", a declarat Valentin Stan.

Valentin Stan, despre non-paper


La revenirea în ţară, într-o declaraţie de presă făcută pe aeroportul Henri Coandă, Traian Băsescu s-a referit la documentul non-paper ca fiind un "document de lucru, în care am vorbit despre ambiguităţile din legislaţia italiană". Schimbarea de poziţie a fost sesizată şi de Valentin Stan, la emisiunea Sinteza Zilei. Acesta a mai spus că un non-paper nici nu există în limbaj diplomatic, fiind "o înţelegere pe sub masă". Mai mult, analistul politic a atras atenţia că Băsescu nici nu avea voie să vorbească cu Maroni pe probleme de nivel diplomatic, acesta fiindu-i inferior ca funcţie.

Analistul politic a vorbit şi despre declaraţiile făcute de Traian Băsescu în tabăra de rromi de lângă Roma, unde le-a cerut acestora să se comporte ca cetăţeni europeni pentru ca România să poată să îi apere. Faptul că Băsescu pune condiţii este grav, spune Valentin Stan, pentru că "orice cetăţean român are dreptul la protecţie consulară, indiferent dacă este infractor sau nu". "Pregătiţi-vă să fiţi abuzaţi, pentru că s-a demonstrat că România nu este capabilă să îşi apere cetăţenii", a avertizat Valentin Stan.

Antena3.ro

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close