Antena 3 CNN Politică Norica Nicolai: CSM l-a picat pe Traian Băsescu "la teorie"

Norica Nicolai: CSM l-a picat pe Traian Băsescu "la teorie"

Norica Nicolai: CSM l-a picat pe Traian Băsescu "la teorie"
04 Sep 2008   •   23:46

Norica Nicolai, preşedinta comisiei juridice din Senat, şi Victor Ponta, vicepreşedinte PSD, invitaţi la emisiunea Ştirea Zilei, pe Antena 3, au discutat împreună cu Gabriela Vrânceanu Firea despre starea actuală a justiţiei. Subiectele centrale au fost evenimentele petrecute în cursul zilei de joi, când Comisia Juridică a Senatului a aprobat un proiect de lege care prevede ca procurorul general şi şeful DNA să fie numiţi de CSM, nu de şeful statului, ca până acum. În acelaşi timp, Consiliul Superior al Magistraturii s-a întrunit joi, pentru a discuta propunerea ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru şefia DNA. Ministrul Justiţiei a propus, luna trecută, schimbarea lui Daniel Morar de la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi înlocuirea sa cu Monica Şerbănescu. După câteva ore de dezbatere, membrii CSM au dat un aviz negativ.

Referitor la decizia CSM, Norica Nicolai consideră că membrii consiliului ar trebui să facă public motivele reale pentru care au respins candidatura Monicăi Şerbănescu. În acelaşi timp, preşedinta comisiei juridice a arătat că rămânerea lui Daniel Morar la conducerea DNA este ilegală.

"Am avut o discuţie cu Ministrul Justiţiei şi i-am ridicat o problemă de drept. Desemnarea lui Morar este un act ilegal. Nu putem tolera ilegalităţi în această chestiune. Nu există premise legale care să permită prelungirea mandadului. Interimatul se asigură conform legii de adjuncţi." a spus Norica Nicolai.

Potrivit acesteia, Monica Şerbănescu a reluat în proiectul prezentat joi, multe dintre tezele expuse de preşedintele ţării cu privire la DNA. Ca urmare, decizia CSM de a da un aviz negativ numirii ei în funcţie, reprezintă un dezacord cu vederile preşedintelui, şi în acelaşi timp un act de independenţă.

Avizul CSM este unul consultativ însă. Preşedintele Traian Băsescu este cel care va avea ultimul cuvânt şi ar putea să o numească pe Monica Şerbănescu la şefia DNA.

În această privinţă, Victor Ponta consideră că cel mai înţelept din partea preşedintelui ar fi să ţină cont de părerea membrilor CSM. "Imi doresc foarte tare ca preşedintele să ţină cont de recomandarea CSM, pentru a nu-i da o palmă. Să ratifice această opinie."

Antena3.ro

×
Parteneri
Vladimir Putin, învestit pentru încă 6 ani ca preşedinte al Rusiei
x close