Antena 3 CNN Politică Orban: Atacăm moţiunea PSD la Curtea Constituţională. Să vă fie ruşine!

Orban: Atacăm moţiunea PSD la Curtea Constituţională. Să vă fie ruşine!

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că liberalii vor ataca la Curtea Constituţională a României moţiunea de cenzură iniţiată şi citită de PSD la adresa lor, afirmând că aceasta este "o colecţie de minciuni" şi că a fost depusă în sesiune extraodinară.

Orban: Atacăm moţiunea PSD la Curtea Constituţională. Să vă fie ruşine!
Sursa foto: Hepta
de Milena Niță    |    20 Aug 2020   •   13:50

"Am luat decizia să declanşăm conflictul juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament privitor la depunerea acestei moţiuni de cenzură. Este fără precedent în 30 de ani şi aici, gândiţi-vă, în ce hal de debandadă s-a ajuns, în ce hal de dezorientare se află acest partid, PSD, să ajungă să facă ce nu s-a făcut în 30 ce ani, să depui moţiune de cenzură în vacanţa parlamentară.

Până acum, toate moţiunile de cenzură, care au fost depuse, au fost depuse în sesiunile parlamentare, nu în vacanţa parlamentară. (...) Este o situaţie care trebuie reglementată printr-o decizie a Curţii Constituţionale pentru a nu permite o încălcare a Constituţiei privitoare la instituţia asta fundamentală care este instituţia moţiunii de cenzură", a anunţat, joi, şeful Guvernului, Ludovic Orban, la Palatul Parlamentului.

Potrivit prim-ministrului, sesizarea la CCR ar urma să fie depusă joi sau vineri. "Suntem pregătiţi, în cursul zilei de astăzi, să finalizăm sesizarea cu toate argumentele constituţionale. Fie în cursul zilei de astăzi, fie în cursul zilei de mâine vom depune sesizarea. Sigur că, şi aici le spun foarte clar celor de la PSD, nu vă jucaţi cu focul, nu forţaţi procedura privitoare la moţiunea de cenzură. Până nu se pronunţă Curtea Constituţională, din punctul meu de vedere, este neconstituţional să se deruleze în continuare procedura", a spus Orban.

Cât despre moţiune, este una "manipulatorie" şi reprezintă "o colecţie de minciuni", a spus premierul Orban.

Orban: Atacăm moţiunea la Curtea Constituţională

"Eu o asemenea colecţie de minciuni, de date falsificate, o asemenea moţiune manipulatorie nu am văzut văzut niciodată în istoria moţiunilor de cenzură în ultimii 30 de ani. (...) E o minciună gogonată, contrazisă de orice statistică oficială. Vă dau exemplu: milionul de şomeri. La ora actuală, în România, la data de 10 august, numărul de angajaţi cu contract de muncă este de 5.589.435, faţă de numărul de angajaţi la 1 ianuarie 2020 de 5.582.009.

Adică noi avem în România, la data de 10 august, mai mulţi cu 7.400 de angajaţi faţă de data 1 ianuarie înainte de debutul crizei economice provocate de pandemie", a mai replicat Orban.

El a adăugat că o altă "minciună gogonată" este cea privitoare la scăderea salariului net. "Dacă compari mere cu pere, niciodată nu se face comparaţie o lună din an raportată la luna decembrie. Întotdeauna, în toţi anii, luna decembrie este luna în care este cel mai mare salariu mediu net pentru că atunci se iau prime de Crăciun, se calculează sporuri şi aşa mai departe. Calculul se face lună la lună", a explicat Orban.

"Să depui o moţiune de cenzură, înainte de alegerile parlamentare, cu aproximativ trei luni de zile, arată aventurism politic", a încheiat premierul Ludovic Orban.

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban motiune
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close