Antena 3 CNN Politică Paie noi pe focul din coaliţie: PDL ameninţă cu propuneri de comisii de anchetă pentru miniştrii PSD

Paie noi pe focul din coaliţie: PDL ameninţă cu propuneri de comisii de anchetă pentru miniştrii PSD

Paie noi pe focul din coaliţie: PDL ameninţă cu propuneri de comisii de anchetă pentru miniştrii PSD
Sursa foto: Ioan Oltean
31 Iul 2009   •   14:47

PSD ar trebui să nu uite că se află la guvernare, dar în cazul în care nu-i convine această postură ar trebui să facă pasul în Opoziţie, a susţinut vineri, vicepreşedintele PDL deputatul Ioan Oltean. Democrat-liberalul a criticat dur colaborarea parlamentară a colegilor de guvernare cu PNL, acuzând reînvierea "majorităţii de tristă amintire, pe formula 322" pentru compromiterea miniştrilor PDL şi, implicit, a încrederii în preşedintele Traian Băsescu. Loviţi în amorul propriu de noul atac concertat, marca PSD-PDL, la adresa Elenei Udrea, democrat-liberalii dau semnale că şi partidul lor poate riposta cu acceaşi monedă. Oltean a sugerat că partidul său ar putea propune, după modelul Nemirschi, noi comisii de anchetă pentru analizarea modului în care s-au cheltuit milioane de euro pentru publicitate de către miniştrii Ilie Sârbu, Dan Nica sau Marian Sârbu. Vicepreşedintele PDL a pus paie pe foc o remaniere este "naturală" de vreme ce numai miniştrii formaţiunii sale ar trage la căruţa guvernării, în timp ce reprezentanţii PSD din Executiv ar trage "mâţa de coadă?.

PSD, invitat să iasă de la guvernare, dacă nu mai face faţă

"PDL cere PSD să nu uite că se află la guvernare. E un avertisment foarte serios. Principala preocupare a acestui partid ar trebui să fie gestionarea crizei prin care trece România şi să o depăşească prin programul de guvernare adoptat. România se conduce, nu de la Verona, nu de la Dăbuleni, ci de la Bucureşti prin Parlament şi prin Guvern. De aceea, este necesară această colaborare între cele două forţe politice pentru ca perioada de criză să fie depăşită. Altfel, riscăm enorm ca această criză să ia dimensiuni mai mari şi cei care suferă să fie cetăţenii ţării", a afirmat vineri Oltean.
Liderul PDL a recomandat partenerilor de coaliţie să iasă de la guvernare dacă cred că nu îi mai pot face faţă.
"În situaţia în care PSD apreciază că nu poate să facă faţă unei asemenea guvernări trebuie să îşi pună foarte serios problema celeilalte poziţii, aceea de a părăsi guvernarea, fiindcă starea de duplicitate în care se poziţionează este păguboasă şi pentru PSD, şi pentru guvernarea în sine", a afirmat Oltean.

Majoritatea 322, resuscită pentru atacul imaginii PDL şi a preşedintelui Băsescu
Vicepreşedintele PDL a dat ca exemplu jocul dublu practicat de PSD în şedinţa de luni a Camerei Deputaţilor când a constatat "refacerea unei majorităţi parlamentare de tristă amintire," cea din 2007, pe formula 322. Vicepreşedintele PDL a adăugat că democrat-liberalii nu sunt deranjaţi că unii miniştri PDL ar fi criticaţi, ci de faptul că "PSD se asociază cu PNL în vederea creării diverselor comitete şi comisii pentru compromiterea miniştrilor PDL".

"Am constatat la şedinţa de luni a Camerei Deputaţilor refacerea unei majorităţi parlamentare de tristă amintire. În 2007, raportul era invers. Această majoritate nouă este constituită cu un scop foarte bine determinat: acela de a compromite miniştri PDL, de a diminua imaginea PDL şi, în mod indirect, de a duce la o diminuare a încrederii în preşedintele Traian Băsescu", a apreciat Ioan Oltean.
Liderul PDL a ţinut să precizeze că partidul său s-a delimitat şi se delimitează "la modul ferm" de o asemenea atitudine a PSD care, "cu încălcarea gravă a dispoziţiilor protocolului încheiat cu ocazia parteneriatului pentru România", se asociază cu uşurinţă cu PNL pentru compromiterea miniştrilor PDL.
"Ultima încercare este cea care o vizează pe Elena Udrea, ministrul Turismului, când PSD a consimţit, cu uşurinţă, să constituie comisia Vanghelie, că nu o putem numi comisia Udrea, care să verifice oportunitatea cheltuielilor făcute de acest Minister fiindcă de legalitate nu s-a legat nimeni", a arătat Oltean.

Milioanele cheltuite pe publicitatea ministerelor PSD, fluturate dinspre Modrogan

Reprezentantul PDL a preluat discursul ameninţător al Elenei Udrea, avertizându-i pe cei din PSD că şi democrat-liberalii ar putea foarte bine să ridice în Parlament problema modului în care a cheltuit Ministerul Agriculturii zece milioane de euro pe servicii de publicitate, Ministerul Muncii peste zece milioane de euro tot pentru publicitate, Ministerul Mediului şi cel al Administraţiei şi Internelor, de asemenea.
"Noi credem şi vrem să credem că aceste cheltuieli sunt făcute legal şi doar organele abilitate pot să facă verificări şi nu transformăm acest lucru într-un măr al discordiei sau în preocupări care exced actul de guvernare", a comentat ironic vicepreşedintele PDL.

Remanierea, ?naturală? pentru miniştrii care "trag mâţa de coadă"

Remanierea, ?naturală? pentru miniştrii care nu şi-au respectat angajamentele

Olteanu a mai trimis încă un semnal de furtună spre Kiselleff susţinând punerea în practică a unei remanieri pentru miniştrii care nu şi-au respectat angajamentele luate. Vicepreşedintele PDL a pus paie pe foc apreciind că numai miniştrii formaţiunii sale ar trage la căruţa guvernării, în timp ce reprezentanţii PSD din Executiv ar trage ?mâţa de coadă?
"Nu s-a pus problema unei remanieri. Ceea ce ar trebui să se facă, în mod absolut natural, ar fi ca la şase-şapte luni de la guvernare să se facă o analiză a activităţii fiecărui ministru în raport cu programul de guvernare, cu angajamentele ministerului respectiv. Acolo unde se constată o discrepanţă între ceea ce ne-am angajat şi ce s-a realizat, ar trebui să se facă o remaniere. Primul ministru nu am cunoştinţă să fi vorbit de remaniere, doar de o analiză foarte serioasă a activităţii fiecărui minister ", a mai spus Oltean.

Întrebat dacă PDL nu este un partener dificil pentru toate partidele alături de care a guvernat, vicepreşedintele PDL a declarat că "toţi miniştrii PDL sunt dificili fiindcă trag căruţa şi nu acceptă ca cel care este lângă ei la guvernare să tragă mâţa de coadă, cum face PSD".

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close