Antena 3 CNN Politică Parlamentul, în nouă sesiune: restanţe, comisii de anchetă şi asumări guvernamentale

Parlamentul, în nouă sesiune: restanţe, comisii de anchetă şi asumări guvernamentale

Parlamentul, în nouă sesiune: restanţe, comisii de anchetă şi asumări guvernamentale
Sursa foto: Camera Deputaþilor
01 Sep 2009   •   10:52

Restanţe legislative, asumarea răspunderii pe patru pachete de legi, inflaţie de comisii parlamentare de anchetă şi adoptarea codurilor de procedură penală şi civilă îi aşteaptă pe deputaţii şi senatori care se întorc astăzi din vacanţă pentru o nouă sesiune parlamentară.

În timp ce la Camera Deputaţilor, comisia parlamentară de anchetă în cazul ministrului Turismului, Elena Udrea se pregăteşte să tragă linie şi să-şi întocmească concluziile, la Senat scandalul afacerilor de armamemt în care este implicat fratele preşedintelui statului, Mircea Băsescu ar putea face obiectul unei noi comisii de anchetă, dar care este menită să facă mai degrabă zile negre ministrului Apărării, democrat-liberalul Mihai Stănişoară.

Preşedintele Comisiei de Apărare din Senat, liberalul Teodor Meleşcanu, a anunţat luni audieri la comisie în vederea clarificării cazului Mircea Băsescu şi a derulării programelor Armatei, audieri în funcţie de care ar putea decide sau nu iniţierea unei comisii de anchetă.

În paralel, la nivelul Camerei Deputaţilor se aşteaptă raportul final în cazul Nemirschi şi pronunţarea asupra raportului întocmit de Comisia de anchetă în cazul fostului ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi. Pronunţarea a fost amânată de Comisia juridică pentru începutul sesiunii parlamentare, astfel încât să se poată studia materialele care au stat la baza raportului comisiei şi, eventual, să fie din nou audiată Monica Iacob Ridzi.
Conducerea Camerei ar trebui să discute şi solicitarea preşedintelui acestui for, Roberta Anastase (PDL), de încetare a activităţii Comisiei Udrea, rămasă restantă, dar şi raportul secretarului general Gheorghe Barbu privind înregistrările ilegale de la aceeaşi comisie.
Cele două camere legislative mai au de recuperat o serie de restanţe din sesiunile trecute: legea privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor şi legea care interzice cumulul pensiei cu salariul în sectorul public.
O altă mare restanţă ar fi finalizarea dezbaterilor la Statutul minorităţilor naţionale, blocat de mai bine de un an la comisii, dar şi reexaminarea Legii berii, retrimisă din nou la Comisia de buget-finanţe pentru corelarea cu un amendament al Ministerului Finanţelor Publice.
Pentru senatori, principalele priorităţi legislative constă în adoptarea Ordonanţei de Urgenţă privind plata restanţelor salariale în Justiţie, a pachetului de legi privind siguranţa naţională şi a ordonanţei privind modificarea legii de înfiinţare a Agenţiei Naţionale de Integritate.
Senatul va trebui să desemneze şi un nou vicepreşedinte în structura sa de conducere ca urmare a deciziei preşedintelui PNL, Crin Antonescu, de a demisiona din funcţia de vicepreşedinte al Senatului pe perioada campaniei electorale şi a alegrilor prezidenţiale. Senatorii PNL vor stabili, astăzi după-masă, în locuitorul acestui, favorit fiind dat pentru această funcţie Teodor Meleşcanu, care ar dori să-şi păstreze însă şi şefia Comisiei de Apărare.
Proximitatea alegerilor prezidenţiale va relaxa în luna noiembrie programul deputaţilor şi senatorilor, care sub masca campaniei electorale, s-ar putea afla preponderent în colegiile uninominale. După alegerile prezidenţiale însă, Parlamentul ar trebui să discute bugetul de stat pe 2010.
Până atunci, atât deputaţii, cât şi senatorii vor asista de-a lungul lunii septembrie la asumarea răspunderii Guvernului pe patru pachete de legi: Legea salarizării unice, Legea restructurării agenţiilor, Legile Educaţiei şi pachetul pentru stimularea economiei şi a mediului de afaceri. Potrivit premierului Boc, la începutul lunii septembrie, Guvernul va declanşa procedura asumăriii răspunderii, după care proiectul va fi prezentat în Parlament unde, pe modelul angajării răspunderii pe Codurile civil şi penal, vor fi depuse amendamente care vor fi discutate într-o nouă şedinţă de Guvern.
Camera Deputaţilor mai are pe agenda sesiunii de toamnă Codurile de procedură penală şi civilă, pe care cei din PDL le-ar dori intrate în vigoare la şase luni de la momentul adoptării, şi înaintea noului Cod Civil.
Marius Vulpe, Antena.ro

×
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close