Antena 3 CNN Politică Partidele politice, de acord cu declaraţia de nerecunoaştere a independenţei Kosovo

Partidele politice, de acord cu declaraţia de nerecunoaştere a independenţei Kosovo

Partidele politice, de acord cu declaraţia de nerecunoaştere a independenţei Kosovo
18 Feb 2008   •   18:39

Preşedintele României a avut luni o întâlnire consultativă cu reprezentanţii partidelor politice pe tema declarării unilaterale a independenţei statului Kosovo. La încheierea sesiunii de consultări şeful statului a înaintat politicienilor un proiect de declaraţie a României cu privire la nerecunoaşterea independenţei Kosovo, proiect acceptat de toate formaţiunile politice, mai puţin de UDMR.

Corneliu Vadim Tudor, preşedintele PRM, a apreciat poziţia României în acest caz ca fiind una realistă şi în acord cu interesul naţional de apărare a integrităţii teritoriale a statului. El a criticat însă atitudinea reprezentanţilor UDMR, şi consideră că formaţiunea maghiară ar trebui să părăsească guvernarea.

Partidul Democrat-Liberal a avut o poziţie asemănătoare în ceea ce priveşte atitudinea UDMR faţă de proclamarea independenţei Kosovo. Emil Boc, liderul formaţiunii, a precizat că ?UDMR trebuie să iasă din duplicitatea în care se află?, referindu-se la divergenţa de poziţii dintre aceasta şi guvernul din care face parte. Cu aceeaşi ocazie, liderul democrat-liberal şi-a exprimat acordul cu privire la nerecunoaşterea independenţei Kosovo de către statul român, şi a precizat că naşterea noului stat nu poate constitui în nici un caz un precedent care să influenţeze stabilitatea teritorială a României.

Preşedintele Partidului Conservator a declarat la încheierea consultărilor că, seşi este de acord cu proiectul de declaraţie, deşi ar fi dorit ca aceasta să fie mai tranşantă. Daniela Popa şi-a exprimat cu această ocazie mulţumirea cu privire la faptul că această declaraţie adună consensul tuturor partidelor politice, şi mai ales consensul dintre preşedinte şi premier. PC consideră că decizia de excludere a UDMR de la guvernare este strict apanajul Guvernului.

PNL se situează pe o pozitie clară cu privire la independenţa Kosovo, poziţie care concordă cu cea a preşedintelui şi premierului. PNL consideră că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru recunoaşterea suveranităţii statului kosovar şi priveşte situaţia cu calm şi luciditate. Vicepreşedintele partidului, Crin Antonescu, a amintit la rândul sâu că nu există nici un motiv de îngrijorare cu privire la o eventuală analogie între Kosovo şi Transilvania. El a apreciat însă ca total nepotrivite declaraţiile venite din partea reprezentanţilor Uniunii Civicea Maghiarilor, şi a avertizat asupra pericolului pe care îl prezintă stimularea apariţiei şi dezvoltării unor ?forţe cu caracter declarat extremist? pe teritoriul României.

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close