Antena 3 CNN Politică Pică Guvernul? PDL are un singur absent. Opoziţia, 38

Pică Guvernul? PDL are un singur absent. Opoziţia, 38

Pică Guvernul? PDL are un singur absent. Opoziţia, 38
Sursa foto: parlament
13 Oct 2009   •   11:44

PSD şi PNL şi-au luat marţi măsuri de mobilizare a propriilor parlamentari la moţiunea de cenzură sub ameninţarea retragerii sprijinului politic sau chiar a excluderii din partid. Cu toate acestea şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului a început doar în prezenţa a 432 de senatori şi deputaţi, din totalul de 471, PDL înregistrând doar un absent din cei 39 constataţi. Important este însă numărul înregistrat la prezenţă în momentul votului. Cu parlamentarii UDMR intens curtaţi în ultima vreme de ambele tabere, votând oficial entru moţiunea de cenzură, dar nu le vedere, PSD şi PNL au în continuare şanse în a-şi vedea visul cu ochii: debarcarea guvernului Boc 2. Dacă Opoziţia are nevoie de 236 de voturi în favoarea căderii Guvernului, PDL se poate baza pe propriile voturi, ale reprezentanţilor minorităţilor şi a unei duzini de parlamerntari PSD şi PNL proaspăt racolaţi în ultimele săptămâni, deşi calculele lor vizau înregimentarea voturilor a 40 de parlamentari.

Potrivit numărătorilor făcute la reuniunile de grup ce au precedat lucrările în plen, de la PDL lipsea motivat doar deputatul PDL Doiniţa Chircu, aflată în spital, de la PSD este absent doar deputatul Gheorghe Ana, în timp ce Victor Socaciu, despre care liderul PSD Mircea Geoană afirma că ar putea lipsi din cauza unei probleme de sănătate, era prezent de dimineaţă în Parlament. De la liberali, lipseau deputaţii Dan Bordeianu şi Dan Păsat. De la UDMR sunt "vreo doi- trei absenţi plecaţi în delegaţie oficial", a anunţat preşedintele Uniunii, Marko Bela.

PNL, UDMR şi PSD au împreună 281 de deputaţi şi senatori, dar suferă de handicapul absenţei a 38 de parlamentari. De cealaltă parte, PDL are 170 de parlamentari, iar grupul minorităţilor, care tradiţional votează în favoarea Guvernului, 18 deputaţi, ceea ce, împreună, înseamnă 188 de parlamentari. Portofoliile deţinute de independenţi însumează şi ele 3 voturi.
Reprezentanţii PDL au tot bătut monedă în ultima vreme, dar şi în ziua moţiunii că au semnale că unii parlamentari ?responsabili? PSD şi PNL ar vota împotriva moţiunii de cenzură. În cazul în care aceste afirmaţii ar avea un suport real, PDL mai are nevoie de cel puţin 30 de voturi pentru a răsufla uşurat, un obiectiv aproape irealizabil.

Mai trebuie precizat că reprezentanţii minorităţilor naţionale au anunţat că se vor abţine de la vot, parlamentarii UDMR vor vota "la secret", în timp ce parlamentarii PDL, PSD şi PNL vor vota "la vedere".
Antena3.ro

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close