Antena 3 CNN Politică PNL propune constituirea unei comisii de anchetă a donaţiilor electorale primite de partide

PNL propune constituirea unei comisii de anchetă a donaţiilor electorale primite de partide

PNL propune constituirea unei comisii de anchetă a donaţiilor electorale primite de partide
Sursa foto: Parlament
07 Apr 2010   •   14:27

PNL va solicita, în Parlament, constituirea unei comisii pentru anchetarea modului în care s-au obţinut banii folosiţi în campanie, a anunţat miercuri, liderul acestui partid, Crin Antonescu după şedinţa Biroului Politic Central. demersul vizează în special donaţii primite de PDL din partea unor firme care au relaţii de afaceri cu statul.

Liberalii s-au sesizat după ce majoritatea partidelor politice parlamentare au publicat în Monitorul Oficial situaţia veniturilor şi cheltuielilor efectuate în anul electoral 2009, cele mai multe donaţii din partea persoanelor fizice, firmelor comerciale şi diferitelor asociaţii primindu-le formaţiunea aflată la guvernare, PDL - peste 27 milioane lei.

"Cel mai important lucru pe care l-am discutat în BPC este decizia de a declanşa demersurile pentru înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentară, a Senatului, privitoare la recentele discuţii şi dezvăluiri din presă legate de circuitul sau raporturile între sponsorii unui partid care guvernează astăzi şi acordarea unor lucrări publice firmelor respective", a anunţat Crin Antonescu la finalul şedinţei Biroului Politic.

El a apreciat că demersul liberalilor este motivat, fiind vorba despre banul public şi despre o competiţie incorectă între firmele care lucrează cu statul.

"PNL are toate motivele să iniţieze constituirea unei asemenea comisii, pentru că e vorba de banul public, pentru că în calitate de unic partid de dreapta în scena politică românească, de partid care a luptat şi luptă pentru o concurenţă loială, pentru o piaţă cu adevărat concurenţială să nu mai trăim în România cu sentimentul cel puţin că pe banii publici nu există o competiţie corectă între firmele care lucrează pentru stat. Lucrurile care au apărut sunt foarte bine cunoscute şi ele sunt suficiente pentru a pune o astfel de problemă", a precizat Antonescu.

Liderul PNL a mai subliniat că toată lumea a uitat sau se face că uită de lucruri grave, certe, "dovedite din campaniile electorale - procese-verbale falsificate, fraude ici şi colo dovedite despre care nu s-a mai auzit nimic".

Potrivit listei cu sumele provenite din finanţările private ale partidelor politice în anul 2009, publicate în Monitorul Oficial, PDL a primit în 2009, donaţii, cotizaţii şi venituri din alte surse, în valoare totală de 41.241.293 lei.

Printre personale juridice care au făcut donaţii importante către PDL se află firme care au contracte cu statul precum Lukoil (143.250 lei), SC Cotroceni Park (126.081 lei), Construcţii Unu SA Iaşi ( 100.000 lei), Restaco SRL din Suceava ( 110.000 lei), Lukoil Ro, din Bucureşti ( 286.500 lei), GreenbauTehnologie SRL din Bucureşti (150.000 lei).

Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close