Antena 3 CNN Politică PNL şi PSD, acuzate că au blocat abuziv consultarea Parlamentului pe referendum şi asumarea pe legea pensiilor

PNL şi PSD, acuzate că au blocat abuziv consultarea Parlamentului pe referendum şi asumarea pe legea pensiilor

PNL şi PSD, acuzate că au blocat abuziv consultarea Parlamentului pe referendum şi asumarea pe legea pensiilor
Sursa foto: Ioan Oltean
07 Oct 2009   •   13:48

Scandal la Parlament după trei ore de dezbateri şi contre furtunoase în cadrul conducerilor reunite ale parlamentului. Reprezentanţii PSD şi PNL din cadrul Birourilor Permanente ale Parlamentului întrunite astăzi în şedinţă au fost acuzaţi de PDL că au blocat abuziv dreptul constituţional al preşedintelui României de a consulta legislativul pe tema referendumului şi al guvernului de a-şi asuma răspunderii pe proiectul de lege al pensiilor. Democrat-liberalii s-au zbârlit la parlamentarii opoziţiei după ce aceştia din urmă au impus trimiterea la comisiilor juridice a solicitării prezidenţiale de organizare a unui referendum pe tema introducerii parlamentarismului unicameral pe motiv că tema cererii se încadrează la probleme de ordin constituţional şi nu naţional. Nervozitatea şi revolta PDL nu a cunoscut margini în momentul în care Birourile au decis şi amânarea fixării calendarului asumării pe legea pensiilor după dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură PNL-UDMR, ei acuzând că Opoziţia a încălcat dreptul constituţional al premierului de a-şi asuma răspunderea pe o lege care afectează şi privilegiile parlamentarilor.
Vicepreşedintele PDL, Ioan Oltean, a declarat miercuri că Birourile Permanente au săvârşit "un abuz fără precedent", împiedicând preşedintele României să consulte Parlamentul în vederea referendumului dar şi Guvernul să-şi asume răspunderea pe Legea pensiilor.

"În Regulamentul celor două Camere se precizează în articolul 7 că solicitările preşedintelui României se înscriu cu prioritate pe ordinea de zi, birourile permanente neavând posibilitatea să cenzureze acest demers. Doar Camerele în şedinţă comună pot să hotărască dacă are loc sau nu dezbaterea", a explicat vicepreşedintele PDL, Ioan Oltean, supărat că membrii Birourilor Permanente reunite au decis, miercuri, să trimită scrisoarea şefului statului la Comisiile juridice, pentru formularea unui punct de vedere asupra constituţionalităţii acesteia.

Referindu-se la scrisoarea premierului prin care acesta a informat Parlamentul că doreşte să-şi angajeze răspunderea asupra proiectului privind pensiile, Oltean a atras atenţia că "potrivit Regulamentului şi prevederilor constituţionale, atributul de a decide asupra oportunităţii şi necesităţii angajării răspunderii parlamentare este exclusiv al Guvernului şi nu al celor două birouri permanente care, în mod abuziv, au preferat să amâne dezbaterea şi înscrierea pe ordinea de zi şi să fixeze termenele procedurale prealabile obligatorii până după dezbaterea moţiunii".

Oltean a acuzat "abuzul fără precedent" săvârşit de Birourile Permanente şi a adăugat că PDL se delimitează de acest mod "abuziv, discreţionar" în care reprezentanţii PSD şi PNL din Cameră şi Senat au procedat.

"Preşedintele României a fost azi în mod abuziv împiedicat să consulte Parlamentul în vederea referendumului iar prim-ministrul şi Guvernul României au fost în mod abuziv împiedicaşţi să-şi angajeze răspunderea pe o lege extrem de importantă, pe care poporul o aşteaptă , o lege care ar institui în mod real principiul echităţii în domeniul pensiilor", a conchis Oltean.

Antena3.ro

×
Parteneri
De la 1 iulie, se scumpesc carburanţii. Cu cât va plăti mai mult un şofer
x close