Antena 3 CNN Politică Ponta l-a demis pe Mihalache din funcţia de secretar general al Guvernului, din cauza unor declaraţii antiamericane

Ponta l-a demis pe Mihalache din funcţia de secretar general al Guvernului, din cauza unor declaraţii antiamericane

Ponta l-a demis pe Mihalache din funcţia de secretar general al Guvernului, din cauza unor declaraţii antiamericane
Sursa foto: Foto: Antena 3
de M.Z.    |    13 Noi 2012   •   10:51
Update 11.02 - Dan Mihalache, secretar general adjunct al Guvernului, a fost înlocuit cu Andreea Lambru.
______________________________________________________

Sorin Dan Mihalache, secretar general adjunct al Guvernului, a fost demis de la Guvern, de către premierul Victor Ponta, a confirmat, marţi, prim-ministrul, potrivit Antena 3. Conform unor informaţii transmise de Guvern, Mihalache a fost demis din cauza unor declaraţii antiamericane.

Ponta a luat această decizie după consultarea cu liderul PNL Crin Antonescu, potrivit unor surse, citate de Mediafax.

Conform surselor citate, motivul demiterii lui Mihalache e legat de declaraţiile acestuia care a spus că, dacă parteneriatul cu SUA depinde de ANI, atunci "mai bine fără".

Întrebat cum comentează declaraţia ambasadorului SUA, Mark Gitenstein, conform căreia orice iniţiativă de a redeschide subiectul modificării legii ANI ar fi o idee foarte proastă şi ar putea duce la rediscutarea sau chiar anularea parteneriatului strategic româno-american, Dan Mihalache a declarat: "Pe mine personal mă lasă rece această declaraţie. Şi parteneriatul strategic româno-american. Dacă parteneriatul româno-american stă în domnul Horia Georgescu, mai bine fără".

Dan Mihalache a fost găsit incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI), care a constatat faptul că pe lângă funcţia din cadrul Executivului, acesta a fost şi administrator la o societate, ceea ce contravine Legii privind demnităţile publice.

În urma evaluărilor demarate, s-a constatat că Sorin Dan Mihalache s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 10 mai - 8 iunie 2012, întrucât a exercitat, simultan, atât funcţia de secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat, cât şi funcţia de administrator în cadrul SC Dib Media Consultancy SRL, încălcând astfel legea privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Începând cu data de 10 mai 2012, Sorin Dan Mihalache exercită funcţia de secretar general adjunct al Guvernului. În perioada 10 martie 2010 - 8 iunie 2012, Mihalache a deţinut funcţia de administrator în cadrul SC Dib Media Consultancy SRL, conform evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.

De asemenea, Sorin Dan Mihalache a continuat să exercite calitatea de administrator în cadrul societăţii până în luna august 2012, aşa cum rezultă din documentele transmise de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Dan Mihalache a declarat, vineri, că îl va da în judecată pe şeful ANI, Horia Georgescu, referindu-se la acesta cu formula "această jigodie frustrată".

Potrivit unor surse, Dan Mihalache ar putea fi numit în aparatul de lucru al Guvernului.

Preşedintele Traian Băsescu solicita, luni seară, remanierea a patru parlamentari, inclusiv a lui Mihalache.

Vineri, Agenţia Naţională de Integritate i-a acuzat de incompatibilitate, conflict de interese sau averi nejustificate pe patru membri ai Executivului. Oficialii vizaţi sunt ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului - Eduard Hellvig, ministrul Transporturilor - Ovidiu Silaghi, ministrul delegat pentru Dialog Social - Liviu Pop şi secretarul general adjunct al Guvernului, Sorin Dan Mihalache.





×
Subiecte în articol: Dan Mihalache
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close