
Autoritățile române sunt la zi cu toate operațiunile legate de dosarul Visa Waiver, a declarat sâmbătă, la Suceava, vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, notează Agerpres.
El a explicat că amânarea aplicării programului nu are legătură cu România, ci cu o evaluare mai amplă a politicilor de migrație desfășurată de autoritățile americane.
„În ceea ce priveşte Visa Waiver, autorităţile române sunt la zi cu toate operaţiunile. Din ceea ce am înţeles noi, acolo este vorba, în Statele Unite, de o evaluare a tuturor programelor care sunt contingente subiectului emigraţie. Nu este o chestiune legată de România sau de Visa Waiver, ci de faptul că problematica migraţiei este sub o evaluare din partea noii administraţii în vederea politicilor pe care le anvizajează în viitor", a declarat Predoiu.
Vicepremierul a criticat dur declarațiile recente ale unui parlamentar român, pe care le-a catalogat drept periculoase și incorecte.
„Ceea ce este periculos şi incorect comunicat public ieri de către un parlamentar iresponsabil este informaţia că autorităţile române nu ar fi în linie sau în regulă cu probleme tehnice asociate acestui dosar. Dacă nu am fi fost în regulă cu ele, nu am fi fost acceptaţi în program", a subliniat ministrul de Interne.
Reacția vine după ce, vineri, Ministerul Afacerilor Interne a respins „cu fermitate” orice afirmație privind o lipsă de cooperare cu autoritățile americane sau vreo formă de toleranță față de criminalitate. Instituția a calificat drept „nefondate” declarațiile senatorului Petrișor Peiu, publicate pe site-ul AUR sub titlul „Speranțele românilor de a intra în programul Visa Waiver au fost spulberate de regimul hibrid aflat la putere la București”.
„Declaraţiile senatorului Petrişor Peiu sunt nefondate, în flagrantă contradicţie cu realitatea, alarmiste şi riscă să prejudicieze eforturile României în consolidarea Parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii. MAI, prin structurile specializate ale Poliţiei Române, a desfăşurat o activitate constantă în combaterea criminalităţii organizate. Astfel, în cursul anului 2024, au fost destructurate 116 grupuri infracţionale organizate, în cooperare cu parteneri interni şi internaţionali", a transmis MAI într-un comunicat de presă.