Antena 3 CNN Politică Preşedintele a discutat cu Guvernul şi cu sindicatele pe tema Bugetului pe 2008

Preşedintele a discutat cu Guvernul şi cu sindicatele pe tema Bugetului pe 2008

Preşedintele a discutat cu Guvernul şi cu sindicatele pe tema Bugetului pe 2008
07 Ian 2008   •   08:52
Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit luni, la Palatul Cotroceni, cu liderii centralelor sindicale şi cu reprezentanţii Guvernului. Tema discuţiilor a fost Bugetul pe 2008, lege promulgată deja de şeful statului. În calitate de mediator, şeful statului împreună cu cele două părţi au căutat soluţii pentru rezolvarea cererilor sindicaliştilor în ceea ce priveşte pensiile şi ajutorul de şomaj. Sindicaliştii ceruseră în urmă cu două săptămâni preşedintelui să retrimită legea Bugetului la Parlament, pentru a fi introduse şi amendamentele federaţiilor.

Reacţia liderilor sindicali
Liderii sindicali au ieşit destul de mulţumiţi de la negocieri. Ei au apreciat întâlnirea drept un prim pas făcut pentru soluţionarea revedincărilor lor. Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a afirmat încă de la debutul consultărilor că, în opinia sindicaliştilor, bugetul de stat pe 2008 este ?ostil? salariaţilor. El a reamintit că obiectivele sindicaliştilor rămân, şi în 2008, fondul de pensii, reformarea tribunalelor muncii şi stimularea pieţei de muncă.

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a apreciat, luni, după întâlnirea cu liderii confederaţiilor sindicale, de la Palatul Cotroceni, că discuţiile au deviat de la temele iniţiale, cum ar fi cea a reducerii contribuţiilor, deşi era una din cele principale. Totodată, el a apreciat că preşedintele Băsescu s-a arătat favorabil menţinerii etapelor de reducere a contribuţiilor.

Păcuraru a mai spus că în cele 30 de zile care vor trece până la următoarea întâlnire trebuie să pregătească o analiză şi un program legat de flexibilizarea pieţei muncii şi formării profesionale, precum şi prezentarea, împreună cu partenerii sociali, a unei proiecţii privind evaluarea sistemului public de pensii până în anul 2013.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, luni, la Cotroceni, că legile privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale pe anul 2008 au fost promulgate pentru că preşedintele a recunoscut, probabil, autoritatea şi competenţa Parlamentului.

Potrivit lui Vosganian, întâlnirea de la Cotroceni cu sindicatele a fost una lipsită de obiect pentru că în cadrul acesteia nu s-a discutat despre modificarea bugetului şi pentru că unele solicitări ale sindicaliştilor fuseseră deja incluse în modificările aduse în Parlament la cele două bugete.

Antena 3

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close