Antena 3 CNN Politică Preşedintele Băsescu se va implica în conflictul din sistemul judiciar dacă i se va cere acest lucru

Preşedintele Băsescu se va implica în conflictul din sistemul judiciar dacă i se va cere acest lucru

Preşedintele Băsescu se va implica în conflictul din sistemul judiciar dacă i se va cere acest lucru
Sursa foto: Traian Bãsescu
10 Iul 2009   •   13:02

Preşedintele Traian Băsescu se va implica în medierea conflictului din sistemul judiciar cerută de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Virgil Andreieş. Şeful statului a afirmat vineri că este obligaţia sa constituţională şi dacă se solicită implicarea sa o va face.

?Sincer nu ştiu, dar dacă s-a cerut sunt obligat de Constituţie să o fac. O să-mi fac datoria? a afirmat Băsescu, informat fiind de cererea CSM.

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Virgil Andreieş a invocat, cu o zi înainte, necesitatea unei discuţii, cu cele trei puteri ale statului, sub medierea şefului statului, pentru analizarea stării critice din sistemul judiciar. Reprezentantul CSM a in
Andreieş a susţinut că sistemul judiciar este afectat grav de finanţarea cronică, volumul mare de activitate şi inconsecvenţa legislativă, dar şi "umilirea şi terfelirea publică a magistraţilor, care are loc de cinci ani încoace".
El a mai spus că revendicările magistraţilor sunt întemeiate, având ca bază legea şi hotărârile judecătoreşti.
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii a arătat că aceste hotărâri judecătoreşti sunt lege şi trebuie executate, însă, pe de altă parte, CSM înţelege că este o situaţie de criză şi a reluat invitaţia la un dialog cu celelalte puteri ale statului, mediat de preşedintele Traian Băsescu.
De asemenea, Andreieş a făcut un apel către Parlament să rezolve problemele din sistemul judiciar, astfel încât acesta să funcţioneze.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a cerut Plenului CSM să adopte o poziţie faţă de cererile magistraţilor şi să solicite renunţarea la întreruperea activităţii de judecată.
Ministrul Cătălin Predoiu a anunţat, miercuri, că a propus Guvernului, în urmă cu două şedinţe, ca sumele prevăzute din taxele de timbru judicar să intre în bugetul Justiţiei, Executivul aprobând propunerea în principiu şi urmând ca, imediat ce se reia activitatea parlamentară, să fie luate măsuri concrete în acest sens.
Şedinţele de judecată au fost suspendate, temporar, în ultimele trei zile, la mai multe instanţe bucureştene şi din ţară, magistraţii fiind nemulţumiţi de actul administrativ al Ministerului Justiţiei de retragere a sporului de 50% de suprasolicitare neuropsihică.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close