Antena 3 CNN Politică Principalele propuneri pentru schimbarea Constituţiei, explicate de coordonatorul Forumului Constituţional

Principalele propuneri pentru schimbarea Constituţiei, explicate de coordonatorul Forumului Constituţional

Principalele propuneri pentru schimbarea Constituţiei, explicate de coordonatorul Forumului Constituţional
de M.Z.    |    19 Mai 2013   •   20:40

O parte dintre cele mai importante propuneri pentru schimbarea Constituţiei, printre care modalitatea de alegere a preşedintelui, dreptul la viaţa intimă sau regionalizarea, au fost dezbătute în ediţia de duminică a emisiunii Punctul de Întâlnire, de la Antena 3.

Propunerile de modificare a Constituţiei enumerate mai jos au fost făcute publice Forumul constituţional, al cărui coordonator este profesorul Cristian Pârvulescu.

Potrivit lui Pârvulescu, până acum au fost primite 400 de propuneri coerente, iar pe data de 27 mai va fi prezentat raportul final.


8. Protecţia persoanelor cu dizabilităţi
 
Persoanele cu dizabilităţi se bucură pe deplin de toate drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, în condiţii de egalitate cu ceilalţi. Statul asigură realizarea unei politici naţionale de egalitate a şanselor şi de incluziune, de prevenire şi de tratament, în vederea participării efective a persoanelor cu dizabilităţi în viaţa comunităţii, respectând drepturile şi îndatoririle ce revin părinţilor şi tutorilor

9. Răspunderea pentru erorile judiciare

Răspunderea statului este stabilită în condiţiile legii şi nu înlătură răspunderea judecătorilor sau procurorilor, pentru erorile judiciare săvârşite cu rea credinţă sau prin gravă neglijenţă, respectiv prin gravă incompetenţă profesională. Procurorii şi judecătorii să raăspundă patrimonial pentru erori

10. Guvern - clarificarea procedurilor de numire, remaniere, demitere


Clarificarea procedurii de numire a premierului - preşedintele propune premierul în urma consultărilor cu partidele parlamentare - are ultimul cuvânt doar dacă nu există niciun consens la nivelul partidelor.
Alegerea preşedintelui pe baza regiunilor ce vor fi înfiinţate.
Remanierea Guvernului este atribuţia şi răspunderea prim-ministrului. Premierul în prealabil se va consulta cu preşedintele României, care va semna actul de revocare sau de numire.

11. Referendum la iniţiativa cetăţenilor
 
Drept de iniţiativă legislativă: 50.000-75.000 cetăţeni pentru propunere legislativă.
Art. 90 - Referendumul Dreptul cetăţenilor de a iniţia un referendum: 150.000-200.000 cetăţeni.
Referendum: validare cu 50%+1 din cei prezenţi, excepţie - referendumul pentru Constituţie 50%+1 din populaţie



12. Comisia de la Veneţia nu vrea sancţionarea traseismului politic
 
Pierderea mandatului de către parlamentarii care părăsesc partidul alături de care au candidat - această propunere a fost avizată negativ de experţii Comisiei de la Veneţia.
300 deputaţi + 100 senatori (aceştia din urmă reprezintă regiunile)
Funcţia de deputat sau senator să fie incompatibilă cu calitatea de membru în Guvern.
Precizarea mai clară a incompabilităţilor

13. Securitate naţională


Constituţia trebuie să reflecte existenţa celor trei paliere de securitate: naţională şi internaţională, dar şi unională. Stabilirea unui control mai strict al Parlamentului asupra chestiunilor şi structurilor de securitate: armata şi servicii secrete. Opţiune în acest domeniu: limitarea puterilor statului sau a drepturilor cetăţenilor.

14. Alte propuneri esenţiale:
 
- Aderarea la tratatele constitutive UE să se facă prin referendum cetăţenesc
- Propuneri de modificare a Art. 152 în sensul permiterii revizuirii Art. 1






×
Subiecte în articol: Constitutie Cristian Parvulescu alegeri
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close