Antena 3 Politică Proiect de lege: Muzică interzisă după ora 22 la terase, petreceri cu acordul vecinilor şi limitarea auto-protecţiei

Proiect de lege: Muzică interzisă după ora 22 la terase, petreceri cu acordul vecinilor şi limitarea auto-protecţiei

22 Mai 2011   •   13:44
Proiect de lege: Muzică interzisă după ora 22 la terase, petreceri cu acordul vecinilor şi limitarea auto-protecţiei
Sursa foto: Foto: INTACT Images

Muzica ar putea fi interzisă la terase după ora 22, iar cei care dau o petrecere la bloc ar putea fi nevoiţi să ceară aprobare scrisă de la vecini! Senatorii au făcut un proiect de lege în acest sens.

Un grup de 42 de senatori au iniţiat un proiect de lege privind asigurarea ordinii şi liniştii publice, care prevede, între altele, oprirea muzicii la terase după ora 22.00, necesitatea obţinerii aprobării scrise a vecinilor ce ar putea fi deranjaţi în cazul organizării unei petreceri în locuinţă.
   
Potrivit "Gândul", proiectul iniţiat de grupul de senatori - 40 PSD din 42, unul independent şi un democrat liberal - mai prevede interzicerea consumului de băuturi alcoolice în parcuri, pe stadioane şi străzi, interzicerea portului oricăror obiecte contondente sau de autoapărare, inclusiv interzicerea cuţitelor de bucătărie în propria maşină.
   
"În cazul unor evenimente familiale, depăşirea limitelor de zgomot admise se poate face numai cu acordul scris al locuitorilor din imobil sau din imediata vecinătate", este menţionat în proiectul de lege.
   
De asemenea, în localurile publice situate în imobilele cu destinaţia de locuinţă, programul muzical poate fi difuzat după ora 22.00 doar dacă localul este izolat fonic şi patronii obţin aprobarea scrisă a locatarilor imobilului şi a celor din imediata vecinătate.
   
Primarii din staţiunile turistice vor putea reglementa alte orare de funcţionare ale teraselor "după consultarea cetăţenilor".

Se interzice purtarea spray-urilor lacrimogene sau paralizante
   
Proiectul prevede şi limitarea auto-protecţiei, prin interzicerea purtării spray-urilor lacrimogene sau paralizante şi a oricăror obiecte contondente în locuri publice, mijloace de transport în comun. Nerespectarea acestei reguli este considerată infracţiune şi ar urma să fie sancţionată cu închisoarea de la 6 luni, la 5 ani. Pe de altă parte, folosirea unui spray lacrimogen sau paralizant asupra unei persoane sau grup de persoane este sancţionată doar contravenţional, "dacă nu s-au produs vătămări ale integrităţii corporale".
   
Obiectele contondente şi ascuţite (inclusiv cuţitele) şi dispozitivele care generează şocuri electrice nu vor fi tolerate nici în maşinile proprietate personală - tot infracţiune considerându-se şi încălcarea acestei prevederi.
   
Tot între 6 luni şi 5 ani de închisoare ar urma să fie pedeapsa în cazul celor care refuză să îşi decline identitatea sau să se legitimeze în faţa poliţiştilor, având şi un comportament jignitor faţă de aceştia. La fel ar urma să fie sancţionaţi şoferii care nu opresc autovehiculul la semnalele poliţiştilor, precum şi cei care scriu în procesele verbale de constatare a contravenţiilor "expresii jignitoare".
   
"Săvârşirea a trei sau mai multe contravenţii în timp de un an, urmate de refuzul de a fi achitate" se sancţionează cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani, susţin senatorii.

 


Care sunt contravenţiile luate în considerare
   
Contravenţii vor fi considerate: "hărţuirea unei persoane prin apelarea repetată la telefon, sonerie, interfon, bătăi în uşi sau ferestre, în scopul de a-i crea o stare de disconfort", "lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor domestice sau de companie care prezintă pericol public pentru persoane şi bunuri de orice fel, inclusiv pentru culturile agricole şi plantaţiile ce aparţin domeniului public sau privat, ori pentru circulaţia rutieră", "consumul de băuturi alcoolice pe stradă, în parcuri, stadioane, baze sportive, instituţii culturale şi de învăţământ, săli de spectacole, unităţi economice, mijloace de transport în comun, autogări, gări şi aeroporturi sau alte locuri publice, indiferent de forma de proprietate", relaţiile sexuale în locurile publice.
   
Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se va face nu doar de către agenţii de ordine - poliţişti, jandarmi - ci şi de către "primar şi împuterniciţii acestuia".
   
Autorul proiectului de lege este senatorul PSD Adrian Ţuţuianu.

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close