Antena 3 CNN Politică Propunere AEP în sprijinul PRM: subvenţionare de la stat şi pentru partidele cu reprezentare în PE

Propunere AEP în sprijinul PRM: subvenţionare de la stat şi pentru partidele cu reprezentare în PE

Propunere AEP în sprijinul PRM: subvenţionare de la stat şi pentru partidele cu reprezentare în PE
Sursa foto: Corneliu Vadim Tudor
15 Sep 2009   •   10:23

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) vine în ajutorul partidelor care nu beneficiază de reprezentarea în legislativul României, dar au aleşi în Parlamentul European. AEP a propus modificarea Legii privind finanţarea partidelor politice astfel încât de subvenţiile de la bugetul de stat să beneficieze şi partidele politice care au trecut pragul electoral sau au reprezentanţi în PE. Pe lângă formaţiunile politice deja consacrate precum PSD, Pdl, PNL şi UDMR, din aceşti bani ar putea primi o cotă parte şi PRM care are trei reprezentanţi la Bruxelles aleşi pe listele sale: Corneliu Vadim Tudor, Gigi Becali şi Claudiu Ciprian Tănăsescu.
Într-un raport înaintat Parlamentului, la sfârşitul săptămânii trecute, AEP invocă scrutinul din 7 iunie 2009 pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European, pentru a propune ca de subvenţiile de stat să beneficieze partidele politice care au trecut pragul electoral, urmând ca sumele care revin acestora să fie stabilite de către Parlamentul României, în calitate de unică autoritate legiuitoare a ţării.
În prezent Legea 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniei electorale nu reglementează modalitatea de finanţare de către statul român a activităţii partidelor politice româneşti reprezentate în Parlamentul European.
Potrivit prevederilor acestui act normativ, 75 la sută din bugetul anual acordat partidelor politice este împărţit partidelor politice proporţional cu numărul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor exprimate valabil pentru Camera Deputaţilor şi Senat, dacă au realizat pragul electoral.
Totodată, 25 de procente din bugetul anual acordat partidelor politice sunt împărţite partidelor politice proporţional cu numărul de voturi valabil exprimate primite la alegerile locale pentru alegerea consilierilor judeţeni şi consilierilor din cadrul municipiului Bucureşti, dacă au obţinut cel puţin 50 de mandate de consilier.
"Luând în considerare natura deliberativă a Parlamentului European şi caracterul reprezentativ al acestuia - este constituit prin alegeri libere, periodice şi corecte, iar legislatiţia comunitară este parte a legislaţiei naţionale - rezultă că nefinanţarea de către stat a partidelor politice reprezentate în Parlamentul European reprezintă o lacună reprezentativă care creează inechităţi în competiţia politică", se arată în raportul AEP.
Martius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: AEP stat partide alegeri PE PRM
Parteneri
Meteorologii au anunțat când scăpăm de ploi
x close