Antena 3 CNN Politică PSD a decis: Alegeri uninominale pentru preşedinte şi vicepreşedinţi. Funcţia de prim-vice nu va fi reînfiinţată

PSD a decis: Alegeri uninominale pentru preşedinte şi vicepreşedinţi. Funcţia de prim-vice nu va fi reînfiinţată

PSD a decis: Alegeri uninominale pentru preşedinte şi vicepreşedinţi. Funcţia de prim-vice nu va fi reînfiinţată
Sursa foto: reuniune PSD
19 Feb 2010   •   17:15

CExN al PSD a decis vineri ca alegerile pentru preşedinte şi cei 15 vicepreşedinţi de la congresul partidului de sâmbătă să aibă loc pe actualul sistem uninominal, iar funcţia de prim-vicepreşdinte să nu mai fie înfiinţată, susţin surse social-democrate. Cele 15 posturi de vicepreşedinţi urmează a fi ocupate în ordine descrescătoare în funcşie de numărul de voturi obţinut de cei peste 60 de candidaţi, în conformitate cu prevederile statutului din 2005, fiind de astfel singura modificare acceptată de către membrii Comitetului executiv al partidului. În aceste condiţii, ideea listelor promovată până astăzi de liderul PSD, Mircea Geoană a căzut la votul aceloraşi membrii care votaseră luni în favoarea ei.

Potrivit liderului PSD, Mircea Geoană, vor exista trei buletine de vot la Congres. Primul va cuprinde candidaţii la preşedinţie, al doilea pe cei pentru postul de secretar general, iar al treilea pretendenţii la cele 15 scaune de vicepreşedinţi.

Delegaţii la Congres vor alege, prin vot direct, preşedintele, secretarul general şi 15 vicepreşedinţi. În cazul în care nu va exista un candidat la poturile de preşedinte şi de secretar general care să întrunească jumătate plus unu din voturile delegaţilor se va organiza în aceeaşi zi un al doilea tur între primii doi clasaţi, a precizat Geoană.

În ceea ce priveşte teza votului în echipe şi alte propuneri de modificare ale statutului PSD, acestea vor urma să facă obiectul unui congres ulterior care ar putea avea loc peste câteva luni.

"Votul unanim al CEx a fost ca alegerile pentru funcţiile de conducere să se deruleze individual de această dată urmând ca teza votului în echipe să fie reţinută pentru momentul modificării statului nostru, cu ocazia unui congres extraordinar dedicat exclusiv acestui subiect în următoarele câteva luni. Acest lucru a permis degajarea unui consens", a spus Geană.

Liderul PSD a mai arătat că CEx a decis să nu se mai propună Congresului din 20 februarie înfiinţarea şi organizarea de alegeri pentru postul de prim-vicepreşedinte. "Vom alege mâine preşedintele, secretarul general şi cei 15 vicepreşedinţi în congresul nostru naţional. A existat azi şi o propunere ca vicepreşedinţii să fie aleşi de către Consiliul Naţional, dar opinia majoritară, care a devenit unanimă, a fost ca mâine să putem să alegem vicepreşedinţii pe modelul din 2005, în ordinea descrescătoare a numărului de voturi obţinut", a spus preşedintele PSD.



Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Mircea Geoană
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close