Antena 3 CNN Politică PSD a găsit ţapii ispăşitori pentru "Caritasul diplomelor" de la Spiru Haret: Foştii miniştri Miclea, Hărdău şi Adomniţei

PSD a găsit ţapii ispăşitori pentru "Caritasul diplomelor" de la Spiru Haret: Foştii miniştri Miclea, Hărdău şi Adomniţei

PSD a găsit ţapii ispăşitori pentru "Caritasul diplomelor" de la Spiru Haret: Foştii miniştri Miclea, Hărdău şi Adomniţei
Sursa foto: Mircea Geoanã
21 Iul 2009   •   16:41

PSD continuă să sugereze direcţii de acţiune ministrului educaţiei, Ecaterina Andronescu. Liderul social-democrat Mircea Geoană şi-a nuanţat poziţia, a lăsat tonul critic de o parte şi a anunţat că ministrul are tot sprijinul său pentru a continua ancheta la Universitatea Spiru Haret, catalogat mai nou ca ?un Caritas al diplomelor?. În schimb, licenţiaţii acestei intituţii private de învăţământ nu trebuie penalizaţi şi trebuie să le fie oferită linişte pentru a-şi continua carierele profesionale construite deja pe aceste diplome, a recomandat Geaonă ministerului de resort. Cu două zile înainte, preşedintele PSD emitea un ultimatum către Andronescu să găsească o soluţie ca absolvenţii acestei universităţi să nu fie siliţi să mai treacă din nou printr-un nou examen de licenţă, iar diplomele deja obţinute în anii precedenţi să fie considerate valide.

Cei de la PSD au găsit de altfel şi ţapii ispăşitori pentru creşterea explozivă a numărului de absolvenţi ai universităţii Spiru Haret: reprezentanţii fostelor guvernări altele decât cele PSD. De vină ar fi foştii miniştrii ai Educaţiei, Mircea Miclea, Mihail Hărdău şi Cristian Adomniţei care au permis creşterea numărului de absolvenţi de la 5.700 în 2003 la 56.000 în 2009, respectiv 50.000 în 2008.

?Asistăm la o situaţie complet inaceptabilă, la o creştere exponenţială a celor care au urmat cursurile Universităţii Spiru Haret. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu are tot sprijinul meu pentru tot ceea ce înseamnă o anchetă energivcă şi investigaţie la nivelul Spiru Haret. Acest Caritas al diplomelor trebuie să înceteze? a mai afirmat liderul PSD.

Geoană a cerut însă instituţiilor abilitate să nu pedepsească absolvenţii universităţilor particulare şi familiile acestora, care de bună credinţă, au intrat în acest sistem de educaţie, nesancţionat prin "complicitate vinovată" a miniştrilor Educaţiei.
?Diplomele acestora trebuie considerate ca fiind legale cu excepţia situaţiilor punctuale în care se poate dovedi ilegalitatea. Cei care au absolvit de bună credinţă trebuie să aibă întreaga linişte din punct de vedere al carierelor? a subliniat preşedintele PSD.

Geoană a ridicat în atenţia MECI şi problema diplomelor obţinute de tinerii români în străinătate care au dificultăţi cu recunoaşterea lor acasă, dar şi a recunoaşterii în afară a celor obţinute la instituţiile de învăţământ autohtone.
?Riscăm ca de fapt întreg sistemul de diplome româneşti să fie pus sub semnul întrebării. Nu putem asista impasabili la degradarea sistemului superior din România? a conchis Geoană.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Două linii de tramvai din Bucureşti sunt blocate, din cauza unui accident
x close