Antena 3 CNN Politică Punctul de Întâlnire: Implicarea STS în alegerile prezidenţiale din 2009

Punctul de Întâlnire: Implicarea STS în alegerile prezidenţiale din 2009

Punctul de Întâlnire: Implicarea STS în alegerile prezidenţiale din 2009
Sursa foto: Foto: Agerpres
14 Sep 2014   •   20:00
Apropierea alegerilor prezidenţiale aduce în discuţie experienţa din 2009, când scrutinul a fost câştigat într-un mod foarte dubios, în care, se pare, serviciile au avut un rol decisiv. 
 
Subiectul a fost dezbătut în ediţia de duminică seară a emisiunii "Punctul de Întâlnire", realizată de Radu Tudor, alătur de invitatul acestuia, profesorul Cristian Pârvulescu. 
 
Aceasta a explicat că există semne de întrebare legate de telefoanele STS folosite în 2009. În jur de 15.000 de telefoane mobile speciale, ale STS, au fost înmânate şefilor de secţii de vot din toată ţara. Prin intermediul acestora, au fost transmise diverse mesaje politice, dar şi date importante.

 
"Formula pe care o vedeaţi acolo era o formulă standard în sondajele de la noi, cu informaţii ce nu se pot transmite pe telefonul mobil. Datele văzute în sediul PDL, în 2009, de Adriean Videanu, nu se puteau transmite pe un telefon mobil. Erau prea multe. Nu cred că putea colecta toate aceste date. 15.000 de telefoane mobile nu acopereau decât o parte din nevoi. Să zicem că secţiile din străinătate nu aveau, dar de ce unii aveau şi alţii nu?"
 
Profesorul a explicat că în România există o tradiţie a fraudării votului, chiar din 1858, iar românii nu percep momentul alegerilor ca unul pozitiv.
 
"Avem o tradiţie de fraudare a votului. De la începuturi s-a fraudat votul la noi. Vorbim de 1858. Folclorul, legendele, ne arată că votul a fost fraudat de-a lungul timpului, aproape fără oprire, cu o pauză în 1928, când ţărăniştii erau pe val. Putem să ne permitem ca preşedinţii să fie de la început consideraţi ilegitimi încă de la bun început? Tipul de alegeri din Statele Unite nu este sănătos, provoacă adevărate traume, dar la noi ar trebui să găsim resurse să fim împreună. Ei bine, nu se întâmplă asta, pentru că există suspiciuni întotdeauna."
 

×
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close