Antena 3 CNN Politică Puterea, în opoziţie. Parlamentarii PNL, cei mai înverşunaţi critici ai Guvernului PNL

Puterea, în opoziţie. Parlamentarii PNL, cei mai înverşunaţi critici ai Guvernului PNL

Puterea, în opoziţie. Parlamentarii PNL, cei mai înverşunaţi critici ai Guvernului PNL
12 Noi 2008   •   08:09
EXCLUSIV ANTENA3.RO. În pofida faptului ca dispune de cea mai largă reprezentativitate parlamentară ca partid politic, PSD nu s-a înghesuit să faca prea multă opoziţie în sesiunea legislativă 2004-2008. Proprii deputaţi au fost întrecuţi de cei liberali atunci când a venit vorba de tragere la răspundere a miniştrilor din Cabinetul Tăriceanu, chiar dacă, în general, social-democraţii deţin recordul interpelărilor şi interpelărilor întocmite în aceşti patru ani. Varujan Vosganian, Cristian David, Eugen Nicolaescu, Cristian Adomniţei au fost printre cei mai ?jumuliţi? deţinători de portofolii ministeriale, ei reprezentând de altfel ţinta predilectă a criticilor propriilor colegi de partid.
Deputaţii social-democrati au fost concuraţi serios de parlamentarii liberali, care şi-au bomdardat proprii miniştri cu declaraţii politice, întrebări şi interpelări. Călin Popescu Tăriceanu şi Eugen Nicolaescu, au fost titularii de portofolii carora li s-au adresat cele mai multe întrebari şi li s-au cerut explicaţii asupra politicii Guvernului sau propriilor ministere.
Avalanşă de critici social-democrate
Analiza interpelărilor şi întrebărilor parlamentare relevă preferinţa şi interesul aleşilor pentru activitatea miniştrilor liberali care au avut ?norocul? să gestioneze unele domenii mai controversate. Deputaţii social-democraţi reprezintă grupul parlamentar cel mai consistent, cu 105 reprezentanţi la nivelul Camerei. La nivel global, randamentul acestora în materie de întrebări şi interpelări este semnificativ. În cei patru ani de opoziţie, parlamentarii social-democraţi au făcut uz de 3.262 de ori de aceste instrumente de control pentru a sesiza Guvernul şi instituţiile subordonate acestuia în legătură cu probleme importante ale activităţii sale interne sau externe. Comparativ, liberalii şi-au exprimat propriile nedumeriri şi critici de 1.965 de ori, iar foştii colegi de guvernare şi coaliţie din PD-L de 1.730 de ori. De remarcat că din momentul în care s-a aflat la putere şi până la cel al părăsirii actului de guvernare, în aprilie 2007, deputaţii PD nu au interpelat Executivul decât de 494 de cazuri. La rândul lor, deputaţii PRM au reclamat guvernului 934 de situaţii, PC a făcut uz de interpelări la 821 de ori, în timp ce reprezentanţii UDMR şi ai minorităţilor naţionale nu s-au prea dat în vânt după asemenea practici, înregistrând 180 respectiv, 92 de interpelări.
PNL face concurenţă Opoziţiei
Surprinzător este faptul că miniştrii liberali au fost traşi la răspundere în Parlament mai mult de câtre proprii colegi de partid decât de rivalii din opoziţie. Singur, doar premierul Călin Popescu Tăriceanu pare a fi fost mai menajat de tirul propriilor aleşi. Plasat pe locul 3 în topul favorit al interpelărilor membrilor Camerei Inferioare a Parlamentului, lui Tăriceanu nu i-au fost adresate decât 9 întrebări şi interpelări liberale, din totalul de 586. Grosul a venit, cum era de aşteptat, din partea PSD ? 305. Spre comparaţie, ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu pare cel mai atacat de cei din rândurile cărora provine. Din totalul de 600 de interpelări, 246 aparţin PNL, 156- PSD şi 53- PD-L. Este talonat de ministrul finanţelor, Varujan Vosganian, cu 202 de astfel de sesizari provenite din tabăra liberală, 90 - via PSD şi 110 PD-L.
Recordmenul nemulţumirilor exprimate de către deputaţi este ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, cu 985 de interpelări formulate la adresa sa. 123 din ele aparţin propriului partid, 344 PSD-ului.
Şi fostul ministru al Educaţiei, Cristian Adomniţei, debarcat din funcţie cu concursul lui Ludovic Orban şi a altor membri de partid, a fost una din ţintele favorite ale parlamentarilor liberali. Din totalul de 394 de critici primite din partea deputaţilor, 155 au venit din direcţia grupului parlamentar PNL, şi doar 107 dinspre PSD. Cristian David, ministrul Internelor şi Reformei Administrative, deţine un palmares similar: 155 de sesizări parlamentare liberale, faţă de cele 72 elaborate de PSD în perioada 2004 -2008.
Nemulţumiţi par a fi deputaţii liberali şi de ministrul Transpoturilor, Ludovic Orban, în cazul căruia au revendicat 48 de astfel de initiaţive din totalul de 315.
Avântul liberal în domeniu ar putea fi explicat prin apariţia în sânul parlamentarilor PNL a unei tabere care a contestat în repetate rânduri atât modul de conducere al partidului, cât şi actul guvernamental gestionat de proprii reprezentanţi. Debarcarea lui Adomniţei din fruntea Educaţiei a fost doar una din expresiile vizibile ale acestor testări de forţe interne.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close