Antena 3 CNN Politică Raluca Turcan: preşedintele trebuie să devină principalul factor al puterii executive

Raluca Turcan: preşedintele trebuie să devină principalul factor al puterii executive

Raluca Turcan:  preşedintele trebuie să devină principalul factor al puterii executive
Sursa foto: Raluca Turcan
30 Ian 2009   •   16:00

Constituţia va fi schimbată în actualul mandat de către coaliţia PD-L - PSD, în aşa fel încât preşedintele ţării să fie factorul principal al puterii executive şi Parlamentul să poată să fie dizolvat în condiţiile în care se ajunge în blocaj politic, prognozează vicepreşedintele PD-L, Raluca Turcan.
Potrivit acesteia, este nevoie ca preşedintele ţării, în calitate de persoană aleasă prin vot popular la nivel naţional, să fie factorul principal al puterii executive.
?Consider că, în mandatul 2008-2012, se poate face, în sfârşit, o modificare serioasă şi coerentă a Constituţiei României. Eu şi colegii din Partidul Democrat-Liberal considerăm că România are nevoie de clarificarea modelului de republică, în sensul unei republici semiprezidenţiale consolidate", a spus Raluca Turcan, în cadrul dezbaterii organizate vineri la Parlament de Asociaţia Pro Democraţia pe tema revizuirii Constituţiei.
Deputatul PDL a criticat lipsa mijloacelor constituţionale de control şi influenţarea a Palatului Victoria de către Preşedinţie. "Actuala situatie, în care preşedintele ţării nu are parghii constituţionale pentru a influenţa activitatea Guvernului este incorectă, ţinând cont de gradul uriaş de legitimitate al preşedintelui. Cred că un lider ales este mai important decât un lider numit", a adăugat Turcan.
Deputatul PD-L s-a mai pronunţat pentru introducerea Parlamentului unicameral şi reducerea numărului de judeţe, la 22, pentru facilitarea procesului de accesare a fondurilor europene.
Voicu (PNL): ?Un preşedinte puternic ar lăsa mulţi cetăţeni fără reprezentare politică?
Deputatul liberal Mihai Voicu a susţinut că, dimpotrivă, o creştere a atribuţiilor preşedintelui, coroborată cu introducerea unui sistem de vot majoritar ar conduce la nereprezentarea unui număr mare de cetăţeni în luarea deciziilor politice.
"Nu este nevoie să intrăm într-o dezbatere pe un singur subiect, rolul preşedintelui. Este cel mai periculos lucru pe care-l putem face şi se pare că asta se întâmplă. Se vorbeşte prea puţin despre puterea judecătorească, despre rolul Curţii Constituţionale, despre drepturile fundamentale ale omului", a afirmat liberalul.
El a atras atenţia asupra faptului că o creştere a prerogativelor prezidenţiale ar face ca cei care nu l-au votat să rămână fără reprezentare politică.
Voicu s-a pronunţat pentru o republică parlamentară în care partidele politice să fie reprezentate în funcţie de numărul de voturi primite din partea electoratului.
Antena3.ro

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close