Antena 3 CNN Politică România, la un pas să intre într-un nou vid legislativ. Guvernul nu a prelungit încă starea de alertă, iar Orban trage de timp

România, la un pas să intre într-un nou vid legislativ. Guvernul nu a prelungit încă starea de alertă, iar Orban trage de timp

România este la un pas să intre într-un nou vid legislativ. Guvernul nu a prelungit încă starea de alertă, iar şansele ca proiectul să fie adoptat de parlament până marţi sunt minine. Noul val de relaxare vine şi cu unul de incertitudini. Deşi mai sunt doar trei zile până când noile măsuri intră în vigoare, marea problemă este că nimeni nu ştie ce reguli vor aplica agenţii economici din domeniile în care se reia activitatea. 

România, la un pas să intre într-un nou vid legislativ. Guvernul nu a prelungit încă starea de alertă, iar Orban trage de timp
Sursa foto: Hepta
de M.Z.    |    12 Iun 2020   •   11:53

În tot acest timp, Ludovic Orban ţine România în şah şi evită prelungirea stării de alertă. Premierul trage de timp, în speranţa că va ajunge la o înţelegere cu opoziţia care refuză luarea acestei măsuri.

De partea lui, este şi preşedintele Klaus Iohannis care îi presează pe parlamentari să voteze starea de alertă, pe motiv că pericolul nu a trecut.

Situaţia în acest moment este tensionată, petru că deşi cei din Executiv şi preşedintele Iohannis susţin în continuarea că ar trebui prelungită starea de alertă cu încă o lună, pentru că pericolul nu a trecut, după cum spunea preşedintele joi seară, de partea cealaltă, aprope toate partidelele politice nu sunt de acord să prelungească această stare de alertă, cel puţin nu cu încă o lună.

Inclusiv cei de la USR susţineau această variantă, de a nu prelungi alerta.

La rândul său, Marcel Ciolacu spunea joi că se aşteaptă ca în zilele următoare să existe o negociere între cei din Executiv şi parlamentari, pentru a stabili pe marginea prelungirii stării de alertă.

De ce e nevoie de prelungirea stării de alertă

Se insistă pe prelungirea stării de alertă, pentru a exista o lege prin care oamenii să poată fi sancţionaţi în cazul în care nu respectă legislaţia, de a purta de exemplu măşti în spaţiile aglomerate sau a respecta distanţarea fizică.

Rămâne de văzut dacă vom avea din nou un vid legislativ, aşa cum s-a întâmplat data trecută şi dacă formaţiunile politice din Parlament vor ceda în faţa Executivului.

În urmă cu câteva zile, Raed Arafat - secretar de stat în MAI şi medic - a încercat să-i convingă pe parlamentari să viteze prelungirea stării de alertă.

Pe de altă parte, social-democraţii vorbe

Jurnalistul Ion Cristoiu susţine, într-un comentariu pe blogul său, că PSD va vota prelungirea stării de alertă, explicând acest lucru prin nuanţele din declaraţiile aparent contradictorii ale liderului social-democrat, Marcel Ciolacu.

au şi de un posibil proiect pe care să-l voteze pe repede înainte, în procedură de urgenţă parlamentară, pentru a fi câteva reguli respectate mai departe.

Ciolacu: PSD nu votează prelungirea alertei cum a fost în ultima lună

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, că exclude varianta ca partidul său "să voteze o prelungire a stării de alertă în forma ultimelor 30 de zile".

În schimb, "considerăm pentru încă o perioadă limitată obligativitatea purtării de măști în spații închise, cu respectarea limitării persoanelor pentru evenimente și distanțarea socială", a adăugat Ciolacu.

Cristoiu îl "traduce" pe Ciolacu: PSD va vota prelungirea stării de alertă

Jurnalistul Ion Cristoiu susţine, într-un comentariu pe blogul său, că PSD va vota prelungirea stării de alertă, explicând acest lucru prin nuanţele din declaraţiile aparent contradictorii ale liderului social-democrat, Marcel Ciolacu.

"Admiţând că n-au observat nuanţa, reprezentanţii presei de la faţa locului ar fi aflat că PSD va vota starea de alertă din precizarea lui Marcel Ciolacu potrivit căreia partidul e pentru obligativitatea purtării măştilor în spaţii închise, pentru limitarea persoanelor pentru evenimente şi pentru distanţarea socială. Păstrarea acestor obligaţii nu e posibilă decât în condiţiile stării de alertă.

Prin urmare, PSD va vota prelungirea stării de alertă. A spus-o indirect Marcel Ciolacu", susţine jurnalistul Ion Cristoiu.

Starea de alertă nu se încheie pe 15 iunie, ci pe 16 iunie, dacă nu va fi prelungită

Aşadar, ne aflăm în stare de alertă între 18 mai şi 16 iunie, inclusiv, atunci când se va împlini termenul de 30 de zile, a spus ministrul Nelu Tătaru.

Dacă luăm în calcul şi cele trei zile iniţiale în care Guvernul a instituit starea de alertă, rezultă deja un total de 33 de zile.

Starea de alertă poate fi prelungită, dacă autorităţile consideră necesar, cu cel mult 30 de zile. 

Cum 16 iunie va fi ultima zi de stare de alertă, o eventuală prelungire ar trebui să se facă începând cu data de 17 iunie. În egală măsură, starea de alertă poate înceta înainte de termenul maxim de 30 de zile.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close