România şi Bulgaria- criticate dur în raportul Comisiei Europene

de L.D.    |    18 Iul 2012   •   15:33
România şi Bulgaria- criticate dur în raportul Comisiei Europene Foto: AFP/Mediafax
Cele două rapoarte publicate miercuri de Comisia Europeană critică sever România, care trebuie să restabilească de urgenţă controalele democratice, dar şi Bulgaria, chemată să respecte mai bine independenţa judecătorilor şi să lupte mai serios împotriva corupţiei la nivel înalt, relatează AFP.

ROMÂNIA: 


Raportul "recunoaşte progresul de ansamblu" realizat de la aderarea în 2007 dar relevă "perioade de progres şi recul" în ultimii cinci ani.
   
"Contextul politic nu poate să explice natura sistematică a mai multor acţiuni" recente, care "generează îndoieli serioase cu privire la angajamentul de a respecta statul de drept sau la înţelegerea a ceea ce înseamnă statul de drept într-un sistem democratic pluralist".
   
Comisia se arată îngrijorată de "manipulările şi presiunile" exercitate asupra instituţiilor sau judecătorilor, de atingerile aduse Curţii Constituţionale, de "evitarea procedurilor stabilite şi suprimarea controalelor democratice cheie".
   
Comisia intenţionează să publice un nou raport "până la sfârşitul anului" pentru a vedea "dacă îngrijorările privind statul de drept şi independenţa judiciară au fost luate în considerare şi dacă vor fi restabilite controalele democratice".
   
România a fost invitată să ia "măsuri imediate" pentru a remedia situaţia aplicând în special deciziile Curţii Constituţionale, numind un Avocat al Poporului care să beneficieze de o susţinere largă. Ea trebuie, de asemenea, să continue reforma sistemului judiciar, să amelioreze transparenţa şi să lupte împotriva corupţiei.

BULGARIA: 


Sofia a realizat din 2007 "o importantă serie de reforme constituţionale şi legislative", chiar dacă ele sunt "incomplete".
   
Consiliul Judiciar Suprem nu a "şi-a folosit competenţele pentru a guverna profesia judiciară în mod eficient". Comisia îşi exprimă îngrijorarea cu privire la "independenţa" judecătorilor, mai ales având în vedere criticile politice pe care le suportă aceştia şi recenta demitere a preşedintelui Asociaţiei Judecătorilor.
   
Bruxelles-ul subliniază în continuare "slăbiciunile", în special "în cazurile de corupţie la nivel înalt şi în domeniul crimei organizate". În privinţa crimei organizate, "rezultatele au fost limitate", iar anchetele privind asasinatele ordonate s-au soldat cu "puţine rezultate".
   
Bulgaria trebuie să "depună mai multe eforturi pentru a demonstra că integritatea este valorizată şi corupţia şi crima organizată sunt pedepsite eficient". În particular, "Consiliul Judiciar Suprem trebuie reînnoit, cu mandatul de a face o reformă fundamentală".

Parteneri
x close