Antena 3 CNN Politică România trimite 120 de soldaţi în Ciad, fără o decizie a CSAT

România trimite 120 de soldaţi în Ciad, fără o decizie a CSAT

România trimite 120 de soldaţi în Ciad, fără o decizie a CSAT
05 Feb 2008   •   21:28

România trimite 120 de soldaţi în Ciad, iar ?târgul? a fost făcut public abia la vizita preşedintelui francez Nicolas Sarkozy în Bucureşti. Situaţia nu a fost discutată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi nici nu a fost dezbătută în Parlament, aşa cum o cereau procedurile, a dezvăluit Radu Tudor. Invitat la emisiunea Sinteza Zilei, analistul militar a explicat că Ciad-ul este ?Irakul Franţei?, liderul de la Elysee având un interes direct în această zonă.

Fostă colonie franceză, statul african prezintă un potenţial care nu poate fi neglijat în ceea ce priveşte resursele petroliere. România nu are însă niciun interes aici. Şi cu toate astea, ?ţara noastră s-a angajat să trimită trupe în acest teatru de operaţiuni încă din 2007, fără o aprobare naţională?, a subliniat Radu Tudor.

RADU TUDOR:

Pentru Franţa, miza este cu atât mai mare cu cât există pericolul ca ţările central-africane, ?pline de petrol, să intre fie sub influenţa ţărilor islamice, a Rusiei sau a Chinei, care încearcă de cinci ani să cucerească acest continent?.

Analistul militar a vorbit şi despre faptul că avem de-a face cu o misiune a Uniunii Europene, care are şi aprobarea Consiliului de Securitate al ONU. ?Deci nu este o misiune venită din cer?, iar România era obligată să reacţioneze. Dar ţara noastră putea să ?trimită o forţă civilă, de stabilizare?, a declarat Radu Tudor.

UNDE VOR FI TRIMIŞI MILITARII ROMÂNI:

Antena 3

×
Parteneri
Sursa infectării în cazul marelui actor Florin Piersic
x close