Antena 3 CNN Politică Scandal pe dosarul Zambaccian 1:Deputaţii PSD, PNL şi UDMR au părăsit sala. Anastase, acuzată de încălcarea Regulamentului

Scandal pe dosarul Zambaccian 1:Deputaţii PSD, PNL şi UDMR au părăsit sala. Anastase, acuzată de încălcarea Regulamentului

Scandal pe dosarul Zambaccian 1:Deputaţii PSD, PNL şi UDMR au părăsit sala. Anastase, acuzată de încălcarea Regulamentului
Sursa foto: camera deputatilor
16 Iun 2009   •   14:12

Deputaţii PSD, PNL şi UDMR au decis să părăsească marţi sala de plen în semn de protest faţă de modul în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase a condus şedinţa de plen pe a cărei ordine de zi se afla cererea procurorului general, Laura Kovesi de reluare a votului pe dosarul Zambaccian 1 în care este implicat parlamentarul social-democrat Adrianm Năstase.

Liderul gupului PSD, Viorel Hrebenciuc, al PNL, Eugen Nicolăescu şi cel al UDMR, Marton Arpad, au anunţat, în plenul Camerei Deputaţilor, că se retrag de la şedinţa de plen, după ce preşedintele Camerei a citit solicitarea procurorului general în cazul Năstase.
Şedinţa Camerei Deputaţilor a fost de altfel fragmentată de dispute şi pauze de consultări provocate de lipsa de consens a deputaţilor pe tema a ceea ce trebuie votat şi ce nu. În timp ce parlamentarii PDL susţineau că trebuie supusă procedurii de vot cererea procurorilor de urmărire penală a lui Adrian Năstase, aleşii PSD şi UDMR se pronunţau numai pentru votarea punctului de vedere al comisiei de regulament care considerase ca incceptabilă noua solicitare formulată de Kovesi pe acest caz.

Roberta Anastase, acuzată că ar fi încălcat Regulamentul Camerei
Atât parlamentarii PSD, cât şi ai Opoziţiei şi-au motivat gestul acuzând-o pe Roberta Anastase că a încălcat Regulamentul Camerei în cadrul dezbaterilor de astăzi supunând plenului cererea lui Kovesi de reluare a votului în acest caz în condiţiile în care comisia pentru regulament a dat aviz de inadmisibilitate de vreme ce un vot pe acest dosar a fost deja de către deputaţi anul trecut.

La un moment dat, viceliderul grupului PSD, Aura Vasile, i-a cerut lui Anastase să declanşeze procedura de vot pentru proprunerile procedurale făcute de la tribună de Bogdan Niculescu-Duvăz şi apoi cea a lui Ioan Oltean. Anastasea refuzat însă, afirmând că înainte va supune votului proiectul de hotărâre.

"Citiţi atent scrisoarea procurorului Kovesi, care spune că neconstituţionalitatea normelor pe baza cărora a fost îndeplinită o procedură impune refacerea acestei proceduri.. În 2008, hotărârea Camerei Deputaţilor a fost în deplină constituţionalitate. Faptul că a intervenit ulterior o decizie, nu înseamnă că n-a fost o hotărâre perfect valabilă. N-avem ce discuta. Trebuie să supunem la vot solicitarea lui Kovesi de reluare a procedurilor parlamentare", a replicat deputatul PSD, Florin Iordache.

El a adăugat că, potrivit argumentelor procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, nici alegerea Robertei Anastase ca preşedinte al Camerei nu este legală şi că, practic, constatarea din decembrie 2008 a constituirii noului Parlament este neconstituţională.

"Atunci trebuie să plecăm toţi acasă", a conchis Iordache, care a catalogat solicitarea procurorului drept "neserioasă" şi a sfătuit-o pe Kovesi să se documenteze că hotărârile Curţii Constituţionale au valabilitate pentru viitor.

Roberta Anastase a susţinut că deciziile Curţii Constituţionale referitoare la problema responsabilităţii ministeriale nu includ prevederi care sa interzică expres reluarea procedurii parlamentare în asemenea cazuri. Ea a subliniat că acelaşi punct de vedere l-a formulat şi Comisia pe care PSD a sesizat-o pentru formularea unui punct de vedere.

Hrebenciuc: "Când un prost dă cu piatra în baltă, cinci deştepţi se chinuiesc să scoată piatra"

Cum preşedintele Camerei s-a apucat să citească textul solicitării lui Kovesi înainte de a-l supune la vot, liderii grupurilor parlamentare ale PSD, PNL şi UDMR au decis retragerea din sala de plen.

Udemeristul Marton Arpad a fost primul care a dat tonul, anunţând că deputaţii Uniunii nu vor mai participa la şedinţă, pe motiv că preşedinta Camerei a încălcat prevederile regulamentare. Marton Arpad a spus că a citit stenograma Biroului Permanent al Camerei de luni şi nu a reuşit să identifice proiectul de hotărâre privind începerea urmăririi penale a deputatului Adrian Năstas, proiect care se discuta în plenul Camerei Deputaţilor.

"Când un prost dă cu piatra în baltă, cinci deştepţi se chinuiesc să scoată piatra, aceasta este situaţia în care ne aflăm", a comntat şi social-democratul Viorel Hrebenciuc, menţionând că grupul PSD se retrage din sală.

Anastase s-a declarat uimită de reacţia deputatului PSD. "Mă uimeşte doar reacţia, în condiţiile în care reprezentanţii dumneavoastră (ai PSD - n.r.) au votat ieri pentru această desfăşurare (a şedinţei - n.r.)", a spus Anastase.

Viceliderul grupului parlamentar al PNL, Eugen Nicolăescu a încheiat pomelnicul luând postura lui Pilat care se spală pe mâini, preferând să asiste la războiul dintre PDL şi PSD, fără ca liberalii să intervină. El a acuzat-o însă pe preşedinta Camerei, Roberta Anastase că nu şi-a îndeplinit atribuţiile şi din acest motiv, deputaţii PNL au decis să părăsească sala şi să se reîntoarcă după ce vor afla o concluzie a şedinţei.

Anastase a fost nevoită să suspende şedinţa de plen din lipsă de cvorum nu înainte de a cere o întâlnire a preşedinţilor de grupuri parlamentare pentru a se găsi o soluţie de deblocare a acestei situaţii.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Adrian Nastase
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close