Antena 3 CNN Politică Schimbarea lui Geoană de la Senat încaieră Puterea şi Opoziţia. Lucrările şedinţei, încheiate

Schimbarea lui Geoană de la Senat încaieră Puterea şi Opoziţia. Lucrările şedinţei, încheiate

Schimbarea lui Geoană de la Senat încaieră Puterea şi Opoziţia. Lucrările şedinţei, încheiate
Sursa foto: Senat
10 Mar 2010   •   12:57
Update: În jurul orei 13:30, Mircea Geoană a declarat închise lucrările Senatului. El le-a spus senatorilor că analizează posibilitatea de a se adresa Curţii Constituţionale şi Comisiei de regulament a Senatului pentru a tranşa problema revocării sale din funcţie.

"Nu există nicio posibilitate ca o iniţiativă neconstituţională să-şi facă loc pe ordinea de zi. Decizia 601 e una definitivă, irevocabilă, care produce efecte legale automate pentru noi toţi. (...) Programul de lucru al plenului Senatului a fost depăşit şi vă încurajez să revenim săptămâna viitoare după 15 martie, poate cu mai multă înţelepciune", a declarat Mircea Geoană.

"Nu vom putea la nesfârşit să invocăm decizii ale Curţii şi să nu le includem în regulamentul nostru", a mai spus preşedintele Senatului.

MIRCEA GEOANĂ ÎNCHIDE LUCRĂRILE SENATULUI






Update: Preşedintele Senatului, Mircea Geoană a cerut vot pentru suspendarea şedinţei de lucru şi amânarea discutării ordinii de zi pentru luni. Drept răspuns senatorii puterii s-au abţinut de la acest vot, reclamând forţarea Regulamentului şi nesupunerea la vot a propriilor lor propuneri de prelungire a şedinţei de plen. În prezent, senatorii PDL, UDMR şi cei independenţi nu se dau duşi din plen, deşi colegii de la PSD şi PNL reclamă terminarea programului de lucru pentru ora 13:00 şi neconstituţionalitatea demersului de revocare a lui Mircea Geoană.

"În intervenţia anterioară am solicitat suplimentarea ordinii de zi cu un punct şi prelungirea programului de lucru. Cred că sunteţi obligat să supuneţi votului plenului. Vă propun să supuneţi la vot ordinea de zi şi solicitarea de prelungire a programului de lucru până la epuizarea punctelor", a declarat Traian Igaş, liderul senatorilor PDL.




Tensiune maximă la Senat pe fondul efortului majorităţii guvernamentale de revocare a preşedintelui acestui for, Mircea Geoană. Cele două tabere politice nu s-au înţeles în nici un fel în timpul consultărilor care au avut loc între liderii grupurilor parlamentare pentru deblocarea lucrărilor. Liderul grupului PDL din Senat, Constantin Igaş, a anunţat, după reluarea şedinţei, că grupul parlamentar democrat-liberal propune o nouă ordine de zi a plenului, cu revocarea preşedintelui Senatului la primul punct, şi prelungirea dezbaterilor până la epuizarea ordinii de zi. În schimb, reprezentanţii Opoziţiei caută să tragă d timp prin diverse cuvântări de la tribuna Senatului, sperând să-i ofere lui Geoană posibilitatea de a suspenda şedinţa la ora 13:00 aşa cum s-a stabilit ieri în Biroul Permanent. Potrivit însă unor surse parlamentare, democrat-liberalii vor căuta să forţeze continuarea lucrărilor până la epuizarea ordinii de zi, eventual prin convocarea unui nou plen într-o altă sală a Senatului şi prin alegerea unui nou preşedinte de şedinţă dintre unul din vicepreşedinţii acestui for legislativ ceea ce ar uşura foarte mult introducerea pe agenda zilei a solicitării de revocare a şefuluii Senatului. Potrivit surselor citate, PDL ar dori să impună prezidarea şedinţei de către Alexandru Pereş sau Anca Boagiu, senatori PDL şi vicepreşdinţi ai Senatului.

"În discuţiile noastre, liderii de grup, nu am găsit o soluţie favorabilă de deblocare a acestei situaţii, dar a existat un consens că s-a încălcat Regulamentul şi propunerea de suplimentare a ordinii de zi", a afirmat Igaş.
El a precizat că, în urma discuţiilor din grupul PDL, propune o nouă ordine de zi cu 47 de puncte, dintre care 46 de puncte stabilite de Biroul Permanent al Senatului, iar la punctul unu pe ordinea de zi o nouă solicitare de revocare din funcţie a preşedintelui Senatului.

"Propun să rămânem în sală până la epuizarea ordinii de zi", a mai spus liderul senatorilor PDL.
Potrivit unor surse parlamentare democrat-liberale, senatorii PDL au luat în calcul varianta propunerii prezidării şedinţei de plen de către un alt membru al Biroului Permanent, posibil un vicepreşedinte în cazul în care Geoană va încerca să suspende lucrprile la ora 13:00.
Mai mult chiar, conform surselor citate, democrat-liberalii vor invoca încălcarea Regulamentului de către Mircea Geoană, prin refuzul de a supune votului plenului propunerea PDL privind o nouă ordine de zi şi vor cere la respectiva oră fie prelungirea şedinţei, fie organizarea uneia noi sesiuni de lucrări în plen în această zi.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Mircea Geoană
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close