Antena 3 CNN Politică Sinteza Zilei: Declaraţiile lui Traian Băsescu sunt grave şi trebuiau sancţionate

Sinteza Zilei: Declaraţiile lui Traian Băsescu sunt grave şi trebuiau sancţionate

Sinteza Zilei: Declaraţiile lui Traian Băsescu sunt grave şi trebuiau sancţionate
06 Mai 2008   •   23:16

Într-un interviu pentru Radio România Actualităţi, preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat că îi suspectează de blat pe candidaţii la alegerile locale, iar pe preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, l-a acuzat că orchestrează lovituri de stat. În cadrul emisiunii Sinteza Zilei, analistul politic Ion Cristoiu s-a întrebat „cum este posibil ca şeful statului să facă nişte declaraţii pe care nu le poate dovedi?”.

Traian Băsescu a afirmat despre Mircea Geoană, Ion Iliescu şi Călin Popescu Tăriceanu că reprezintă partea ticăloşită a acestui sistem politic. Declaraţiile sunt grave, spune Valentin Stan, care a subliniat faptul că CNA ar trebui să sancţioneze postul public de radio pentru lipsă de reacţie la o insultă gravă. Prezentatoarea ar fi trebuit să întrerupă dialogul cu Băsescu, însă Ion Cristoiu a arătat că aceasta chiar l-a încurajat pe preşedintele României în acuzele sale la adresa unor lideri politici.

Preşedintele României a mai vorbit la RRA şi despre „măsura blândă luată împotriva ambasadorului de la Varşovia, în cazul Crulic”, românul mort într-o închisoare din Polonia. „Voi face solicitare ca acest ambasador să fie chemat acasă şi să fie exclus din diplomaţie”, a spus Traian Băsescu. Declaraţia sa vine însă după mai bine de zece zile, iar Valentin Stan spune că a fost făcută abia după ce el a anunţat că va dezvălui cum a fost muşamalizat cazul Crulic.

„Conform documentelor oficiale ale Ministerului Afacerilor Externe, prima obligaţie a oficialilor într-un caz similar cu al lui Crulic este să acorde protecţie diplomatică şi consulară. Nerespectarea acestor obligaţii duce la concedierea din cadrul MAE”, mai spune Valentin Stan. Acesta se întreabă însă de ce Băsescu s-a referit doar la ambasador şi nu şi la consul, care era mai vinovat decât Gabriel Bârtaş.

Răspunsul a venit tot din partea analistului politic. „Domnul consul e de la Consulară, care e fief SIE. Deci Securitate”, a declarat Stan. Analistul spune că atât ambasadorul, cât şi consulul trebuiau să fie demişi, iar dacă Băsescu a considerat "o copilărie" sancţiunea dată de ministrul de externe în cazul ambasadorului, atunci poate ar fi trebuit să îl demită şi pe Lazăr Comănescu. 
Antena3.ro

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close