Antena 3 CNN Politică Strategii de creştere în sondaje: Geoană vrea transformarea Parlamentului într-o nouă arenă electorală

Strategii de creştere în sondaje: Geoană vrea transformarea Parlamentului într-o nouă arenă electorală

Strategii de creştere în sondaje: Geoană vrea transformarea Parlamentului într-o nouă arenă electorală
Sursa foto: Mircea Geoanã
31 Aug 2009   •   18:20

Liderii PSD caută diferite strategii pentru a disocia partidul de efectul negativ al guvernării şi a mai rupe câteva procente în plus în contul candidatului lor la prezidenţiale. Una din ele: folosirea Parlamentului ca o nouă arenă a contrelor dintre partenerii de coaliţie. Reuniţi luni la nivelul grupurilor parlamentare, social-democraţii au fost sfătuiţi luni de preşedintele Mircea Geoană să pună în aplicare în această sesiune legislativă o serie de metode care să permită partidului să-şi construiască în ochii publicului larg o imagine critic obiectivă în relaţia cu actul guvernării. Susţinerea unor iniţiative legislative care nu se bucură de sprijinul partenerilor PDL, coroborată cu monitorizarea activităţii întregului cabinet Boc, indiferent de culoarea miniştrilor, ar trebui să facă pereche bună cu efortul de combatere a crizei prin debarcarea lui Traian Băsescu de la controlul Guvernului, crede Geoană.
Ca de obicei, după concordia aproape deplină din şedinţa de astăzi coaliţiei, cei doi parteneri de guvernare continuă să se atingă reciproc. Debutul de mâine ale unei noi sesiuni legislative a oferit liderului PSD, Mircea Geoană prilejul de a ordona pe un ton războinic propriilor parlamentari să se opună Guvernului controlat de tandemul Băsescu-Boc inclusiv prin iniţiative legislative care nu s-au bucurat de sprijin la nivel guvernamental.
Iniţiative legislative pentru iluzia independenţei de actul guvernării
Deputaţii şi senatorii PSD au fost îndemnaţi să promoveze ca iniţiative legislative propunerile partidului care nu au fost agreate la nivel guvernamental de partenerii din PDL, indiferent dacă se poate obţine sprijnul necesar sau nu pentru adoptarea lor în plenul celor două camere.
Principalale domenii care s-ar putea bucura astfel de promovarea PSD ca iniţiative legislative sunt cele care au picat în discuţiile avute cu PDL pe marginea programului anticriză. Printre ele se regăsesc şi unele cu un pronunţat caracter social-dâelectoral precum iniţiativa construirii a 50.000 de locuinţe sociale sau cea a reducerii facturii la energie şi gaze naturale. Or susţinerea unor asemenea măsuri nu ar contribui decât la antagonizarea şi mai acută a relaţiilor dintre cele două partide de guvernământ prin extinderea contrelor reciproce la nivel parlamentar.
Parlamentarii social-democraţi au mai fost încurajaţi de către Geoană să susţină, "indiferent de majoritatea parlamentară" pe care o pot construi în jurul acestor proiecte, şi iniţiativele legislative care nu se bucură de asentimentul Ministerul Finanţelor, al Guvernului sau al prim-ministrului.
Soluţia anticriză: "regimul Băsescu-Boc" să nu mai guverneze România
În opinia liderului PSD, soluţia "cea mai sigură" de ieşire din criză ar fi ca la sfârşitul anului 2009 "regimul Băsescu-Boc" nu mai guverneze România. "Câtă vreme Traian Băsescu va fi mai fi preşedinte, România va rămâne în criză, în criză economică, în criză de soluţii", a mai spus Geoană, fără să explice cum metoda de susţinere a unor iniţiative legislative fără o majoritate clară în Parlament va contribui la combaterea crizei sau la debarcarea lui Băsescu de la Cotroceni.
"România este în faţa unei crize economice mai severe decât cea 1999-2000. Criza nu poate fi rezolvată atât timp cât controlul Guvernului nu aparţine celor două partide membre ale coaliţiei de guvernare şi coaliţiei, ci lui Traian Băsescu şi unui mic grup de profitori asociaţi lui şi susţinuţi din inerţie de PDL", a mai afirmat Geoană.
Liderul PSD a calificat poziţia PSD la guvernare ca una "ingrată", cel mai simplu mod de a ieşi din criză fiind ca la finalul anului 2009 "regimul Băsescu-Boc" să nu mai guverneze România.
Geoană a spus că PSD are obligaţia de a evita scandalul politic gratuit, el opinând că "lumea a obosit, în cinci ani, de tensiuni alimentate copios, sistematic şi contraproductiv" de actualul preşedinte, Traian Băsescu.
Proces de autovictimizare
Geoană a adus în discuţie şi "presiunile, şantajul" asupra PSD în ceea ce priveşte asumarea răspunderii pe o serie de proiecte, el arătând că unele dintre acestea au o bază reală, pe când altele reprezintă "încercări penibile".
Liderul PSD a mai arătat că măsura concedierii bugetarilor din administraţia publică reprezintă "o soluţie de tip Băsescu", care are la bază antagonizarea unor clase sociale, în cazul de faţă mediul bugetar cu mediul privat.
Geoană a abordat şi tema asumării răspunderii pe Legile Educaţiei, el apreciind că se încearcă "hiperpolitizarea" acestui subiect prin decizia lui Traian Băsescu şi a lui Emil Boc de a câştiga puncte în această chestiune.
El a cerut, totodată, grupurilor parlamentare PSD şi PC să abordeze cu "vigilenţă şi scrupulozitate" relaţia cu Guvernul şi să evalueze acţiunea actualului Cabinet cu vigilenţă şi extrem de multă scrupulozitate, indiferent de care ministru ar fi vorba.
"Din punct de vedere al relaţiei cu actualul Executiv, vreau să solicit grupurilor parlamentare vigilenţă şi extrem de multă scrupulozitate în evaluarea acţiunii atualului Guvern, indiferent cine este ministrul respectiv. Ministrul PSD care nu-şi face datoria nu va avea clemenţă din partea grupurilor noastre. Ministrul Finanţelor face o boacănă sau altă boacănă, nu va avea clemenţă din partea grupurilor parlamentare şi din partea Parlamentului României", a spus Geoană.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Mircea Geoană
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close