Antena 3 CNN Politică Subiectiv. Viorel Hrebenciuc, conturi grase în Elveţia

Subiectiv. Viorel Hrebenciuc, conturi grase în Elveţia

Subiectiv. Viorel Hrebenciuc, conturi grase în Elveţia
10 Feb 2015   •   21:37

Viorel Hrebenciuc este unul dintre clienţii bancii elveţiene, unde câteva sute de români au conturi de peste 1,3 miliarde de dolari. Dezvăluirea este făcută de jurnaliştii de la RiseProject.

Hrebenciuc împărţea contul cu omul de afaceri Robert Deutsch, personajul cheie în afacerea Megapower, în urma căreia statul român a pierdut peste 11 milioane de dolari. Conturile elveţiene ale liderului PSD, arestat în acest moment în dosarul retrocedărilor ilegale, nu apar în declaraţiile sale de avere. Viorel Hrebenciuc e în arest preventiv pentru acuzaţiile din dosarul Retrocedarilor ilegale.

Filiala elveţiană a băncii britanice HSBC a găzduit conturi secrete care depăşesc 100 de miliarde de dolari, până în 2007. Printre diplomaţi, magnaţi, traficanţi de arme, actori şi vedete din întreaga lume care îşi ţineau economiile în Elveţia, se numără şi 219 clienţi români. Unul dintre aceşti români este Viorel Hrebenciuc, dezvăluie jurnaliştii de la Rise Project.

Personajul controversat care mai avea acces la conturile liderului PSD este Robert Deutch, pion-cheie în afacerea Megapower. Pe scurt, frauda "Megapower" a presupus înfiinţarea unei societăţi româno-americane, prin intermediul căreia să se producă tehnologii avansate. Pentru asta, statul român a plătit 12 milioane de dolari. România nu a mai văzut nici compania, nici banii plătiţi.

Conturile Hrebenciuc-Deutsch au fost create în septembrie 1996 şi au fost închise zece ani mai târziu, când în ele mai erau aproape 90 de mii de dolari. În 2006, declaraţia de avere a lui Hrebenciuc, care acoperă anul fiscal 2005, nu menţionează contul din Elveţia.

Informaţiile au fost prezentate şi comentate în emisiunea Subiectiv.




×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close