Antena 3 CNN Politică Surse: Coaliţia s-a înţeles să adopte Tratatul de guvernanţă fiscală prin procedură parlamentară

Surse: Coaliţia s-a înţeles să adopte Tratatul de guvernanţă fiscală prin procedură parlamentară

Surse: Coaliţia s-a înţeles să adopte Tratatul de guvernanţă fiscală prin procedură parlamentară
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    15 Feb 2012   •   09:53

Coaliţia de guvernare a convenit, marţi, să adopte Tratatul de guvernanţă fiscală agreat la nivel european prin procedură parlamentară, urmând ca un proiect de lege în acest sens să fie elaborat în perioada următoare, potrivit unor surse din coaliţia guvernamentală, citate de Mediafax.

Conform aceloraşi surse, documentul ar urma să fie adoptat printr-un proiect de lege special, care va fi supus votului Parlamentului.

Formaţiunile politice din arcul guvernamental au luat această decizie, deoarece adoptarea tratatului prin modificarea Constituţiei ar fi fost dificilă, în condiţiile în care opoziţia se opune modificării Legii fundamentale înainte de alegerile parlamentare.

Sursele citate au mai arătat că partidele din coaliţie vor propune, de asemenea, ca preşedintele şi premierul să fie împuterniciţi să semneze, la nivel european, tratatul în cauză.

Astăzi, la ora 13.00, liderii coaliţiei vor semna, la Parlament, protocolul privind ratificarea tratatului de guvernanţă în cadrul UE.

PDL şi UDMR susţin semnarea de către România a Tratatului de stabilitate în Uniunea Economică şi Monetară, au declarat, luni, preşedinţii celor două partide, după ieşirea de la Palatul Cotroceni, unde au avut loc consultările cu şefului statului. Şi preşedintele UNPR, Cristian Diaconescu, şi-a manifestat susţinerea pentru acest Tratat.

Opoziţia ar putea semna un protocol separat în ceea ce priveşte ratificarea de către România a Tratatului european, a declarat, marţi, liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, subliniind însă că o decizie în acest sens va fi luată de USL.

Miercuri, Departamentul de Politică Externă şi cel de Sinteză şi Comunicare ale Consiliului Naţional al PSD organizează o dezbatere Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară, care urmează să fie semnat la Bruxelles la începutul lunii martie.

Statele Uniunii Europene, cu excepţia Marii Britanii şi a Republicii Cehe, au adoptat la sfârşitul lunii ianuarie un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificată a unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, după lucrările informale ale Consiliului European, că noul tratat de stabilitate trebuie adoptat de România, prin Constituţie, până la finalul anului 2013, în unele condiţii acest lucru fiind necesar de făcut chiar şi mai repede.

×
Subiecte în articol: coalitie de guvernare proiect
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close