Antena 3 CNN Politică Tăriceanu îi cere lui Băsescu să o numească neîntârziat pe Nicolai la Justiţie

Tăriceanu îi cere lui Băsescu să o numească neîntârziat pe Nicolai la Justiţie

Tăriceanu îi cere lui Băsescu să o numească neîntârziat pe Nicolai la Justiţie
10 Ian 2008   •   18:23
Premierul Călin Popescu Tăriceanu nu a mers la Cotroceni, unde a fost invitat de preşedintele Traian Băsescu pentru a discuta despre situaţia din justiţie. Prim-ministrul a preferat să-i dea replica şefului statului printr-o declaraţie susţinută la Guvern, în care a motivat: ?nu am mers la Cotroceni pentru că refuz să particip la noul spectacol politic regizat de Băsescu?. Nominalizarea Noricăi Nicolai la Justiţie este numai unul dintre episoadele conflictului generat de preşedinte, a atacat Tăriceanu. Norica rămâne aşadar nominalizarea premierului la Justiţie, iar mesajul către şeful statului este unul cât se poate de tranşant: ?vă solicit să semnaţi neîntârziat decretul de numire a lui Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei".

Băsescu îl invită din nou pe Tăriceanu la discuţii, "la orice oră convenabilă dumneavoastră, la Palatul Cotroceni sau la Palatul Victoria"
Imediat după declaraţiile lui Tăriceanu, Băsescu i-a trimis acestuia o nouă scrisoare. Subiectul: preşedintele l-a invitat din nou pe premier la discuţii pe marginea nominalizării Noricăi Nicolai la Justiţie. De data asta, însă, invitaţia este mult mai relaxată. Şeful statului a lăsat la libera alegere a prim-ministrului locul şi ora întâlnirii. ?Vă invit să avem o întâlnire mâine, vineri 11 ianuarie 2008, fie în cursul dimineţii până la ora 11.30, fie după-amiază, după ora 15.00, la orice oră convenabilă dumneavoastră, la Palatul Cotroceni sau la Palatul Victoria?.

?Scrisoarea preşedintelui se baza doar pe argumente de ordin personal? -
În declaraţia de la Palatul Victoria, Tăriceanu a vorbit şi despre scrisoarea prin care Băsescu îi solicita să renunţe la nominalizarea Noricăi Nicolai la Justiţie. ?În această scrisoare erau doar motive subiective, de ordin personal, care îmi cereau să renunţ la Nicolai?. După aproape patru săptămâni în care putea să prezinte Guvernului toate eventualele argumente legale în defavoarea acestei propuneri, şeful statului ?a preferat să încerce să blocheze activitatea Ministerului Justiţiei?, prin refuzul său de a semna decretul - a continuat premierul.

?Nu negociez cu preşedintele numirea unui ministru? -
Mai mult, ?nominalizarea unui ministru nu este obiect de negociere între premier şi preşedinte?. Făcând referire la Constituţie, Tăriceanu a subliniat că preşedintele nu are drept de veto în ceea ce priveşte propunerea la această funcţie. ?Întâlnirea de la Cotroceni ar fi fost lipsită de orice fundament legal?, a conchis şeful Guvernului, amintind că nu negociază cu Băsescu numirea Noricăi Nicolai.

Noul episod din serialul contrelor pe portofoliul justiţiei a început încă de dimineaţă.

La şedinţa CSM, preşedintele Băsescu afirma încă o dată că nu va accepta un ministru fără o carieră morală şi profesională ireproşabilă. La aceeaşi oră, agenţiile de presă scriau că premierul era în discuţii cu consultanţii săi de imagine. Puţin mai târziu, surse liberale anunţau că primul ministru nu va merge la Cotroceni. Sfatul, spun aceleaşi surse, ar fi venit din partea vicepreşedinţilor liberali.

Motivul invocat de Tăriceanu pentru absenţa de la discuţii, susţin aceleaşi surse, ar fi că preşedintele nu are oricum dreptul constituţional să refuze numirea unui ministru.

Antena3.ro

×
Parteneri
Incendiu puternic în cartierul Aviației din București
x close